Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σε εισπρακτικές εταιρείες και funds οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (VIDEO)

Σε ιδιωτική εταιρεία και σε funds θα ανατεθεί η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, γεγονός που θα σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ανέφερε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη
αυξήθηκαν στα 2,6 δισ. ευρω, από 1,7 δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ θα προσλάβει εισπρακτική εταιρεία, τόνισε: «Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάση ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%».

Ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης επικαλέστηκε τους μεγαλύτερους οφειλέτες, που, όπως είπε, «αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές», αν και μέχρι στιγμής η ΔΕΗ ΑΕ κόβει το ρεύμα ακόμη και σε ανήμπορες οικογένειες.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα παραχωρήσει σε μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη μέθοδο της τιτλοποίησης, εφόσον «δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».
Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ρώτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, εάν η κυβέρνηση καλύπτει πολιτικά τις επιδιώξεις της ΔΕΗ να προσλάβει εισπρακτική εταιρεία και να παραχωρήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε funds.

«Εδώ πέρα θα έπρεπε να υπάρχει μία συζήτηση επί της ουσίας, όχι για το πώς θα κερδίσει η ΔΕΗ, αλλά για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Μάλιστα υπενθύμισε πως τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, υπάρχουν τεράστιες πηγές ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες, επειδή μπαίνει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και η απελευθέρωση της αγοράς.

Στην απάντησή του ο Γιώργος Σταθάκης κάλυψε πλήρως τη διοίκηση της ΔΕΗ, επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. «Η ΔΕΗ είναι πλήρως αυτόνομη εταιρεία, έχει τα δικά της σχέδια, τη δική της πολιτική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο έχει το 51%, «αλλά είναι μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο».
Όχι εισπρακτική εταιρεία, αλλά σύμβουλος...

Η διοίκηση της ΔΕΗ επιχείρησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω κύκλων της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, «αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», λες και αυτός ο «σύμβουλος» δεν θα ενισχύσει τους εκβιασμούς για την είσπραξη των χρεών. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα τιτλοποιηθούν τα χρέη, λέγοντας πως θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΤΜΕΑΡ έχουν ως εξής:
- Για χαμηλή και μέση τάση τα χρέη είναι 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ.
- Το Δημόσιο χρωστάει 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ.
- Για υψηλή τάση τα χρέη είναι 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι όλα αυτά διαμορφώνουν χρέη ύψους 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 500 εκατ. ευρώ από πελάτες που είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) είτε άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στη ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ 902GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: