Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Κιβωτός της κυκλαδίτικης παράδοσης Με πρωτοβουλία ιδιώτη ένα ακόμη Λαογραφικό Μουσείο στην Νάξο Συνέντευξη στην Μαρία Αλιμπέρτη

Συνέντευξη στην Μαρία Αλιμπέρτη Πολλοί φίλοι γυρίζουν τα τελευταία χρόνια από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Νάξο κατενθουσιασμένοι και μου λένε “τι όμορφο το νησί σου, τι ωραίος τόπος για διακοπές”. Εγώ βέβαια πάντα παράδεισο ένιωθα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά όταν γνωρίζω Αξώτες σαν τον Φλώριο Χωριανόπουλο καταλαβαίνω γιατί αυτός ο τόπος αγαπιέται όλο και περισσότερο από τους επισκέπτες. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και θέληση για
προσφορά στον τουρισμό και τον πολιτισμό του νησιού. Δεν περιμένουν καμία καλή νεράιδα να τους κάνει τα όνειρα τους πραγματικότητα, αλλά κοπιάζουν για να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο.
Με αυτό το σκεπτικό ο Φλώριος δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου Νάξου για να διασώσει παραδοσιακά επαγγέλματα και αξίες. Λόγω απόστασης επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά και μοιραζόμαστε μαζί σας το απόσταγμα αυτής της συζήτησης.

-Τι σε οδήγησε στην αναπαλαίωση του κτιρίου σε μια εποχή κρίσης; Είχες κρατική στήριξη; 
"Η αναπαλαίωση μαζί με την συντήρηση των παλαιών αντικείμενων έχει ξεκινήσει προ δεκαετίας. Επρόκειτο για μια χρονοβόρα διαδικασία με προσωπική εργασία σε όλους τους τομείς. Κρατική στήριξη δεν υπήρξε, ούτε από τοπικούς φορείς, σημαντική βοήθεια είχα από ανθρώπους του χωρίου. Όταν άρχισα την αναπαλαίωση του κτιρίου,
στον υπάρχοντα χώρο υπήρχαν πολλά παλαιά αντικείμενα έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ιδιωτικού λαογραφικού μουσείου”
-Έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν με θέματα Λαογραφίας;
Από μικρό παιδί με ενδιέφεραν πολύ οι τέχνες οι οποίες έχουν χαθεί, είχα το πάθος της αναζήτησης για τους τρόπους και την εφευρετικότητα των περασμένων γενεών, όσο αναφορά προς την καθημερινότητα την επιβίωση και τους τρόπους εργασίας. Έτσι λοιπόν μπορώ κατά κάποιον τρόπο να δικαιολογήσω την αγάπη μου για την λαογραφία.”


-Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να συλλέξεις όλα τα στοιχεία; 
"Η συλλογή των αντικείμενων μπορώ να πω ότι υπήρχε κατά ένα μεγάλο μέρος στο υπάρχον κτίριο, άλλα και στην πορεία η συλλογή των πραγμάτων αγγίζει τα 10 χρόνια."

-Υπάρχει ανάλογο μουσείο στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογα λαογραφικά μουσεία.Το Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου πιστεύω ότι είναι ένας σημαντικός χώρος πλούσιος σε εκθέματα για την κυκλαδικά μας παράδοση.”

-Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό έκθεμα;
Όλα τα εκθέματα έχουν τη σημασία τους, ένα από αυτά που θεωρώ εξίσου σημαντικό έκθεμα. Είναι το σκοινοποίειο ,το όποιο ήταν το μοναδικό στο νησί και υπήρξε στην περιοχή του Καλοξυλου. Τα εργαλεία του σχοινοπλόκου είναι πιστά αντίγραφα των εργαλείων της τότε εποχής του Απόστολου Παύλου και η κατασκευή τους (των εργαλείων ) γινόταν αποκλειστικά και μόνο σε σχοινοπλόκους ,δεν κυκλοφορούσαν στο εμπόριο είναι εξ' ολοκλήρου χειροποίητα.Το συγκεκριμένο σκοινάδικο λειτουργούσε από το 1920.”

-Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Ανταπόκριση υπάρχει από τον κόσμο και ιδιαίτερα τον καιρό της τουριστικής περιόδου έχει πιο συχνή επισκεψιμότητα.”

-Πόσο καιρό λειτουργεί το μουσείο;
Το ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι το καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου . Σκοπός είναι να μείνουνε ζωντανές οι παραδόσεις του τόπου μας,να μην ξεχαστούν οι παλαιές αξίες .”
-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου σχετικά με το μουσείο;
Επόμενος στόχος του λαογραφικού είναι να γίνει γνωστό να υπάρχει προσέλευση,γιατί έχει γίνει όλο με προσωπικό αγώνα και πιστέψτε με αξίζει .Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να πω δυο λόγια για το λαογραφικό μας μουσείο και τα υπόλοιπά από κοντά για περισσότερες λεπτομέρειες.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: