Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ ...

 Για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπαίζει ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ, πρώτα με την επιχείρηση αρπαγής 150.000.000 ευρώ από το ΕΤΑΤ και η οποία αποφεύχθηκε  ύστερα από την παρέμβαση του Συλλόγου και του ΠΑΜΕ Τραπεζών, καθώς επίσης και τις συνεχώς διαψευδόμενες υπουργικές δηλώσεις για έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες τελικά κατατέθηκαν μόλις σήμερα το μεσημέρι, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στη Διοίκηση του ΙΚΑ..

Και ‘κει που μας χρωστάνε, ζητάνε και το βόδι. . . Μέσω «δημοψηφίσματος». Όπου μας καλούνε να ψηφίσουμε υπέρ 3ου μνημονίου, που εκφράζει η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα, ψηφίζοντας κατά της πρότασης της τρόικας προς την κυβέρνηση, που επίσης εκφράζει 3ο μνημόνιο.
Με λίγα λόγια μας λένε «αν ψηφίσετε όχι, κερδίζουμε κι αν ψηφίσετε ναι, χάνετε». Να βάλουμε μόνοι μας τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας.
Γιατί - και για να γίνει κατανοητό - πολύ απλά, είτε με την πρόταση της συγκυβέρνησης, είτε με την πρόταση των δανειστών για τους συνταξιούχους :
Θα μειωθούν άμεσα οι συντάξεις και οι κύριες και οι επικουρικές, η μια πρόταση λέει κατά 1% και 5% και η άλλη λέει κατά 2% και 6%, όσο θα είναι η επί πλέον  εισφορά από τις συντάξεις για την υγεία.  Και επειδή τα ποσοστά είναι πάνω στα ονομαστικά ποσά των συντάξεων, σημαίνει ότι στα ποσά  που σήμερα ισχύουν, οι μειώσεις θα είναι σε διπλάσια ποσοστά. Δηλαδή σε μια επικουρική σύνταξη ονομαστικής αξίας 500 ευρώ, το 5% της κυβερνητικής πρότασης είναι 25 ευρώ, που σήμερα στα 250 ευρώ που παίρνει στο χέρι ο συνταξιούχος είναι ποσοστό 10%. Με την πρόταση των δανειστών η μείωση θα είναι 30 ευρώ ποσοστό 12%. Αυτή είναι η . . . τρομερή διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων.
Θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ σταδιακά, η μια πρόταση λέει μέχρι το 2020 η άλλη μέχρι το 2019.
Ο ΦΠΑ για ένα μεγάλο ποσοστό ειδών πρώτης  λαϊκής ανάγκης θα πάει στο 23%, αλλά και  τα υπόλοιπα είδη λαϊκών αναγκών είναι αυξημένα κατά 2%, αφού πάνε από το 11% στο 13%, δηλαδή η ακρίβεια θα μας τσακίσει, όποια πρόταση κι αν συμφωνηθεί..
Και οι δύο προτάσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για ειδικές περιπτώσεις, που είχαν απομείνει και την αύξηση των ορίων στα 67 χρόνια.
Και οι δύο προτάσεις περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από Σεπτέμβρη, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, που προβλέπουν μείωση των συντάξεων, αφού προβάλουν τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων, λόγω μείωσης εισφορών, εισφοροαπαλλαγή, εισφοροαποφυγή, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τεράστια ανεργία, κούρεμα αποθεματικών και διαθεσίμων κλπ.
Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν την αύξηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» σε οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.
Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν τη λειτουργία Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που θα έχει την αρμοδιότητα να κόβει αμέσως δαπάνες του δημοσίου (συντάξεις, μισθούς, υγεία, παιδεία κλπ), σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού.
και βέβαια και οι δύο προτάσεις προβλέπουν πως διατηρούνται σε πλήρη ισχύ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, νόμοι κ.α. που επιβλήθηκαν με βάση  τα δύο προηγούμενα μνημόνια (προηγούμενες περικοπές συντάξεων, «εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, ΕΝΦΙΑ κλπ).

Ε δεν «τσιμπάμε». Απορρίπτουμε και τις δύο προτάσεις. Και της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Κι επειδή οι πολιτικές αυτές είναι απόρροια των δεσμεύσεων της χώρας μας στην ΕΕ, καταψηφίζουμε και την παραμονή μας σ’ αυτήν. Κι επειδή όλα αυτά γίνονται σε βάρος μας στο όνομα του χρέους, για το οποίο δεν έχουμε καμία ευθύνη, υπερψηφίζουμε την μονομερή διαγραφή του. Κι επειδή δεν νομιμοποιούμε τα προηγούμενα μέτρα, ψηφίζουμε υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και των νόμων που ψηφίστηκαν.


                                        Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: