Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ένας γιατρός για έξι χωριά; Μα γίνεται;


Ένας γιατρός για έξι χωριά; Μα γίνεται;Ο Δημήτρης Κορρές – πρόεδρος της Κοινότητας Κωμιακής – μιλάει για το κενό που δημιουργείται από το ντόμινο μετακίνησης των γιατρών από την Ορεινή Νάξο προς τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων – Υπάρχει θέμα με τα ταχύπλοα που μεταφέρουν ασθενείς; – Έρχεται και απογευματινό χαράτσι στα νοσοκομεία
016Ντόμινο Κινέζικης μάλλον καταγωγής επιτραπέζιο παιχνίδι, παίζεται με 28 πλακίδια
, κοκάλινα ή από φίλντισι, που το καθένα χωρίζεται σε δυο μισά, και στο κάθε μισό έχει επάνω από καμία έως έξι κουκίδες όπως οι όψεις του ζαριού. Πώς ακριβώς παίζεται το ντόμινο δεν έχει και πολύ σημασία… Βαρετό έτσι κι αλλιώς παιχνίδι είναι. Αυτό που έχει σημασία έχει η ετυμολογία της λέξης και ουσιαστικά έχει ενδιαφέρον η αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργείται όταν οι παίκτες από την βαρεμάρα τους στήνουν όρθια τα πλακίδια, σε κατάλληλη μεταξύ τους απόσταση και στη συνέχεια ρίχνουν το πρώτο, το οποίο πέφτει πάνω στο δεύτερο, κι αυτό πάνω στο επόμενο και ούτω καθεξής… Οπότε η μαγκιά είναι να πέσουν όλα μαζί ή το ένα μετά το άλλο χωρίς να σπάσει η αλυσίδα…
Και περνάμε στην έκφραση που ενδιαφέρει και λέγεται «φαινόμενο του ντόμινου» που την αναφέρουμε όταν η μεταβολή σε ένα στοιχείο ενός συνόλου συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα στοιχεία. Για παράδειγμα, πέφτει το χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας αυτού πέφτουν τα ευρωπαϊκά και λίγες ώρες αργότερα τα αμερικάνικα.
Ντόμινο
Η στη περίπτωσή μας, φεύγει ο γιατρός από την Κωμιακή, πηγαίνει στην Ηρακλειά και οι πιέσεις μεταφέρονται στην νέα γιατρό της Κορώνου, η οποία καλείται πλέον να καλύψει όχι μόνο τα δικά τα χωριά ήτοι Κόρωνο, Μέση και Κεραμωτή αλλά και τα χωριά που άφησε ο γιατρός της Κωμιακής για να πάει στην Ηρακλειά. Ήτοι τα χωριά Κωμιακή, Απόλλωνα και Μέση. Και πριν πάμε στο φαινόμενο του ντόμινου που δημιουργείται από την υποστελέχωση των γιατρών στην Ελλάδα και δη στην νησιωτική, να σημειώσουμε ότι η έκφραση προέρχεται από το αγγλικό domino effect, έκφραση που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1954 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αίζενχάουερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, κάνοντας αναφορά για την αρχή των «ντόμινων που πέφτουν» (δηλ. των πλακιδίων που πέφτουν), αλλά στη συνέχεια επικράτησε το «domino effect», αρχικά για τα καθεστώτα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η αμερικανική ανάμιξη δικαιολογήθηκε από το φαινόμενο του ντόμινου: αν πέσει στα νύχια των κομμουνιστών μια χώρα, διευκολύνεται η πτώση και των γειτονικών χωρών της περιοχής. Από εκεί και η domino theory, η θεωρία του ντόμινου.
Αξημέρωτα
Επιστρέφουμε όμως στους γιατρούς.. Και η περίπτωση της Νάξου δεν είναι η μοναδική. Και αυτό γιατί σε όλο το χώρο ευθύνης της 2ης ΔΥΠΕ και πιθανότητα με άνωθεν εντολή, οι μετακινήσεις γίνονται …εξπρές και γρήγορα ώστε να καλυφθούν κενά και να μην γκρινιάζουν οι κατά τόπους αιρετοί, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών. Μάλλον μυρίζουν εκλογές και οι αποφάσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για μετακινήσεις γιατρών βγαίνουν αξημέρωτα. Όπως, η μετακίνηση του γιατρού από την Σαλαμίνα στο Κέντρο Υγείας των Λειψών για τη περίοδο των εορτών… Η’ η πιο κοντινή σε εμάς περίπτωση του γιατρού από την Κωμιακή, ο οποίος έχει σχεδόν συμπληρώσει δύο χρόνια στο χωριό και βρίσκεται ήδη στην Ηρακλειά για τον επόμενο μήνα. Από το Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας του νησιού, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι ελάχιστοι για τις θέσεις που προκηρύσσονται για τα περιφερειακά ιατρεία, οι λύσεις έρχονται εκ των έσω. Ενδεχομένως όταν επιτέλους προωθηθεί η επαναφορά του αγροτικού για όλους τους νέους γιατρούς να υπάρξει ανάσα αλλά έως τότε, θα παίζουμε όλο και πιο συχνά ντόμινο.
Απαράδεκτο
Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας, κ. Δημήτρη Κορρέ, ο οποίος μας τόνισε ότι «κι εμείς σήμερα, (σ.σ. χθες) το μάθαμε. Τελευταίοι. Η λύση για τη διοίκηση του Νοσοκομείου / Κέντρου Υγείας Νάξου ήταν να πάρει το δικό μας γιατρό και να τον στείλει στην Ηρακλειά. Και τώρα μία γιατρός θα τρέξει έξι χωριά της ορεινής Νάξου. Αυτό και μόνο είναι απαράδεκτο; Μπορεί μία γιατρός να βρίσκεται ταυτόχρονα σε έξι χωριά; Ή και λιγότερα; Μπορεί να καλύψει μία απόσταση 20 χιλιομέτρων που δεν είναι ευθεία αλλά μέσα από ψηλά βουνά, αλλαγές μορφολογικού εδάφους; Από τον Απόλλωνα στην Κεραμωτή η απόσταση μπορεί στο χάρτη να φαίνεται μικρή αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εάν συμβεί καθότι έχουμε χειμώνα, ότι πριν από δύο χρόνια με την  κατολίσθηση στο Σκαδό και η περιοχή χωριστεί στα δύο, πως θα εξυπηρετηθούν τα χωριά; Θα ψάξουμε τότε για λύση; Τότε από ποιο χωριό θα πάρουμε γιατρό ώστε να συνεχιστεί το ντόμινο; Ο γιατρός είχε κλείσει σχεδόν δύο χρόνια στο χωριό, ξέρουμε ότι ήθελε να παρατείνει την θητεία του ακόμη και για τρία χρόνια εάν ήταν δυνατόν. Τώρα ποιος μας εγγυάται ότι θα γυρίσει; Η όλη πολιτική που ασκείται είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Και μιλάμε και για ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαβίωση των γιατρών στα χωριά ή τα ιατρικά κτήρια που είναι στα όρια τους. Αυτά ποιος θα τα συντηρήσει; Εμείς που δεν έχουμε χρήματα; Ή ο Δήμος στον οποίο ανήκουν ελέω Καλλικράτη αλλά σφυρίζει αδιάφορα; Έχει μπει κανείς στο ιατρικό γραφείο στην Κωμιακή; Η στον ξενώνα του χωριού που φιλοξενείται ο γιατρός; Η έχετε προσέξει τον εξοπλισμό του ιατρείου; Όλα αυτά είναι ένα πακέτο που ζητείται λύση και δεν μπορεί απλά να λέμε «παίρνουμε τον ένα γιατρό από την Kωμιακή και τον πάμε στην Ηρακλειά και …καθαρίσαμε». Η αντίδραση στο ..παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι κάποιοι θέλουν να πιστεύουν»…
Διακομιδές
Όμως το θέμα της Υγείας είναι τεράστιο και δυστυχώς έχουμε συνεχώς … αφορμές. Όπως το άρθρο 62 που έχει αναρτηθεί στο σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση προγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας» που βρίσκεται αυτές τις ημέρες δημόσια διαβούλευση. Τι αναφέρει το άρθρο 62; Έχει τίτλο «Λειτουργία Ταχύπλοου σκάφους μεταφοράς ασθενών» και όπως τονίζεται «Το άρθρο 27 του ν. 4208/2013 (Α’ 252) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Επιτρέπεται η λειτουργία ταχύπλοου σκάφους για υγειονομική μεταφορά ασθενών, έπειτα από άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εφόσον υποβληθεί και βεβαίωση του Ε.Κ.Α.Β. ότι το συγκεκριμένο σκάφος πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το Ε.Κ.Α.Β. όσον αφορά στον υγειονομικό του εξοπλισμό και στη χωροταξία του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες για την λειτουργία και εκμετάλλευση των ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς ασθενών». Ουσιαστικά με την η άδεια λειτουργίας ταχύπλοου σκάφους χορηγείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την απαραίτητη προϋπόθεση προσκόμισης και βεβαίωσης του ΕΚΑΒ ότι το συγκεκριμένο σκάφος πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το ΕΚΑΒ όσον αφορά στον υγειονομικό του εξοπλισμό και στη χωροταξία του. Άρα, πλέον το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο για το θέμα ταχύπλοων σκαφών.. Μπορεί αυτό να σημαίνει τη λύση του προβλήματος ή και να ανοίγει νέα δεδομένα στο χώρο των μεταφορών… Κάτι που καίει ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου όπου οι διακομιδές είναι μία σκληρή καθημερινότητα…
Χαράτσι
Και να σημειώσουμε εδώ ότι έρχεται και νέο χαράτσι. Όχι ότι θα σταματήσουν ποτέ τα …χαράτσια. Όμως, αυτή τη φορά πάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων. Κάτι που προκύπτει από το περιβόητο e-mail που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας για το 2015. Και η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα των απογευματινών ιατρείων που ισχύουν σήμερα έχοντας ως στόχο να κερδίσει συνολικά κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.  Είναι σαφές πως τις απογευματινές ώρες θα χρεώνονται όχι μόνο οι επισκέψεις σε συγκεκριμένους γιατρούς όπως γίνεται σήμερα αλλά και κάθε άλλη υπηρεσία.  Άλλωστε ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαιώνει τους δανειστές μας πως αυτό το σύστημα είναι υπό αναδιοργάνωση – ήτοι θα επεκταθεί- «με στόχο την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών του κατά 20εκατ. ευρώ».  Μάλιστα θεωρεί δεδομένο πως οι ασθενείς θα το επιλέξουν άρα θα πληρώσουν από την τσέπη τους καθώς εκτιμά πως το ΕΣΥ προσφέρει πιο φθηνές υπηρεσίες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο Μάκης Βορίδης πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με πληρωμή από τις τσέπες των ασθενών.

Νικόδημος Λιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: