Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου Μαθήματα Υφαντικής και Ραπτικής

Τα παραδοσιακά υφαντά είναι χειροποίητα δημιουργήματα των γυναικών του Συνεταιρισμού Απεράθου (Απείρανθος). Εσείς που πρόκειται να επισκεφθείτε τ' Απεράθου (Απείρανθος) της Νάξου πρέπει να περάσετε απαραίτητα από το Συνεταιρισμό Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών απέναντι ακριβώς από την εκκλησία της Παναγίας για να θαυμάσετε από κοντά τα χειροποίητα, παραδοσιακά υφαντά του γνήσιου Απεραθίτικου αργαλειού (κρεβαταριά). Διατηρώντας την παράδοση που βρήκαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας, αντιγράφοντας σχέδια και χρώματα φτιάχνουμε και πουλάμε είδη για το στολισμό του σπιτιού και για να εντυπωσιάσουμε τον επισκέπτη. Αφού δείτε τα παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα μας μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε παραγγελία.


Μαθήματα Υφαντικής και Ραπτικής
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Απεράθου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Τα Φανάρια", θα παραδίδει μαθήματα υφαντικής, αφιλοκερδώς στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, κάθε Σάββατο από τις 10:00 έως 13:00 με καθηγήτρια την Αλεξάντρα του Κωτσοβασίλη. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 23/3/2013. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο εργαστήριο του Συνεταιρισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο ή στο τηλέφωνο 22850-61634 (Αλεξάντρα).
Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου με δασκάλα την Αλεξάνδρα, και η συμμετοχή είναι ικανοποιητική.
Μαθήτριες: Βούλα Ελευθερίου, Γαλήνη Μπαρδάνη, Χριστίνα Γιακουμή, Καλλιόπη Κετσετζή (από χώρα), Κυριακή Οικονόμου και Μαρία Σοϊλέ.
Περίληψη των κατηγοριών της ιστοσελίδας μας:
Παραδοσιακά Υφαντά: Η υφαντική στ’ Απεράθου (Απείρανθος) είναι τέχνη περίπλοκη και δύσκολη και τείνει να εξαφανισθεί, όπως όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την παράδοση και το χειροποίητο είδος.
Διασίδια & Τιμές: Διαθέτουμε διάφορα σχέδια, χρώματα και είδη παραδοσιακών χειροποίητων υφαντών σε προσιτές τιμές. Τα διασίδια μας περιλαμβάνουν, μονάδριο, πέντε-πέντε, σταυρωτό, διπλό, βλοϊδάτη, κόκκινο, σωκούφι και κεντητό.
Είδη Δώρων: Διαθέτουμε διάφορα χειροποίητα δώρα, καθώς και μπουμπουνιέρες για γάμους και βαφτίσια, φτιαγμένα από υφαντά.
Η Κρεβαταρία: Όλα τα υφαντά μας είναι χειροποίητα και φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο στην κρεβαταριά.
'Αλλα Προϊόντα: Ο Συνεταιρισμός μας διαθέτει και άλλα προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, ποτά και βιβλία από Απεραθίτες συγγραφείς.
Συναιτερισμός: Ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου ιδρύθηκε το 1987 στην Απείρανθο της Νάξου με σκοπό να διατηρήσει την παράδοση και να διαδώσει την τέχνη τις υφαντικής.
Απεράθου: Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό της ορεινής ανατολικής Νάξου με πλούσια ιστορία και παράδοση.
Επικοινωνία: Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε για τα υφαντά ή άλλα προϊόντα μας. Δεχόμαστε παραγγελίες.


Το παρόν βίντεο αποτελεί μέρος ενός εκτενούς αφιερώματος του Απεραθίτικου Συλλόγου στο υφαντό και την τέχνη του, καθώς και στο Συνεταιρισμό Γυναικών Απεράθου. Ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχης Γυναικών Απεράθου ιδρύθηκε από 23 μόνιμες κάτοικοι του χωριού το 1987 με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου. Τα 27 χρόνια λειτουργίας του, ο Συνεταιρισμός, έχοντας ως απαράβατο όρο του ιδρυτικού καταστατικού του τη διατήρηση της παράδοσης, στηριγμένος μόνο στο μεράκι και τη δουλειά των μελών του, αποτελεί σημείο αναφοράς στη ζωή του χωριού. Τα πλάνα, που βλέπετε, είναι τραβηγμένα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, στην οποία είχαν οι γυναίκες το εργαστήρι τους, από την οποία εκδιώχθηκαν με ευθύνη της Δημοτικής και Τοπικής Αρχής.

Έρευνα-βιντεοσκόπηση-μοντάζ : Γιάννης Αντωνίου

Κείμενα : Κυριακή Αγαπητού

Δεν υπάρχουν σχόλια: