Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ένας ευπατρίδης της πολιτικής και του πολιτισμού

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ   ΣΥΛΛΟΓΩΝ »      

                 Αθήνα   05   Σεπτεμβρίου  2011


Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ένας ευπατρίδης της πολιτικής και του πολιτισμού

Με τον θάνατο του Γ.-Α. Μαγκάκη η πατρίδα μας δεν έχασε μόνο έναν κορυφαίο δικηγόρο και πανεπιστημιακό δάσκαλο διεθνούς αίγλης, κύρους και ακτινοβολίας. Δεν έχασε μόνο τον άκαμπτο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα. Δεν έχασε μόνο τον ρηξικέλευθο πολιτικό, τον προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών. Έχασε ένα πρότυπο δημόσιου ήθους, χρηστότητας, αξιοπρέπειας και ευπρέπειας, έναν ευπατρίδη της πολιτικής και του πολιτισμού, ένα γενναίο και ευαίσθητο νομικό, πολιτικό και συγγραφέα.
Και η Νάξος, την οποία αγάπησε ο Μαγκάκης και για την οποία ο ίδιος αποτελούσε καύχημα, πενθεί. Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών των συλλόγων που εκπροσωπεί, εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια αυτή. Και συλλυπείται θερμά τους οικείους του.
Ανατρέχουμε, με την ευκαιρία, στο βιβλίο του θανόντος «Από την Ελλάδα στην Αντιελλάδα»(1999), όπου μιλά και για την πληγή της πολιτιστικής μας απογύμνωσης. «Μοιάζει στις μέρες μας-γράφει-ο λαός που χώνεψε θρησκείες, τέχνες και συνήθειες της Ανατολής και τόσες θεωρίες, συστήματα και τρόπους ζωής της Δύσης, να μη μπορεί να αντιπαραταχθεί στον «πολιτισμό» του μπετόν, του πλαστικού και της μπουλντόζας και στην αφηνιασμένη κερδοσκοπία της αχαλίνωτης οικονομικής εκμετάλλευσης του καιρού μας. Τρομάζεις μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, το μικρό παράδοξο έθνος των Ελλήνων να μη μπορεί πια ν’ αντισταθεί πολιτιστικά και να μη μπορεί πια ν’ αφομοιώσει. Να πρέπει για πρώτη φορά να παραδοθεί σ’ αυτό τον εκτρωματικό μηχανισμό πολιτιστικής απονέκρωσης που όλο και προχωράει ανεμπόδιστα, αλέθοντας στο δρόμο του κι εξαφανίζοντας τόπους, πολιτείες, τα καλά έργα των ανθρώπων, τους τρόπους της ζωής τους και μαζί μ’ αυτά κι αυτούς τους ίδιους».
Αυτή την πολιτιστική αντίσταση προσπαθεί η Ο.ΝΑ.Σ. να συγκροτήσει, για να αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο τους μηχανισμούς «πολιτιστικής απονέκρωσης». Ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης μας δίδαξε και μας διδάσκει και σ’ αυτό. Όπως μας δίδαξε και μας διδάσκει ήθος και δημοκρατία.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οφείλει να τον τιμήσει δεόντως, δίνοντας, μεταξύ άλλων, το όνομά του σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης και λειτουργώντας σωστά την ομώνυμη δημοτική βιβλιοθήκη, όπου στεγάζονται τα βιβλία που δώρισε ο θανών. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου.
Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο                                                                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΪΤΟΣ                                                                                                                                                         
Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΠΑΤΗΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: