Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

"ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΝΑΞΟΥ"

ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ


Η Κωμιακή είχε πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του 1970 . Ανεμόμυλους ουδέποτε είχε κι αυτό γιατί είχε πολλά τρεχούμενα νερά μέσα στις ρεματιές του και οι ανάγκες καλύπτονταν απ' τους νερόμυλους.


Ο νερομυλωνάς Νικόλαος Κ. Κορρές (Παρεντρονικόλας)

Αν πάλι βρεθείς στην Κωμιακή στους νερόμυλους, στην κατάφυτη ρεματιά, την άγρια, με τα τεράστια πλατάνια, τις καρυδιές, τις λυγαριές, τους βάτους, τις φτερούες, τον δυόσμο, το φλυσκούνι, τους αγριόβατους, τις ασπαρθιές, τις φυλλάδες, τότε οι ήχοι σου θυμίζουν μουσική δυνατή, ακούς ήχους στερεοφωνικούς.
Είναι σαν μια συναυλία ροκάδωνη δύναμη του νερού, που τσακιζει τη φτερωτή και στη συνέχεια ξεχύνεται στην απότομη ρεματιά, ο σκληρός θόρυβος απ' τις μυλόπετρες, που γυρίζουν και λιώνουν το σιτάρι, τα πουλιά πάνω στα πανύψηλα δέντρα, που τα ταρακουνάει ο δυνατός αέρας της ρεματιάς.
Κι είναι οι ρεματιές της Κωμιακής μαγευτικές, απότομες, άγριες, κατάφυτες από πανύψηλα δέντρα, γεμάτες ήχους, μουσικές, φωνές της φύσης, ήχους φυτών, δέντρων, πτηνών, ζώων, φωνές υδρόβιων, φωνές ανθρώπων.

Στο νερὁμυλο του Μποζάτου στσι Πρίνους. Από αριστερά διακρίνονται η Σιδερογιάννενα,η Παρασκευή Χατζοπούλου (γιαγιά της τραγουδίστριας Μαριάννας Χατζοπούλου), η Μπικαδαντώνενα η Δεσποινιώ (έφτιαχνε τα σπασμένα χέρια) και η Φαφακομαριά

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΕΜΕΛΑΡΟΥ: Προστέθηκε από τον
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες σαν αυτή στο Κωμιακή & Απόλλωνας Νάξου

Το ταξίδι στους δρόμους του νερού της ορεινής Νάξου, μας κάνει να νιώσουμε τη δροσιά της υδάτινης υπόστασης μας, γεμίζει τ' αυτιά μας με τους ηχους του ργιάκα, του χειμάρρου, της βροχής, που ακόμη ακούμε τις σταγόνες της να χτυπούν περίεργα στο χωμάτινο δώμα του σπιτιού μας, στο χωριό πριν από 40 τόσα χρόνια.
Από το βιβλίο Κωμιακή Νάξου του Νίκου Ι. Λεβογιάννη
Αυτοί οι νερόμυλοι είναι ερειπωμένοι.Τώρα όπως μας περιγράφει και το βίντεο του Γιώργου Κρητικού γίνεται,πραγματικά, μια ωραία δουλειά αναπαλαίωσης-ανάπλασης-συντήρησης του νερόμυλου του Εμελάρου. Μακάρι να έχουν ''την ίδια τύχη'' και άλλα παραδοσιακά κτίσματα!!!

Κωμιακή οδοιπορικό στο μύλο του Εμελάρου



Βρείτε περισσότερα βίντεο σαν αυτό στο Κωμιακή & Απόλλωνας Νάξου
Από Κωμιακή&Απολλωνα βιντεο του Γιώργου Α. Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: