Τρίτη 10 Μαΐου 2011

O "AΧΟΡΤΑΓΟΣ " ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΒΌΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ........

Σε απάντηση της από 10-3-2011 με αρ.πρωτ.Δήμ.Νάξου 2853/22-3-21 επιστολής του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου, ο Δήμος Νάξου απέστειλε την παρακάτω απάντηση:

Αγαπητέ Πρόεδρε
Η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών (ΒΙΟ.ΚΑ)  και κάθε άλλης ενέργειας  που έχει σχέση με τη διασφάλιση  της υγείας του ανθρώπου, δεν μας πιέζει σαν προεκλογική εξαγγελία, αλλά σαν υποχρέωση λόγων της ιδιαίτερης ευαισθησίας της νέας Δημοτικής Αρχής στα θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.
      Ο ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας μας. Μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει και γίνονται επανειλημμένες  συσκέψεις στο Δήμο και επισκέψεις στον Απόλλωνα προκειμένου αυτός ο «πάσχων» ΒΙΟ.ΚΑ. να κρατηθεί στη ζωή, για να συνεχίσει προσωρινά να εξυπηρετεί τον οικισμό του Απόλλωνα, μέχρι να χωροθετηθεί και να  κατ6ασκευαστεί νέος ΒΙΟ.ΚΑ  στην κατάλληλη θέση, ο οποίος θα λύσει οριστικά το αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής.
      Τα προβλήματα του σημερινού ΒΙΟ.ΚΑ είναι δυσεπίλυτα γιατί δεν έχει μόνο σοβαρά κατασκευαστικά λάθη, αλλά και ο χώρος που έχει τοποθετηθεί είναι επιεικώς απαράδεκτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τακτικά να κατακλύεται από θαλασσινό νερό, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του, ενώ η πρόσβασή του από μηχανήματα και οχήματα του Δήμου πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω της παραλιακής οδού όπου αναπτύσσονται όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής.
      Οι ενέργειες οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος του Απόλλωνα κατά τη θερινή περίοδο, όπου δημιουργείται ο μεγαλύτερος φόρτος του ΒΙΟ.ΚΑ είναι οι εξής:
1.- Στενή παρακολούθηση της λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ με το κατάλληλο προσωπικό.
2.- Άμεσος καθαρισμός με το αποφρακτικό μηχάνημα του Δήμου των δεξαμενών του ΒΙΟ.ΚΑ και των φρεατίων της αποιχέτγευσης.
3.- Προγραμματισμός τακτικής και άμεσης μεταφοράς λυματολάσπης ή και λυμάτων από από τον Απόλλωνα προς το ΒΙΟ.ΚΑ της Νάξου ή του Τσικαλαριού.
4.- Τακτικός έλεγχος της εξόδου του ΒΙΟ.ΚΑ και διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων με τη βοήθεια των χημικών του Δήμου μας, σε πιστοποιημένο εργαστήριο.
5.- Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης λιποσυλλέκτη του ΒΙΟ.ΚΑ με:
α) Υποχρεωτική συλλογή των τηγανέλαιων από τους επιχειρηματίες της περιοχής, τα οποία θα περιλαμβάνονται από την ανάλογη εμπειρία ανακύκλωσης με την οποία πρόκειται να συμβληθεί ο Δήμος.
Β) Χρήση ειδικών  οστών  (Υπό μορφή ταμπλέτας) που θα τοποθετούνται στις αποχετεύσεις των καταστημάτων και στα φρεάτιο του Δήμου, οι οποίες συμβάλλουν στην αποδόμηση των λιπών.
      Στο θέμα της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων, θεωρούμε δεδομένη τη συμβολή του Συλλόγου σας, προκειμένου όλοι μαζί –Δήμος Σύλλογος, επιχειρηματίες και δημότες – να βοηθήσουμε στην
Καλύτερη λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ.
     Τέλος για την ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος με χωροθέτηση και κατασκευή καινούριου ΒΙΟ.ΚΑ γίνονται οι εξής ενέργειες:
1.- Προώθηση κατά προτεραιότητα της μελέτης κατασκευής καινούριου ΒΙΟ.ΚΑ
2.- Εξέταση της περίπτωσης, εάν ένας ΒΙΟ.ΚΑ θα μπορούσε συγχρόνως να εξυπηρετήσει την Κορωνίδα και τον Απόλλωνα και αν όχι, με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το αποχετευτικό πρόβλημα της Κορωνίδας.
Ο Δήμαρχος
Κ.α.α.
Ο Αντιδήμαρχος
Τοτόμης Πρωτονοτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: