Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Κατερίνα Χάλκου: Μυθογραφίες - Εργαστήρι δραματουργίας και θεατρικού αναλογίου.


Πώς το φαρμάκι της Μήδειας γίνεται χυμός (βιολογικού) εσπεριδοειδούς στα χέρια μιας σύγχρονης ερωτευμένης ηρωίδας, πώς η νεαρά Πολέτ (εκ του χριστιανικού Ιππολύτη) ερωτεύεται σφόδρα τον γέροντα Βασίλη Φαίδρο (ή Φαιδρό), πώς ο χωρίς συνείδηση serial mother fucker Α.Χ. ξεπλένεται ως serial lover... Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα θεατρικά «παιγνιοπειράματα», με αφορμή τον μύθο του έρωτα, ζητούν τους μυθοποιούς τους

Επιλογές από τραγωδίες της κλασικής και μετακλασικής περιόδου, ομηρικά έπη, λυρική.......

ποίηση και πρώιμη πεζογραφία, που πραγματεύτηκαν τον αρχαίο μύθο, θα μελετηθούν σε αντιδιαστολή με τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά δράματα, καθώς και τα νεότερα θεατρικά κυρίως αλλά και άλλα λογοτεχνικά έργα, στα οποία έχουν ενταχθεί οι αντίστοιχοι γνωστοί από την αρχαιότητα μύθοι. Στο μάθημα οι σπουδαστές θα συναντηθούν με τα μυθοπλαστικά πρόσωπα των αρχαίων ποιητικών έργων και θα παρακολουθήσουν τον μετασχηματισμό τους σε μεταμυθοπλαστικά στη νεότερη δραματουργία. Η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του παλαιού με το νέο θα αναδείξει τον βαθμό που οι πραγματευόμενοι μύθοι και τα πρόσωπα διαφοροποιούνται ή παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τη δυνατότητα ανίχνευσης νέων τρόπων ανάγνωσης των μύθων και των κινήτρων των προσώπων.

Οι σπουδαστές παράλληλα θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία της δραματουργίας, τις βασικές αρχές της δομής της συγγραφικής πράξης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, τα κυριότερα θεατρικά και λογοτεχνικά είδη, τις βασικές θεωρίες λογοτεχνίας και ποιητικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα ζητήματα εφαρμογής της αφηγηματολογίας στο θέατρο, τους δόκιμους αφηγηματικούς τρόπους και επιλεγμένες σκηνικές πρακτικές που επηρέασαν τη δραματουργία.

Οι εκπαιδευόμενοι συγγραφείς θα πειραματιστούν με το θέμα του έρωτα. Με έναυσμα τα δοσμένα κείμενα, θα κληθούν να αναπτύξουν τις λογοτεχνικές τους αρετές, εστιάζοντας στην ψυχαναλυτική, την κοινωνιολογική, ακόμα και την πολιτική, σκοπιά του σύγχρονου μύθου, μπαινοβγαίνοντας από το τραγικό στο κωμικό, από την αυτοαναίρεση των ηρώων στο αδικαίωτό τους, από την άγνοια στην αυτοεπίγνωση και στην επίγνωσή τους ότι είναι ηθοποιοί και όχι ρόλοι. Στη λήξη του σεμιναρίου οι μυθολογίες θα έχουν γίνει... μυθογραφίες, και οι συγγραφικές συνθέσεις των νέων δημιουργών θα αποτελέσουν ενιαίο κειμενικό σώμα, το οποίο θα ανέβει υπό μορφή ανάγνωσης-αναλογίου με την... ευγενή συμμετοχή τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άπαντες ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, σε φοιτητές και αποφοίτους φιλοσοφικών, παιδαγωγικών, δραματικών και κινηματογραφικών σχολών, εκπαιδευτικούς κ.ά. Γενικότερα, σε ενήλικες που, αν και πίστεψαν στον θάνατο του συγγραφέα, δε δέχονται τον θάνατο του δημιουργού…


**
Νοέμβριος 2015 - Απρίλιος 2016
Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00 και 15.00 - 18.00 (2 γκρουπ), πλην σπουδαστικών αργιών
Dasein Lab (Πολυχώρος Άνεσις), δεύτερος όροφος θεάτρου Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, στάση μετρό: Αμπελόκηποι
Το θεατρικό αναλόγιο θα γίνει στο θεατράκι του White Rabbit.


***
Κόστος συμμετοχής

120 ευρώ, με δυνατότητα καταβολής των 50 ευρώ για την κράτηση της θέσης και εξόφλησης του υπολοίπου σε δύο ισόποσες δόσεις. Έκπτωση 10% για τους φοιτητές και τους ανέργους.
Περιορισμένος αριθμός σπουδαστών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


****
Στοιχεία επικοινωνίας
Τ 6972594180
E aechalkou@hotmail.com
F https://www.facebook.com/katerina.chalkou.5


Χάλκου Κατερίνα - Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και είναι υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος, με θέμα Αρχαιόθεμη νεοελληνική δραματουργία και τεχνικές του θεάτρου εν θεάτρω από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Εργάστηκε στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, σε εκδόσεις, σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εκπαίδευση. Συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο στον τομέα των εκδόσεων και διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Το 2007 ίδρυσε με φίλους την εταιρεία θεάτρου miscellanea.

Δεν υπάρχουν σχόλια: