Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Στους αγρότες και στις ενώσεις τους η αποκλειστική παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από βι

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη τροπολογία που εισήγαγε και ψήφισε, στο νομοσχέδιο της «ανακύκλωσης» σχετικά με τη χωροθέτηση σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή βιοαερίου-ηλεκτρικής ενέργειας, σε προστατευόμενες περιοχές αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του....
πρωτογενούς τομέα των νησιών μας και ιδιαίτερα στον αγροτικό παραγωγικό ιστό της Νάξου.
Προσφέρει μια επιπλέον βιομηχανική λύση, μικρής κλίμακας, στην αξιοποίηση αποβλήτων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων των νησιών, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς την ανατροπή των όρων προστασίας των ήδη θεσμοθετημένων χρήσεων γης.
Πέρα όμως από τα αιτήματα της ΕΑΣ Νάξου, κατόπιν προτάσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, συμπεριλήφθηκε στο νέο νόμο η αποκλειστική παραχώρηση του δικαιώματος-προνομίου της εκμετάλλευσης της βιομάζας για παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις προστατευόμενες περιοχές, στους αγρότες ή ενώσεις αγροτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Εκμεταλλεύσεων (ν. 3874/2010) και εγκατεστημένοι στην ίδια περιφερειακή ενότητα (πχ Νάξου).
Επίσης, ο προστέθηκε ο όρος στις μονάδες να παραδίνουν πρώτες ύλες μόνο αγρότες  εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και όχι άλλα πρόσωπα, με προφανές ατομικό και συλλογικό όφελος.
Επιπλέον, ο όρος των 30 χιλιομέτρων εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μιας μονάδας έναντι οποιουδήποτε ανταγωνισμού, αφού μπορεί να τροφοδοτείται από ένα ολόκληρο νησί ή και γειτονικά νησιά (πχ Νάξος).
Με τις διατάξεις αυτές αποκλείονται οι επενδύσεις παραγωγής  βιοαερίου μέσα στις προστατευόμενες περιοχές από μη αγροτικές επιχειρήσεις-ιδιώτες και αποθαρρύνονται οι επενδύσεις τους στον υπόλοιπο χώρο του νησιού.
Τέλος, θα εξετάζονται με το νέο νόμο αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί για έγκριση.
Πιστεύουμε οι αγρότες των νησιών και οι ενώσεις τους να ανταποκριθούν στις δυνατότητες που τους δίνει ο νέος νόμος σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία υψηλών επιδοτήσεων που προσφέρονται από τη κυβέρνηση, ώστε να τον αξιοποιήσουν προς το συλλογικό όφελος τους, σε όφελος της αειφορίας των καλλιεργειών, του περιβάλλοντος και της διατήρησης του μοναδικού αγροτικού τοπίου των νησιών μας.
Δηλώνουμε στους αγρότες των Κυκλάδων ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους, όπως έκανε μέχρι τώρα, με την απεμπλοκή των κοινοτικών επιδοτήσεων, με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, με τη διάσωση του ΟΓΑ, με την προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων από τις διεθνείς συμφωνίες, με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη διακίνησή τους και με τα μεγάλα υλοποιούμενα έργα όπως το φράγμα Τσικαλαριού και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα άρδευσης.    

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: