Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία Νάξου
Ο πρώτος τόπος δράσης του προγράμματος, υπήρξε η Νάξος, νησί με σπάνιους και ιδιαίτερα αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Εκεί το πρόγραμμα οργανώνει ένα σύνολο δράσεων, όπως αυτές που περιγράφονται παρακάτων,  που σκοπό έχουν την έρευνα και την  ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στους στόχους τοποθετούνται και η μελέτη των σχέσεων των ναξιακών τοπικών κοινωνιών με τα μνημεία διαχρονικά αλλά και η ανακοπή της ραγδαίας αλλοίωσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

1. «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία Νάξου» Φιλώτι, Νάξος, 03.08.07 (Ομιλίες-Δημόσιος διάλογος)

Από τον Αύγουστο του 2007, μετράμε την πρώτη εκδήλωση στη Νάξο: Εκδήλωση με ομιλίες και συζήτηση, με τίτλο «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία Νάξου», που πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι, σε συνεργασία με τον Δήμο Δρυμαλίας. Οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν είχαν σκοπό να καταδείξουν: τη διαχρονικότητα της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, τα προβλήματα που εμφανίζονται όλο και περισσότερο επιτακτικά, τη συμβολή των Ναξιωτών στην προστασία των μνημείων, αλλά και τα άρτια αποτελέσματα που δημιουργεί η συνεργασία όλων των φορέων. Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και ο δημόσιος διάλογος που ακολούθησε, μέσω των παρεμβάσεων, δείχνει πως υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον των πολιτών ιδιαίτερα σε ζητήματα προστασίας του αρχαιολογικού πόρου καθώς και μικρή πληροφόρηση σε ζητήματα διαχείρισής του (βλ. περισσότερα στα Προλογικά Έκδοσης).
Δελτίο Τύπου
Τα πρακτικά της εκδήλωσης (ομιλιές και φωτογραφίες) δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ναξιακά τεύχος 26, Σεπτ. 2007-Νοέμβ. 2007. Τα πλήρη κείμενα είναι διαθέσιμα παρακάτω:
Προλογικά Έκδοσης 

Πρόλογος Δημάρχου Δήμου Δρυμαλίας

Λεκάκης Σ., 2007. Τα μνημεία και η ιστορία των αρχαιολογικών ερευνών στη Νάξο. Ομιλία στην εκδήλωση του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», 03.08.07, Νάξος.

Γρατσία, Ε., 2007. Τα προβλήματα των μνημείων και η συμβολή των Ναξιωτών στην προστασία τους. Ομιλία στην εκδήλωση του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», 03.08.07, Νάξος.

Λαμπρινουδάκης, Β., 2007. Η διαχείριση της πέτρας του νερού και του πρασίνου. Ανάδειξη έργων τέχνης και τεχνικής της αρχαιότητας. Ομιλία στην εκδήλωση του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», 03.08.07, Νάξος.

πηγή MONUMENTA

Δεν υπάρχουν σχόλια: