Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Δελτίο Τύπου για την τελετή εορτασμού 120 χρόνων Κίτρου Νάξου Βαλληνδρά

Το Φεστιβάλ Νάξου συμμετείχε στην εορταστική τελετή που διοργανώθηκε με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας, στο Χαλκί, το Σάββατο 20/8, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυση της ποτοποιίας Βαλληνδρά, και την παραγωγή του «Κίτρου Νάξου».

Για την πολυσχιδή δραστηριότητα του ιδρυτή της ποτοποιίας, Μάρκου (Μαρκάκη) Βαλληνδρά, τον συνεχιστή της παράδοσης Γιάννη (Γιαννάκη) Σακελιάδη, καθώς και για τη δραστηριότητα των σημερινών διαδόχων τους, αναφέρθηκε διεξοδικά ο καθηγητής Αντώνης Τζιώτης.


Ο Μάριος Βαζαίος, ως εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Νάξου, αναφέρθηκε στην αξία που έχει το παράδειγμα της καθετοποιημένης παραγωγής του Κίτρου Νάξου, για τα άλλα προϊόντα του νησιού, αλλά και η επίδραση που έχει η συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας από γενιά σε γενιά στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού.

Αναγνωρίζοντας τη γενναία προσπάθεια που κατέβαλε και καταβάλλει η Ειρήνη Φραγκουδάκη για τη συνέχεια της επιχείρησης σε περιβάλλον αντίξοο, αλλά και τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Νάξου στη δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητας του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη ντόπια παράδοση, τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα σύγχρονα αγαθά του πολιτισμού, οι Υπεύθυνοι του Φεστιβάλ, Στέλιος Κρασανάκης και Μάριος Βαζαίος, απένειμαν στην Ειρήνη Φραγκουδάκη αναμνηστικό βραβείο.

Το «Κυκλαδικό όσκαρ» φιλοτέχνησε ο Klaus Pfeiffer.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Καλογερά.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ παραβρέθηκε ανεπίσημα, ο Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας για ολιγοήμερες διακοπές.






Δεν υπάρχουν σχόλια: