Μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Άλλωστε η Νάξος είναι γνωστή για τα τυριά της και την ποιότητα του κρέατος που παράγει, και ιδιαίτερα σήμερα που το διατροφικό «τοπίο» είναι θολό το γεγονός αυτό τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Οι κτηνοτρόφοι, στην πλειοψηφία τους, εκτρέφουν κοπάδια σε ελεύθερη βοσκή και συχνά αλλάζουν τόπο διαμονής το καλοκαίρι, κατηφορίζοντας προς τα πεδινά προκειμένου τα ζώα τους να βρίσκουν τροφή και το καλοκαίρι.
Διάσημο είναι το κεφαλοτύρι που παράγουν, το ανθότυρο και το ξινότυρο, ενώ η Ένωση Κτηνοτρόφων παράγει την ναξιώτικη γραβιέρα, και το παραδοσιακό νωπό βούτυρο. Πολλοί από τους παραγωγούς ανεβαίνουν οι ίδιοι στην Αθήνα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ή σε μικρά μαγαζιά και έχουν σταθερή πελατεία.
Ο ΜΟΥΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΤΥΡΟΚΟΜΑ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟΥ
Εστάλησαν από το Γεώργιο Μανωλά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου