Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Χρονολόγιο ΚΩΜΙΑΚΗΣ

Χρονολόγιο ΚΩΜΙΑΚΗΣ

Ι. Ιανουάριος-Μάρτιος: 1687-2003

μικρά και μεγάλα συμβάντα

γράφει ο φιλόλογος Νίκος Ι. Λεβογιάννης

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1822: στις αρχές του έτους ο Κωμιακίτης Άνθιμος Χωριανόπουλος, μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μ. Ασίας,
φίλος και συνεργάτης του Γρηγορίου Ε΄,συλλαμβάνεται από τους
Τούρκους και φυλακίζεται στις φοβερές φυλακές του Μπουσταντζήμπαση στην Πόλη.
1829/1 Ιανουαρίου: γεννήθηκε στην Κωμιακή ο Ελευθέριος Ν. Μικώνιος, γιος του αγωνιστή του 1821 Ν. Μικωνίου, στρατηγός και Βουλευτής Κυκλάδων για μακρό χρονικό διάστημα.

1930/Οκτώβριος: Το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου ξεκίνησε η διάνοιξη του δρόμου Απόλλωνα-Κωμιακής. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 30.000.000 δρχ.

1931: στη διάνοιξη του δρόμου Απόλλωνα-Κωμιακής εργάζονται 300 εργάτες. Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για τη χάραξη του δρόμου. Ο δάσκαλος της Κωμιακής Γ. Μανδηλαράς σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ναξιακόν Βήμα» χαρακτηρίζει έγκλημα τη συγκεκριμένη χάραξη (σημερινή) και προτείνει να ακολουθήσει ο δρόμος άλλη πορεία πάνω στην βουνοπλαγιά δυτικά του ρέματος του Απόλλωνα, ώστε να περάσει και από τις εξοχές όπου ζουν πολλοί Κωμιακίτες, αλλά και να είναι συντομότερος και περισσσότερο προσβάσιμος. (Φυτιά- Κορυφή- Προβόλα-Γαλάτη-Αμυγδαλιά-Κοχλακούρα-Κωμιακή). Επισημαίνει επίσης ότι είχε προτεραιότητα η σύνδεση οδικώς της Κωμιακής με τα χωριά, αντί εκείνης με τον Απόλλωνα.

Αλλά και ο εκδότης της εφημερίδας «Ναξιακόν Βήμα» σε άρθρο του στις 9.5.1931 με τίτλο «πως τα τερατουργήματα δεν καλύπτονται» επικρίνει τον τοπικό βουλευτή (Ευριπαίος) χωρίς να τον κατονομάζει, για το «μέγα έγκλημα και το μέγα εξάμβλωμα, το οποίον διεπράχθη διά της κατασκευής της οδού Απόλλωνος-Κωμιακής». Αυτή η διάνοιξη, σημειώνει, θα κοστίσει 30 εκ. δρχ. και δεν θα συνδεθεί ο δρόμος με τα άλλα χωριά, ενώ με 10-12 εκ. δρχ. θα συνδεόταν όλη η Νάξος μέχρι την Κωμιακή, γεγονός που θα συνέβαλε και στην ανάπτυξη της Κωμιακής. Η ίδια εφημερίδα στις 1.7.1931 καταγγέλλει τον Π. Ευριπαίο ως υπεύθυνο για το έγκλημα του δρόμου Απόλλωνα-Κωμιακής.

1931/Αύγουστος: Φωτιά αποτέφρωσε το δάσος στην πλαγιά κάτω απ’ τον Άη Γρηγόρη απέναντι από την Κωμιακή.

1947/6 Ιανουαρίου: Την ημέρα των Φώτων προκλήθηκε σοβαρότατο επεισόδιο στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας, επειδή δεν έψαλαν το «πολυχρόνιον» για τον βασιλιά. Την επομένη ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Λεβογιάννης υπέβαλε αναφορά εναντίον του παπά (Ευστ. Πιτταράς) των ψαλτών(Γ. Μπαϊρακτάρης, Ευστ. Χωριανόπουλος), ακόμη και του νεωκόρου (Φρ. Φιλιππουπολίτης), για …αντεθνική συμπεριφορά. Κλήθηκαν μάλιστα από την αστυνομία να κάνουν δήλωση ότι αποκηρύσσουν τον κομμουνισμό, αλλά το αρνήθηκαν.

1954: Ο Σύλλογος Κορωνίδας ολοκληρώνει το έργο της μεταφοράς με σωλήνες του νερού της εμπολής στην παραλία του Απόλλωνα.

1958/Αύγουστος: Οι Ναξιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας: Φιλωτιτών, Κωμιακιτών, Κορωνιδιατών, Σαγκριωτών, Δαμαριωνιτών, Δανακιωτών με κοινό ψήφισμά τους καταδικάζουν τα διαδραματισθέντα στην Κύπρο από τους Άγγλους αποικιοκράτες σε βάρος των Κυπρίων αδελφών.

1967: μεγάλο τμήμα της Κωμιακής υδρεύτηκε από την πηγή των Σκιδιών.

1967: η κοινότητα Κωμιακής ζητεί με έγγραφό της προς το Υπουργείο Δημοσίων Έργων 2 εκατομμύρια δραχμές για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μόλου στον Όρμο του Απόλλωνα, ο οποίος για πολλά χρόνια έχει παραμείνει ημιτελής.

1971/8 Ιανουαρίου: Το λεωφορείο της γραμμής Κωμιακής-Χώρας λίγα μέτρα από την αφετηρία στη θέση Κέντρια ξέφυγε από την πορεία του κι έπεσε από ύψος αρκετών μέτρων σε παρακείμενο αμπέλι. Από τους 28 επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά οι 18. Στο λεωφορείο επέβαιναν πολλοί μαθητές γυμνασίου που πήγαιναν στις έδρες των σχολείων τους μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων.

1973: Ο Σύλλογος Κορωνίδας αγόρασε και έστειλε στο δημοτικό σχολείο Κωμιακής τέσσερις σόμπες πετρελαίου για τη θέρμαση των αιθουσών του σχολείου.

1979: Ο Σύλλογος Κορωνίδας διεκδικεί με ανακοινώσεις και υπομνήματα την ίδρυση γυμνασίου στην Ορεινή Νάξο.

1985: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού αποχέτευσης του Απόλλωνα.

1988: Ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Απολλωνιατών Νάξου.

1992/2 Ιανουαρίου: Ο Πύργος της Αγιάς, απομεινάρι της Φραγκοκρατίας, μνημείο της ιστορίας του νησιού και θησαυρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ στάθηκε όρθιος στη φθορά του χρόνου, δεν άντεξε τις φλόγες που τον έζωσαν στις 2 Ιανουαρίου. Παραδόθηκε σ’ αυτές και άφησε ένα καμένο κουφάρι ως θύμηση της μακρόχρονης ιστορίας του. Μαζί του βρήκε τραγικό θάνατο και ο ιδιοκτήτης του Στυλιανός Παραράς που έμενε μέσα στον πύργο. Υπάρχουν υπόνοιες ότι η καταστροφή αυτή ήταν έργο αρχαιοκαπήλων, αλλά χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Πολύτιμα κειμήλια, όπως εικόνες, που φυλάσσονταν μέσα στον πύργο, έγιναν στάχτη.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1833/28 Φεβρουαρίου: Από έγγραφο προκύπτει ότι την περίοδο αυτή λειτουργεί ήδη στην Κωμιακή αλληλοδιδακτικό σχολείο.

1835/26 Φεβρουαρίου: Ιδρύεται με διάταγμα ο Δήμος Κορωνίδος με πρωτεύουσα την Κωμιακή (όχι Κορωνίδα).

1836: Μεταφέρθηκε στην Αθήνα ημίεργος κούρος που βρέθηκε από έναν αγρότη στον Απόλλωνα και τοποθετήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου και βρίσκεται σήμερα. Παριστάνει τον Θεό Απόλλωνα.

1960/23 Φεβρουαρίου: Εκδικάζεται στο μονομελές Νάξου η εξ αναβολής υπόθεση του θανάτου των 13 εργατών στην Κωμιακή. Κατηγορούμενος είναι ο εργολάβος Αγουρίδης. Μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν υπάλληλοι της Νομαρχίας Κυκλάδων. Ένας μάλιστα εξ αυτών ονόματι Λάλας προκάλεσε με όσα κατέθεσε έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς των αδικοχαμένων εργατών. Δικηγόρος πολιτικής αγωγής παρέστη ο Νικηφόρος Μανδηλαράς. Ο Αγουρίδης αθωώθηκε. Ο Σύλλογος Κωμιακιτών της Αθήνας διαμαρτυρήθηκε έντονα με αναφορές του στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στους Υπουργούς Συντονισμού Αρ. Πρωτοπαπαδάκη και Δημοσίων Έργων και στους αρχηγούς των Κομμάτων και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του Λάλα για όσα ανακριβή κατέθεσε στη δίκη των 13. Ζήτησε επίσης τον έλεγχο στη διαχείριση των κονδυλίων κατασκευής του δρόμου Κορώνου-Κωμιακής.

1967: Στις 5 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Κορωνίδας με έγγραφό του προς το Υπουργείο Προεδρίας ζητεί την επίσπευση έκδοσης της άδειας κατεδάφισης της παλιάς ερειπωμένης εκκλησίας του Απόλλωνα.

1974/16 Φεβρουαρίου: Στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου πρωτοπαρουσιάστηκε ο ξεχασμένος «Μπιτζαλαιαδίστικος» σκοπός και χορός Τον χόρεψαν παλιοί Κωμιακίτες πρωτοχορευτές οι: Γιώργος Χωριανόπουλος (Θοδωροέργης), Γιώργος Ν. Καρούσης (Καρουσοέργης), Κώστας Βιτζηλαίος (του Μπιστολάκη). Ο τελευταίος έπαιξε και τσαμπούνα.

1976/14 Ιανουαρίου: Σε ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν 9 νεαροί αγρότες από την Κωμιακή που κατηγορόυνταν για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια του Αυγούστου 1975 στο χώρο όπου βρισκόταν η αλωνιστική μηχανή της Ένωσης Αγρ. Συν/σμών (Λιβάδα). Πέντε καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση.

1980: Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που εμφανίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στις παραλίες γύρω από τον Απόλλωνα.

1982/7 Φεβρουαρίου: Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αποχετευτικού αγωγού στον Απόλλωνα.

1982: ξεκίνησε η κατασκευή της μεγάλης γέφυρας της Φανερωμένης.

1989: Φεβρουάριος: Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων εγκρίνει 50 εκ. δρχ. για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Εγγαρών-Απόλλωνα.

2003/16-18 Φεβρουαρίου: Πρωτοφανής καταιγίδα έπληξε την ορεινή Νάξο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην περιοχή.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1687/2 Μαρτίου: Δολοφονήθηκε έξω από τη Χώρα ο Μπουργιανός Κων/νος Κόκκος, ηγέτης του ξεσηκωμού των αγροτών της πεδινής Νάξου εναντίον των Φράγκων φεουδαρχών. Ανάμεσα στους δολοφόνους ήταν ο Φεουδάρχης των τόπων της Κωμιακής Φραγκίσκος Μπαρότζης μαζί με τον ρογάτορά του Γεώργι του Μυλωνά, ο οποίος διέφυγε κατά πάσα πιθανότητα στη συνέχεια στη Μικρά Ασία για να αποφύγει την αντεκδίκηση.

1890/21 Μαρτίου: Πέθανε στην Αθήνα ο Κωμιακίτης αγωνιστής του 1821 Νικόλαος Μικώνιος.

1936/ Μάρτιος: Άγνωστοι έκλεψαν το τυρί όλης της χρονιάς από τη μάντρα του Ανδρέα Μπαρδή στη Χίλια Βρύση.

1956/3 Μάρτιος: Ιδρύονται στη Νάξο 5 αγροτικά και 2 κοινοτικά ιατρεία, ένα από τα αγροτικά στην Κωμιακή με αρμοδιότητα και τα χωριά Μέση και Σκαδό.

1964/Μάρτιος: Οι κάτοικοι της Κωμιακής ζητούν να προσεγγίζει πλοίο στον Απόλλωνα. Επισημαίνουν στα υπομνήματά τους ότι προπολεμικά προσέγγιζε μια φορά την εβδομάδα, αλλά με την απελευθέρωση η σύνδεση δεν επανήλθε.

1968: Η Νομαρχία Κυκλάδων ενέκρινε πίστωση 2.000.000 δραχμών για τη διάνοιξη του δρόμου Εγγαρών-Απόλλωνα.

1972/1 Μαρτίου: Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κορωνίδας σε συνεδρίασή του αποφάσισε την έκδοση της εφημερίδας «Κορωνίς Νάξου» και διόρισε Συντακτική Επιτροπή από τους: Εμμ. Δ. Κορρές φοιτητή, Νικ. Εμ. Λεβογιάννη φοιτητή, Νικ. Ιω. Λεβογιάννη καθηγητή, Νικηφ. Εμ. Φιλιππουπολίτη φοιτητή, Βασ. Ιω Φραγκουλόπουλο φοιτητή. Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας το 1972 ήταν ο Στυλιανός Μπαρδής.

1972: Μεγάλη θαλασσοταραχή στις αρχές Μαρτίου προξενεί σοβαρές ζημιές στον υπό κατασκευή κυματοθραύστη στον όρμο του Απόλλωνα και αρκετά μέτρα βραχισμού παρασύρθηκαν από τη θάλασσα.

1972: Η Κωμιακή απέκτησε αυτόματο τηλέφωνο το : 0285-2729.

1974: αρχίζει η κατασκευή της αίθουσας του πνευματικού κέντρου στην Κωμιακή στη θέση των παλαιών κελιών της Θεοσκέπαστης κάτω από την αυλή της εκκλησίας. Το έργο γίνεται με πρωτοβουλία του παπά-Γιώργη Προμπονά και με τις εισφορές και την προσωπική εργασία των χωριανών.

1981: Στην απογραφή του πληθυσμού το 1981 η Κωμιακή με τους οικισμούς της είχε:

Κωμιακή: 443, Απόλλωνας: 136, Αγιά: 20, Κάμπος: 43, Μυρίσης: 12, Αμπράμ: 23, Χίλια Βρύση: 29, Αρέλλες: 9.

1991: στην απογραφή του πληθυσμού στις 17 Μαρτίου ο πληθυσμός της Κωμιακής και των οικισμών της είναι: Κωμιακή: 359, Απόλλωνας: 92, Αγιά: 21, Κάμπος: 38, Μυρίσης: 27, Αμπράμ: 26, Χίλια Βρύση: 13, Αρέλλες: 15.

2001: Επανεκδίδεται η εφημερίδα «Κορωνίδα» ύστερα από διακοπή 8 περίπου ετών (Ιούνιος 1993-Μάρτιος 2001).

2001: Ο Σύλλογος Κορωνίδας χτίζει εκκλησία στο μέρος όπου πνίγηκαν οι 13 εργάτες το 1958.

2001: Ιδρύεται στην Κωμιακή Σύλλογος γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου