Από τα κέρατα του κριού δεν έφτιαχναν μόνο κουτάλια , έφτιαχναν και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και μανίκια για μαχαίρια και εργαλεία . Η τέχνη αυτή κρατάει μέχρι σήμερα με ποιο σύγχρονες μεθόδους , τον παλαιό τρόπο επεξεργασίας του κεράτου κριού τον διηγείται ο Ιωάννης Μανδηλαράς (Τσιτογιάννης) στην κόρη του Κατερίνα στην Κόρωνο το 1983 και στο περιοδικό ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ :
‘’Από τα κέρατα του κριού φτιάχνουμε τα κοκάλινα κουτάλια .Το κέρατο του κριού έχει μέσα ένα ιδιαίτερο που το λέμε ‘’φνίκι’’ . Όταν σφάξομε το κριάρι και κόψουμε το κέρατο ύστερα από 15 μέρες φεύγει το φνίκι και μένει το κέρατο κουφό μέχρι 6 7 πόντοι κι από κει και πέρα μένει βέβαιο .
Τότε αφού θα βγάλουμε τη μυζήθρα από το καζάνι που βράζει ο τσίρος το βάζουμε και βράζει για 3 τέταρτα ως μια ώρα . Το πιάνουμε με την τρυπητή κουτάλα από μέσα που έχει γίνει σα μαστίχα . Τυλίγουμε με δύο πανιά τα χέρια μας για να μη καούμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε . Επίσης ένα στρογγυλό βολάρι τση θάλασσας το βάνουμε μέσα στο κουφό μέρος του κεράτου και το πιέζουμε και στρογγυλεύει η τρύπα αυτή και παίρνει το σχήμα του κουταλιού .
Το βαστάμε έτσι μέχρι να κρυώσει και να πάρει το σχήμα που θέλαμε . Μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε τσι χουτράδες και μετά με μια ράσπα και με ένα γυαλί το ξύνουμε και το φέρνουμε στην εντέλεια .’’
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου