Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η «Μαύρη γη» της εργατιάς . Μια ταινία φιξιόν και ντοκιμαντέρ, ταυτόχρονα, σε σενάριο του συγγραφέα Νίκου Σφυρόερα (φωτογραφίες βίντεο)

Λαθεύει όποιος πιστεύει πως η μεταπολεμική Ιταλία «γέννησε» και μόνον εκείνη είχε νεορεαλιστικό κινηματογράφο, βαθύτατου προοδευτικού κοινωνικού περιεχομένου. Εν έτει 1931, ο 23χρονος τότε γιος ενός Μικρασιάτη κομμουνιστή, σπουδαγμένος στο Παρίσι ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Τατασόπουλος έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την πρώτη στα χρονικά του «έφηβου» ακόμη Ελληνικού Κινηματογράφου, νεορεαλιστική ταινία, απροκάλυπτα τολμηρού κοινωνικού....


περιεχομένου, ταινία. Ηταν η «Κοινωνική σαπίλα». Πρωταγωνιστές της ο ίδιος ο δημιουργός της, η Δανάη Στράτου (ουδεμία σχέση έχουσα με τον βιομήχανο Στράτου...), Ο Τάσος Κεφαλάς και δυο κορίτσια, κατόπιν ΕΑΜίτισσες ηθοποιοί, η Καίτη Οικονόμου (Ντιριντάουα) και η Τζόλη Γαρμπή.
Η «Κοινωνική σαπίλα» ήταν η αρχή του νεορεαλιστικού ελληνικού κινηματογράφου. Το 1952, πάνω που στην Ιταλία πρωτοπόροι αριστεροί καλλιτέχνες, στηριζόμενοι ηθικά από το νόμιμο ΚΚΙ άρχιζαν να δημιουργούν τα αριστουργήματα του ιταλικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου, ο ΕΑΜίτης επίσης, Στέλιος Τατασόπουλος, παρά τις «πληγές» από τις διώξεις του πατέρα του και την εκτέλεση του μεγάλου του αδελφού, μόνος, αβοήθητος, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα που πλήγωνε τα παιδιά της, γύρισε τη δεύτερη νεορεαλιστική κοινωνική ταινία του. Τη «Μαύρη γη». Μια ταινία φιξιόν και ντοκιμαντέρ, ταυτόχρονα, σε σενάριο του συγγραφέα Νίκου Σφυρόερα, σκηνογραφίες του ηθοποιού και ζωγράφου Μιχάλη Νικολινάκου, μουσική Γιώργου Καζάζογλου, φωτογραφία Τζανή Αλιφέρη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκόλα, και άλλους ηθοποιούς και πολλούς ερασιτέχνες- τεχνικούς και σπουδαστές του κινηματογράφου, αλλά και αυθεντικούς «μάρτυρες» του θέματος που ιστορούσε. Η ταινία, παρά τα «πέτρινα χρόνια» πήρε το Α' Βραβείο των κριτικών κινηματογράφου και την πρώτη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα απριλιανά «πέτρινα χρόνια» (1973), ενώ τιμήθηκε και σε Διεθνές Φεστιβάλ της ΕΣΣΔ.
Με προβολή της «Μαύρης γης», τίμησε χτες τον πρωτοπόρο, κομμουνιστή δημιουργό Στέλιο Τατασόπουλο, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», μετά από προβολή ταινίας για παιδιά, εγκαινιάζοντας με αυτές τις δύο ταινίες τις τετραήμερες προβολές του.
Η «Μαύρη γη», γυρισμένη «μονορούφι» σε 4.000 μέτρα όλο κι όλο νεγκατίφ, λόγω έλλειψης χρημάτων, περιγράφει ρεαλιστικά τις σκληρές έως εφιαλτικές συνθήκες εργασίες στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου Νάξου. Εργάτες του σμυριδωρυχείου και κάτοικοι του χωριού αναπαρέστησαν την άγρια εκμετάλλευσή τους στα ορυχεία και τη στερημένη ζωή τους, ενώ τα «αφεντικά» τους πλούτιζαν από την υπεραξία του μόχθου τους, αδιαφορώντας και για τη σωματική ακεραιότητά τους, ακόμα και για τη ζωή τους.
Και σήμερα η πλειοψηφία της εργατιάς σε «μαύρη γη» δουλεύει, ψωμίζεται και πεθαίνει. Γι' αυτό η προβολή της ταινίας από το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη και στην παντοτινή εργατιά.
 Εργάτες του σμυριδωρυχείου και κάτοικοι του χωριού Απεράνθου αναπαρέστησαν την άγρια εκμετάλλευσή τους στα ορυχεία και τη στερημένη ζωή τους, ενώ τα «αφεντικά» τους πλούτιζαν από την υπεραξία του μόχθου τους, αδιαφορώντας και για τη σωματική ακεραιότητά τους, ακόμα και για τη ζωή τους.






Ριζοσσπάςτης 2.000

Δεν υπάρχουν σχόλια: