Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

1. Τις επτά πρώτες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων αναφέρει και τη δημιουργία ενός σώματος από πολίτες “μυστικούς εφοριακούς” για την είσπραξη του ....
ΦΠΑ. Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από
αστρολόγους, γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους αποκάλυψε ήδη το ΣΔΟΕ. Με την αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Δευτέρας να έχει ξεκινησει, νέο μήνυμα πως όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα, έστειλε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.
2. Δηλώνει «μη πολιτικός» και άτεγκτος τραπεζίτης, ομνύει στην ευλαβική τήρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και… εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδα εφ’όσον πληρούνται οι διαδικασίες». Ατυχώς, ο “by the book” κύριος Ντράγκι δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά: Είναι, ντε φάκτο πλέον, ο τιμωρός που ανέλαβε να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε απόλυτο όχημα εκβιασμού της Ελλάδας στην προαποφασισμένη, πολιτική επιχείρηση χρηματοδοτικής ασφυξίας. Δυσαρέσκεια στην Αθήνα για τις αποφάσεις Ντράγκι, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «η ΕΚΤ μας έχει ακόμη τη θηλιά στον λαιμό». Στο μεταξύ, αποπληρώθηκε η πρώτη δόση, ύψους 310 εκ. ευρώ, προς το ΔΝΤ που έληγε μέσα στο Μάρτιο. Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ προχώρησε και στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που έληγαν σήμερα, δεδομένου ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες άντλησε ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσω νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων.
3. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξαναχτύπησε. Μία ημέρα μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι θέσεις της για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παίρνει δημόσιες αποστάσεις από τη συμφωνία του Eurogroup χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση του Μανώλη Γλέζου «δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι».
4. Την εκτίμηση πως «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης κατά την οποία πολλοί βουλευτές ζήτησαν Έκτακτο Συνέδριο με «ανοιχτά όλα τα θέματα». «Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει» ήταν το μήνυμα που η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά.
5. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα, μετέτρεψε σε απλή σωματική βλάβη την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που αντιμετώπιζε ο Ηλίας Κασιδιάρης για την επίθεση στη βουλευτή του ΚΚΕ Λίαννα Κανέλλη και έπαψε την ποινική δίωξη για "νομικούς λόγους". Νωρίτερα, στην κατάθεση της η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι ο Κασιδιάρης ήταν εκτός ελέγχου όταν τη χτυπούσε κι εκείνη προσπάθησε απλώς να μην πέσει κάτω. Υποστήριξε επίσης ότι από το επεισόδιο επιδεινώθηκε η υγεία της. Ο Γιώργος Παπαδάκης από την πλευρά του κατέθεσε ότι μετά το περιστατικό ο Κασιδιάρης είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Μιχαλολιάκο ζητώντας ενισχύσεις.
6. Με εκβιασμούς και απειλές επιχειρούν διοίκηση και εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ να μπλοκάρουν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δημιουργώντας εμπλοκή στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επιστροφή όλων των απολυμένων του «μαύρου», οικονομικό έλεγχο της ΝΕΡΙΤ και χρηματοδότηση της ανασυσταθείσας ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος προβλέπει το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που κατατίθεται τελικά τη Δευτέρα.
7. Το γεγονός ότι ο εξαφανισμένος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, υπήρξε κατ’επανάληψη θύμα τραμπουκισμού από συνσπουδαστές του αποδεικνύει το πόρισμα – καταπέλτης που συνέταξαν και παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές, οι ελεγκτές του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», που είχαν αναλάβει την σχετική ΕΔΕ. Το πόρισμα καίει τη διεύθυνση της Γεωργικής Σχολής, εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση και καταδεικνύει ευθύνες της παρέας που είχε βάλει στο στόχαστρο τον 20χρονο. Την ιδια στιγμή, το 6,4% των μαθητών έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού ενώ το 7,5% των μαθητών είναι θύτες του bullying, δείχνει πανελλήνια έρευνα του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)» για τις συμπεριφορές των εφήβων στο σχολικό περιβάλλον.
8. Που πήγαν τα χρήματα από έξι φιλανθρωπικούς αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος ο Λιονέλ Μέσι και οι φίλοι του; Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής λέει πως πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι ελεγκτές της εφορίας όμως έχουν άλλη γνώμη και δείχνουν με το δάχτυλο τους παίκτες. Διάφορα έγγραφα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τροφοδοτώντας τις υποψίες.
9. Χιλιάδες άτομα εισέβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ινδία, έσυραν έξω 35χρονο κρατούμενο ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και τον λίντσαραν αφού τον περιέφεραν γυμνό στους δρόμους.
10. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός και αξιόλογος σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα - με προσφορά τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο - γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας. Στο αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου για το tvxs.gr, επιχειρείται ένα ταξίδι στις σημαντικότερες δημιουργίες του σπουδαίου δημιουργού. Από το θρυλικό «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.
*Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: