Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μπήκαν οι υπογραφές, αποκτά μουσείο η Κωμιακή

Αχ αυτή τη γραφειοκρατία. Ανίκητη. Όμως, κάποια στιγμή φτάνει το τέλος και λύνεται ο γόρδιος δεσμός… Και στις αρχές Αυγούστου μπήκαν επιτέλους οι υπογραφές για την οριστική παραχώρηση κτίσματος που βρίσκεται κοντά στη πλατεία της Κωμιακής στο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων από τους κληρονόμους του αειμνήστου Ευσταθίου Χωριανόπουλου(Σταθάκη) ως δωρεά, για την δημιουργία μουσείου, στην Κωμιακή...
Το κτίσμα αυτό, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το παλιό ξυλουργείο του Σταθάκη, του οποίου η πέτρινη κατασκευή και τα ''βόρτα'' που


διαθέτει, το καθιστούν ιδανικό γι' αυτήν τη χρήση.. Στόχος είναι το 2018 το κτίριο να είναι έτοιμο ώστε να αποκτήσει πλέον …φωνή η Κωμιακή και να στεγαστεί ένα μέρος από την πολιτιστική της ιστορία…
Διαβάστε την ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα «Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου» και υπογράφεται από την Κατερίνα Σουσούνη ενώ εκεί βρίσκονται δημοσιευμένες και οι φωτογραφίες της υπογραφής…
«Την Παρασκευή 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των απαραίτητων διαδικασιών στο συμβολαιογραφείο της κας Κατερίνας Φουτάκογλου - Θεωνά στην Χώρα της Νάξου, για την ίδρυση του πολυπόθητου μουσείου στην Κωμιακή. Συγκεκριμένα υπογράφηκε το συμβόλαιο οριστικής παραχώρησης της διώροφης οικίας που βρίσκεται στην πλατεία των Ροδινών, από τους κληρονόμους του αείμνηστου Ευστάθιου Χωριανόπουλου (Σταθάκη) στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ως δωρεά για την ίδρυση Μουσείου στην Κωμιακή. Πρόκειται για το κτήριο στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το παλιό ξυλουργείο του Σταθάκη. Η παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική με τα «βόρτα», σε συνδυασμό με το κεντρικό σημείο που βρίσκεται, το καθιστούν μοναδικό για τη δημιουργία Μουσείου.
Το συμβόλαιο υπογράφηκε από τους Ιωάννη Ευσταθίου Χωριανόπουλο, Εμμανουήλ Γεωργίου Σιδερή, Ειρήνη Γεωργίου Σιδερή, Ευστάθιο Γεωργίου Σιδερή και το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, με τους παρακάτω όρους:
1. Η οικία να χρησιμοποιείται στο διηνεκές για τη στέγαση του υπό ίδρυση Μουσείου «Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής – Ευστάθιος Χωριανόπουλος».
2. Η έναρξη των εργασιών για την αναπαλαίωση της ως άνω οικίας να έχει γίνει μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 και το μουσείο να είναι σε λειτουργία μέσα σε οχτώ (8) έτη από την υπογραφή του συμβολαίου.
3. Η Επιτροπή που θα συσταθεί για την οργάνωση και τη λειτουργία του μουσείου να είναι με θητεία και να αποτελείται, εκτός των άλλων μελών της, από ένα εκπρόσωπο της οικογένειας των δωρητών «τιμής ένεκεν», από εκπροσώπους των φορέων της Κωμιακής και από Κωμιακίτες επιστήμονες.
4. Σε περίπτωση μεταβολής του νόμου περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κτίριο να μεταβιβαστεί στη δικαιοδοσία της Κοινότητας Κορωνίδας (ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται).
5. Σε περίπτωση παράβασης των όρων 1, 2 και 4, το όποιο συμβόλαιο υπογραφεί να καταστεί ανενεργό και το κτίριο να επιστρέψει στους νόμιμους κληρονόμους των δωρητών.
Ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαν. Μαργαρίτης ευχαρίστησε τους δωρητές και έδωσε την υπόσχεση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου εντός των προβλεπομένων χρονικών ορίων.
Στην υπογραφή του συμβολαίου ήταν επίσης παρόντες και άλλα μέλη από την οικογένεια των δωρητών, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής Αντώνης Αλιμπέρτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας Μανώλης Μουστάκας μαζί με την ταμία Κατερίνα Σουσούνη και την Μαρούσα Βιτζηλαίου. Από την πλευρά του Δήμου Νάξου παρίστατο επίσης η νομική σύμβουλος κα. Σαντοριναίου.
Πρέπει να τονιστεί ότι το κλίμα που επικρατούσε καθ‘ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης του συμβολαίου από την κα. Φουτάκογλου- Θεωνά ήταν έντονα συγκινησιακό δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται ρητά και στο συμβόλαιο, ο λόγος της δωρεάς είναι η ΑΓΑΠΗ των δωρητών για το χωριό τους. Να είναι καλορίζικ

http://www.naxospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: