Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η «ΕΚΔΗΛΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ Νίκος Λεβογιάννης

Απρόσκλητος κι από ενδιαφέρον μα και περιέργεια παρακολούθησα την εκδήλωση που έγινε στις 23 Αυγούστου στο δημοτικό θέατρο Νάξου για το νοσοκομείο. Δεν είχα υπόψη μου το περιεχόμενο ούτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Πηγαίνοντας εκεί διαπίστωσα ότι είχαν σταλεί προσκλήσεις επιλεκτικά σε κάποιους φορείς και σε κάποια πρόσωπα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είδα ότι είχε ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός. Τον ρώτησα ποιο είναι το θέμα της εκδήλωσης, αν είναι επιστημονική ημερίδα ή συγκέντρωση και μου απάντησε… είναι κοινωνικό το θέμα και μου έδωσε ένα χαρτί που έγραφε …ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΝΑΞΟΥ. Διάβασα τον κατάλογο με τους ομιλητές και με έκπληξη είδα ανάμεσα στους εισηγητές τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου, που έχει παραιτηθεί πριν ένα και πλέον χρόνο και μάλιστα ως εκπρόσωπο κάποιου άγνωστου Συλλόγου...κάποιων που είναι λέει …φίλοι του νοσοκομείου και δεν κατάλαβα και διερωτήθηκα …έχει το νοσοκομείο εχθρούς για να αναζητεί …φίλους; Δεν είναι ο λαός της Νάξου και οι φορείς του όλοι φίλοι και υποστηρικτές του νοσοκομείου;
Η Νάξος έχει από το 1987 το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ, έναν πρωτοποριακό και μοναδικό πανελλήνια ιστορικό πλέον φορέα, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού και αυτοί ορίζουν τη διοίκησή του, έχει σημαντικά κινητή και ακίνητη περιουσία από κληροδοτήματα και δωρεές (δωρεά Σταμάτη Λαμπαδάκη), στηρίζει οικονομικά και διοικητικά το νοσοκομείο και τα περιφερειακά ιατρεία, έχει τράπεζα αίματος με εκατοντάδες μαζικές αιμοδοσίες.
Ακούγοντας λοιπόν τον κύριο Λάμπου, επί 7 χρόνια διοικητή-υποδιοικητή του νοσοκομείου (2009-2015) κατάλαβα ότι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ είναι ένας ΑΝΤΙΣΥΛΛΟΓΟΣ που επιχειρεί να υποκαταστήσει και να ακυρώσει το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών.
Άκουσα ακόμη τον πρώην διοικητή, τον μακροβιότερο από όσους έχουν υπηρετήσει στην καλά αμειβόμενη από το κράτος αυτή θέση να μιλάει για το νοσοκομείο και για την κατάργησή του ως ένας τρίτος που παρακολουθούσε από μακριά την διαδικασία κατάργησης του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στη Νάξο. Προσπαθούσα να δω αν την ώρα που έλεγε αυτά αισθανόταν ντροπή, περίμενα από τον συντονιστή της ..επιστημονικής ημερίδας …κύριο Βλασερό να τον επαναφέρει στην …πραγματικότητα, αλλά ματαίως. Ο κύριος Βλασερός αντίθετα, επαίνεσε τον κ. Λάμπου για το …σπουδαίο έργο που άφησε στο νοσοκομείο …δηλαδή για την κατάργησή του. Οργίστηκα και θύμωσα πολύ, γιατί έβλεπα να χειροκροτείται από τους διοργανωτές μα και από το κοινό από κάτω ο άνθρωπος που μαζί με τους Ρήγα, Βρούτση, Γεωργιάδη κατάργησαν αυτό τοπ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ και ένιωσα ντροπή και οργή.
Ο άνθρωπος αυτός παρέλαβε το 2009 το νοσοκομείο με 40 οργανικές θέσεις γιατρών και το παρέδωσε το 2015 με …20 είχε το θράσος να το ομολογήσει κιόλας ότι η Πολιτεία υποβάθμισε το νοσοκομείο …λες και αυτός δεν ήταν διορισμένος και έμμισθος από τον Υπουργό Υγείας, από την Πολιτεία. Αυτόν λοιπόν τον κύριο είχε βασικό ομιλητή και μέλος της ομάδας που συντόνιζε την συζήτηση ο κύριος Βλασερός.
Από την εκδήλωση και τον κατάλογο των εισηγητών απουσίαζε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Στήριξης του Νοσοκομείου και φυσικά κανένας απο τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης του νοσοκομείου πολιτικούς και αιρετούς δεν είχε κληθεί κι ούτε συμμετείχε.
Τελικά αυτή η περίεργη μάζωξη έμοιαζε με επιστημονική ημερίδα, αλλά δεν ήταν, έμοιαζε με ανοιχτή συζήτηση για το νοσοκομείο, αλλά δεν ήταν, περισσότερο έμοιαζε με προεκλογική συγκέντρωση κάποιου πολιτευτή …αλλά πάλι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ούτε και φαίνονται εκλογές στον μακρινό ορίζοντα.
Αποφάσισα στο τέλος να ζητήσω να μιλήσω θυμωμένος για όσα είχαν ακουστεί από τους διοργανωτές, καθώς και από κάποια αναφορά που έγινε στην αρχή σε κάποιους ιδιώτες γιατρούς που είχαν λέει … αγωνιστεί για το Κέντρο Υγείας στο ξεκίνημά του, ενώ ουδέποτε υπηρέτησαν σ’ αυτό… Πρωτάκουστο κι αυτό.
Κάποιοι επίσης εισηγητές προσπάθησαν να πάνε πίσω στην ιστορία των αγώνων για το νοσοκομείο, αλλά δεν τα είχαν διαβάσει καλά και είπαν ανακρίβειες και φυσικά δεν άγγιξαν τα σημεία που ΕΚΑΙΓΑΝ σ’ αυτή την ιστορία.
Όταν με δυσκολία μου έδωσαν τον λόγο προσπάθησα να φωτίσω όσα έπρεπε και να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, αλλά και να αποκαλύψω το έγκλημα που διέπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με Υπουργό Υγείας τον …Άδωνη, που σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνητικούς Κυκλαδίτες Βουλευτές Ρήγα, Βρούτση ψήφισαν νόμο στη Βουλή και ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΑΝ το νοσοκομείο σε εκείνο της Σύρου, αλλά στην πράξη ουσιαστικά το ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ, χωρίς μάλιστα αντίδραση των φορέων της Νάξου …ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!
Εκείνες τις μέρες αντίθετα ο λαός και οι φορείς της Πάρου οργάνωσαν πορεία 2.000 ατόμων από την Πάρο στο Υπουργείο Υγείας στην ΑΘήνα για να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε το Κέντρο Υγείας Πάρου.
Ακόμη και η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων- ΟΝΑΣ επί Προεδρίας Ν. Μαϊτού, με ψήφισμα που εξέδωσε χαρακτήριζε ….θετική τη συγχώνευση-κατάργηση του νοσοκομείου, αλλά μετά από την κατακραυγή που ξέσπασε εναντίον της προσπάθησαν να το μαζέψουν με μια …ημερίδα που διοργάνωσαν, στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα…
Το θετικό από όλη αυτή την προεκλογική φιέστα είναι ότι οι διοργανωτές της απέτυχαν στο στόχο τους, γιατί δέχτηκαν σκληρή κριτική από τους περισσότερους ομιλητές, αλλά και από τις αντιδράσεις των λίγων ακροατών.
Πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι ο νέος υποδιοικητής του Νοσοκομείου εντυπωσίασε με την αναλυτικά περιγραφή της τραγικής κατάστασης στην οποία βρήκε το νοσοκομείο, αλλά και με τον σχεδιασμό που ήδη έχει κάνει, ώστε σύντομα να αναπτυχθεί ατό και να αρχίσει να λειτουργεί.
Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι το νοσοκομείο Νάξου ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από το 2007 και αντί αυτού …καταργήθηκε.
Τόνισα στην παρέμβασή μου ότι η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας και κυρίως οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν έχουν περίοδο χάρης για να προχωρήσουν στη λειτουργία του, πρέπει να καλύψουν με ταχύτητα αστραπής όλο αυτό το κενό των 10 ετών αδράνειας και διάλυσης και να εγκαινιάσουν …χτες ένα πραγματικό νοσοκομείο στη Νάξο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Το ζήτημα αυτό εξ άλλου που αναδείχτηκε από τους περισσότερους ομιλητές.
Το Νοσοκομείο Νάξου είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο νησί γιατί είναι έργο που αφορά άμεσα τη ζωή των Ναξιωτών, δεν μπορεί να χάνονται ζωές όταν έχουμε ένα έτοιμο νοσοκομείο, που περιμένει εδώ και 10 χρόνια να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να δαπανώνται τεράστια ποσά για τις διακομιδές των ασθενών στη Σύρο, όταν με αυτά μπορεί να χρηματοδοτηθούν και να καλυφθούν οι δαπάνες στελέχωσης πολλών κενών θέσεων γιατρών.
Νίκος Λεβογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: