Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

Φωτογραφίες – Αναμνήσεις: Η οικογένεια του Φαφατσαντώνη

Στις φωτογραφίες ζωντανεύει μια οικογένεια από κείνες που σήκωσαν τον τόπο στις πλάτες τους.
Η οικογένεια του Αντώνη Φιλιπποπολίτη (Φαφατσαντώνη), με καταγωγή από την Κωμιακή Νάξου, μαζί με τη σύζυγό του, ανήκει σε εκείνη τη γενιά των ανθρώπων του μόχθου, της τέχνης και της φαμελιάς. Άνθρωποι απλοί, μα γεμάτοι αξιοπρέπεια, που έμαθαν να παλεύουν τη ζωή με τα χέρια τους και να κρατούν τη μοίρα τους όρθια, όσο βαριά κι αν ήταν.

Απέκτησαν εννέα παιδιά — έξι γιους και τρεις κόρες — και μεγάλωσαν ..................


μέσα σε χρόνια δύσκολα, μα δεμένα με αγάπη και κόπο. Όπως τόσες οικογένειες της ορεινής Νάξου, πήραν κι αυτοί κάποτε τον δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς. Άφησαν την Κωμιακή, το τραχύ μα αγαπημένο χωριό τους, και κατηφόρισαν στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Γι’ αυτό και σήμερα, ίσως πολλοί να μην τους αναγνωρίζουν με την πρώτη ματιά.

Ανδρέας με την σύζυγό του

Τα παιδιά της οικογένειας ήταν:

Γιάννης, Ανδρέας, Μαρία, Σαράντης, Δημήτρης — που έφυγε νέος, φαντάρος το 1944Κασσιανή, Μανώλης, Σπύρος και Σοφία.

Φωτογραφίες σαν κι αυτές δεν είναι απλώς εικόνες· είναι μνήμη, ρίζα και ιστορία. Είναι οι άνθρωποι που πέρασαν, δούλεψαν, αγάπησαν και άφησαν πίσω τους ίχνη βαθιά, για να πατούν οι επόμενοι.

Ανδρέας Φιλιπποπολίτης (Φαφατσοανδρέας) - Οπωρολαχανοπώλης

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η οικογένεια του Αντώνη Φιλιπποπολίτη (Φαφατσαντώνη), από την Κωμιακή Νάξου.

Άνθρωποι του μόχθου και της οικογένειας, απλοί και αξιοπρεπείς, από κείνη τη γενιά που έμαθε να σηκώνει τη ζωή στους ώμους και να την προχωρά με καθαρό βλέμμα.

Απέκτησαν εννέα παιδιά — έξι γιους και τρεις κόρες — και, όπως τόσες οικογένειες της ορεινής Νάξου, πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς. Άφησαν το χωριό τους και κατηφόρισαν στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.

Τα παιδιά τους ήταν:
Γιάννης, Ανδρέας, Μαρία, Σαράντης, Δημήτρης (που έφυγε νέος, φαντάρος το 1944), Κασσιανή, Μανώλης, Σπύρος και Σοφία.

Μνήμες ζωής, ρίζες βαθιές και ιστορίες που δεν χάνονται.
Γιατί οι παλιοί άνθρωποι μένουν ζωντανοί μέσα στις φωτογραφίες και στις καρδιές μας.


Σπύρος
Κασσιανή
Μανώλης
Εν ζωή γιος του Ανδρέας Φιλιπποπολίτης εγγονός του Αντώνη Φιλιπποπολίτη (Φαφατσαντώνη),

Δεν υπάρχουν σχόλια: