Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

8 Μαρτη ημέρα πάλης της γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία σήμερα έχει καταλάβει μια άλλη θέση μέσα στη κοινωνία. Οι γυναίκες εκτός από νοικόκυρες και μητέρες είναι και εργαζόμενες, έχοντας κατακτήσει σημαντική θέση στον επαγγελματικό τομέα. Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται στο σπίτι αλλά αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της κοινωνίας.Γυναίκες νεαρής ηλικίας έχουν κατορθώσει παρά την οικονομική κρίση να διακριθούν στον επιχειρηματικό τομέα.
Οι γυναίκες των αναπτυσσόμενων χωρών προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, θέλοντας να εξασφαλίσουν την πλήρη ισοτιμία με το ανδρικό φύλο. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα μέρη της γης που οι γυναίκες δε δέχονται σωστή αντιμετώπιση και καταπατώνται ακόμα και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

 

Οικοδόμος

Η πρώτη Ελληνίδα χτίστης. Έγινε οικοδόμος από έρωτα αλλά τραυματίστηκε σοβαρά.

Ποιος είπε πως η οικοδομή είναι μόνο για τους άντρες; Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας να δουλεύουν σε κάποια επαγγέλματα της οικοδομής και γυναίκες. Προκαλεί εντύπωση όμως όταν μαθαίνουμε πως αυτό συνέβαινε από παλιά, τουλάχιστον 34 χρόνια πριν, που δημοσιεύτηκε η πιο κάτω είδηση. Σε αντίθεση με την ενασχόληση της γυναίκας στην οικοδομή πάντως, ο ...θεός Έρωτας, από ύπαρξης του ανθρώπινου είδους, στέλνει τα βέλη του σε άντρες και γυναίκες, κάνοντάς τους να υπερνικούν κάθε εμπόδιο και δυσκολία, να γκρεμίζουν κάθε "μύθο" που ...χτίζει η ανθρώπινη κοινωνία.

Η "ανθρώπινη" αυτή είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ",  όργανο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, το Νοέμβρη του 1977.

"Μία νεαρή οικοδόμος, η Μαρία Ιακώβου, ετών 19, κάτοικος Αιγάλεω, που είχε γίνει κτίστης για να νικήσει τη φτώχια και την άρνηση των γονιών της, να παντρευτεί τον αγαπημένο της, έπεσε από ύψος τριών μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά. Η ιστορία της αρχίζει τον περασμένο Γενάρη, όπου γνωρίζεται με το Μανώλη Δρομάζο και τον ερωτεύεται με πάθος. Οι γονείς της όμως αρνούνται να συγκατατεθούν στο γάμο της. Έτσι, η Μαρία, υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την εργασία της (πλέχτρια), που μέχρι τότε έκανε, και να πάει στην αρχή βοηθός χτίστη.

Οι ανάγκες όμως την υποχρέωσαν, για να κερδίσει περισσότερα, να γίνει μάστορας. Έτσι, σ’ ένα μήνα τα κατάφερε κι έγινε μια μεγάλη χτίστρια, χτίζοντας 15 έως 20 μέτρα την ημέρα. Η μοίρα όμως την χτύπησε άσχημα, έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά. Ευχόμαστε να είναι περαστικό το ατύχημά της, να πραγματοποιηθεί ο μεγάλος της πόθος, να παντρευτεί τον αγαπημένο της και να ξαναγυρίσει στο γιαπί, που είναι τόσο συνδεδεμένο με τη μεγάλη της αγάπη."

Ο αρθογράφος βέβαια είναι λίγο υπερβολικός, προσπαθώντας να εκφράσει τη συμπάθειά του στη συνάδελφο. Τεχνίτης κτίστης δε γίνεται κάποιος μόλις σε ένα μήνα, άντρας ή γυναίκα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: