Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Παρουσιάζεται το έργο “Κρήτη 1942 - Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani” -στο Σπίτι του Πολιτισμού Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 7.00μ.μ. στο Σπ


Κρήτη 1942: Ένα μνημειώδες βιβλίοΣτα τέλη του έτους 2015 κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και ιταλικά) το βιβλίο «Κρήτη 1942. Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani». 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φωτογραφικό τεκμήριο της Κρήτης και των ανθρώπων της κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Όταν ο Παύλος Κόρπης ανακάλυψε την ύπαρξη του Cipriani, το πέρασμα του από την Κρήτη και το μικρό δείγμα δουλειάς του στο βιβλίο που εξέδωσε τότε, αποφάσισε να αναζητήσει το σύνολο του αρχείου του για την Κρήτη. Η ανεύρεση και η αξιοποίηση του δημιούργησαν την έκδοση «Κρήτη 1942 Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani», που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο. Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα του επιμελητή της έκδοσης Παύλου Κόρπη, καθώς και κείμενα των Κωνσταντίνου Μαμαλάκη και Μιχάλη Παπαηλιάκη που συνεισέφεραν αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της έρευνας για τον Cipriani, καθώς και για τις συνθήκες εργασίας του στην υπό
κατοχή Κρήτη του 1942 και για τον τρόπο που τον είδε και τον αντιμετώπισε ο τοπικός πληθυσμός.
Το μέγιστο μέρος της έκδοσης καλύπτεται από το φωτογραφικό έργο του Ιταλού ανθρωπολόγου. Ακολουθεί την πορεία του στο νησί, όπως έχει καταγραφεί ημερολογιακά από τον ίδιο και παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα που ήθελε και μπόρεσε να φωτογραφίσει. Φυσικά, τα συμπεράσματα του Cipriani για την καταγωγή των Κρητικών μας είναι πλέον επιστημονικά αδιάφορα. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει και έχει τεράστια αξία για εμάς είναι το «πρόσωπο της Κρήτης», που αποτυπώνεται χαρακτηριστικό, αφτιασίδωτο, αυθεντικό στις εκφράσεις, στα βλέμματα, στα σώματα των ανθρώπων της εποχής. Τα πρόσωπα των ανθρώπων ζωντανεύουν το κλίμα της εποχής, όπως λέει ο επιμελητής της έκδοσης, «γράφουν» στην ουσία αυτό το εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορία του τόπου μας βιβλίο.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Ρεθύμνης εκτιμώντας τη σπουδαιότητα της έκδοσης αυτής διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασής της την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 7.00μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Ομιλητές θα είναι η Ασπασία Παπαδάκη, δρ ιστορίας - Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ρεθύμνου, ο Κώστας Μαμαλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ο Μιχάλης Παπαηλιάκης, καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης και ο Αριστείδης Τσαντηρόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, θα συντονίσει ο Χάρης Στρατιδάκης, σχολικός σύμβουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: