Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

To πανηγύρι Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κωμιακή Νάξου Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 (βίντεο φώτο)

Το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής διοργανώνει κι φέτος το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου
Δευτέρα 21 Μαΐου στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Κωμιακής, δίπλα στον κεντρικό δρόμο και ανάμεσα σε πρασινάδες και άφθονα νερά που αναβλύζουν τριγύρω του..
Η συμμετοχή του κόσμου, είναι μεγάλη κάθε χρόνο και απαραίτητη για την τιμή των Αγίων.
Όμως, απαραίτητη είναι και η υλική προσφορά, όσων έχουν τη δυνατότητα, για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της διοργάνωσης του πανηγυριού.
Οι πανηγυριώτες θα απολαύσουν σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, κάτω απ’ τα αιωνόβια πλατάνια της αυλής του Αγίου Κωνσταντίνου παραδοσιακά φαγητά, άφθονο κρασί, παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Οι διοργανωτές καλούν όλους τους Ναξιώτες να δώσουν και πάλι το παρόν  σε ένα από τα ιστορικά πανηγύρια της περιοχής..

Παναγία η Βλακιώτισσα ή Άγιος Κωνσταντίνος φορά τα γιορτινά του. Αν σταματήσετε ν’ ανάψετε ένα κεράκι ο Άγιος Κωνσταντίνος και οι φιλόξενοι Κωμιακίτες, θα σας φιλέψουν καλούς μεζέδες και ακόμα καλύτερο Κωμιακίτικο κρασί. Βρίσκεται δυό χιλιόμετρα από το χωριό,πάνω σε ένα πλάτωμα μεγάλο, σαν σε πλατεία χωριού, που σκεπάζεται από τις φυλλωσιές τεσσάρων τεράστιων πλατάνων. Η θέα συγκλονιστική Νοτιοανατολικά της Κωμιακής, δίπλα στον αμαξωτό δρόμο, ανάμεσα σε πρασινάδες και βάτα υψώνεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, Νερά άφθονα αναβλύζουν τριγύρω του κι από μακρυά μοιάζει αληθινή ζωγραφιά. Για το ξωκκλήσι αυτό ο Γεώργιος Ν. Κορρές αναφέρει τα ακόλουθα: Βλακιώτισσα ναός εις θέσιν Βλακού. περιοχής Κωμιακής, επι των Β. υπωρειών του όρους Μαυρομάρι, διηρημένος εις δύο μέρη. Ο ναός, εγκαταλελειμμένος και εντός βάτων κεχωσμένος, ανακαινίσθη μετά γενεστέρως, αφιερωθέντος τος ενός μέρους εις την Παναγίαν Ζωοδόχον Πηγήν, του ετέρου εις τους αγίου Κωνσταντίνον και Ελένην. Απ΄το βιβλίο του Νίκου Κεφαλληνιάδη ''Οι εκκλησίες της Νάξου













Δεν υπάρχουν σχόλια: