Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ Δ.Τ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Άγνοια του θέματος των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αλλά και της  νομοθεσίας που τους διέπει, δηλώνει το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων 
Το πρωτοφανές Δελτίο Τύπου, με το οποίο ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ασκεί κριτική στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία προχώρησε στην υλοποίηση μιας
εξαγγελίας και ταυτόχρονα ενός στόχου, που αφορά στην προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών της Περιφέρειας,  μόνο με την στενή συντεχνιακή αντίληψη δεν μπορεί να ερμηνευθεί.
Αντιθέτως. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από μία ευρύτατη διαδικασία συνεργασίας και διαβούλευσης, προχώρησε στην λήψη της σχετικής απόφασης για την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, εφαρμόζοντας, όπως είναι φυσικό για όλους πλην του εν λόγω συλλόγου, την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της στο συγκεκριμένο θέμα (Υ.Α. 26804/16-06-2011, ΦΕΚ 1427 Β'/2011).
 Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και τον κάθε καλοπροαίρετο ενδιαφερόμενο για το τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά τα δύο αιτήματα που διατυπώνει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο χθεσινό, πραγματικά πρωτοφανές, δελτίο τύπου που εξέδωσε :
-       Το άνοιγμα των διαγωνισμών σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως επαγγέλματος, είναι αίτημα που κινείται εκτός των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών επιδεικνύει τέτοια άγνοια νομοθεσίας (Άρθρο 3,  Υ.Α. 26804/16-06-2011, ΦΕΚ 1427 Β'/2011). Παρά ταύτα, μέσω της πρόβλεψης που υπάρχει στο κείμενο του διαγωνισμού περί «ομάδων», μπορούν τελικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν,  με την προϋπόθεση της συνεργασίας τους με πρόσωπο που ανήκει στις κατηγορίες που η νομοθεσία προβλέπει και επιβάλει.
-  Η πρόσκληση για την συμμετοχή διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, δείχνει επίσης άγνοια της νομοθεσίας, που προβλέπει  την επιλογή των κριτών από επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, μέσα  από κατάλογο κριτών που το ίδιο το Υπουργείο καταρτίζει (Άρθρο 12, Παράγραφος 3,  Υ.Α. 26804/16-06-2011 , ΦΕΚ 1427 Β'/2011).
Η συνεργασία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων είναι εδραιωμένη αφού από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν και παραμένει σε συνεχή επαφή με τους προαναφερθέντες επιστημονικούς φορείς και με το κεντρικό ΤΕΕ, αφού οι Κυκλάδες δεν έχουν τοπικό τμήμα ΤΕΕ και τον νομό Κυκλάδων καλύπτει ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός.
Για όλα τα ανωτέρω έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά δελτία τύπου,  με τελευταίο αυτό της συνάντησης, μόλις προ ολίγων ημερών,  του Προέδρου του ΤΕΕ  κ. Γιώργου Στασινού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για αυτήν της την πρωτοβουλία.
Τα περί συντεχνιακής αντίληψης επιστρέφονται, η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, με την προϋπόθεση ότι είναι καλοπροαίρετη, δεν υπακούει σε «περίεργες» συμπτώσεις και φυσικά λαμβάνει υπόψη της την νομοθεσία, για την οποία κανείς δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: