Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Χριστούγεννα στὰ 1864. Ο καπετὰν Γιώργη ἀπὸ τὴ Νάξο του κυρ Φώτη Κόντογλου



Φώτης Κόντογλου
Καπετάνιος Αγιογράφος



Καπετάνιος Αγιογράφος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Χριστούγεννα, στα 1864, έκανε μεγάλη φουρτούνα με χιονιά. Στ’ αγριεμένο πέλαγο δεν φαινότανε πουθενά πανί. Μοναχά ένα μικρό καΐκι πάλευε με το χάρο ανοιχτά από την Τήνο. Ήτανε ενός καπετάν Γιώργη από τη Νάξο, φορτωμένο κρασιά από τη Σαντορίνη. Όλη τη μέρα αγαντάριζε στον αγέρα, μα σαν σκοτείνιασε, ο βοριάς σκύλιαξε κι’ έσπασε τ’ άρμπουρο, έβγαλε και το τιμόνι από τα βελόνια. Οι άνθρωποι προφτάξανε και ρίξανε τη βάρκα στη θάλασσα και μπήκανε μέσα..


Δεν είχανε αλαργάρει ως μια τουφεκιά τόπο, και βούλιαξε το καΐκι. Τη βάρκα την άρπαξε το μπουρίνι και την πήγαινε όπου ήθελε μέσα στην πίσσα της νύχτας. Οι τρεις νοματέοι που βρισκόντανε μέσα, ήτανε ο καπετάν Γιώργης κι’ άλλοι δυό γεμιτζήδες, σε ελεεινή κατάσταση, βρεμένοι μέχρι κόκκαλο με κείνον τον χιονιά, πουντιασμένοι από το τάντανο, δίχως καμιάν ελπίδα πως θα γλυτώνανε. Πιάσανε και κλαίγανε σαν τα μωρά, και τάξανε κι’ οι τρεις να πάνε να καλογερέψουνε, αν λάχαινε να γλυτώσουνε. Κι’ ο Θεός άκουσε τις φωνές που τον παρακαλούσανε, γιατί βγαίνανε σαν του Ιωνά μέσα από καρδιές απελπισμένες, και κει που δεν ξέρανε που βρισκόντανε, σαν ξημέρωσε, είδανε πως ο καιρός καλωσύνεψε ανέλπιστα, και πως βρισκόντανε κοντά στη Σύρα. Ήβγανε γεροί όξω και τους μαζέψανε κάτι ψαράδες, δεν αρρώστησε κανένας.
O μοναχός Γεράσιμος λεγόταν Γεώργιος Ανδρής και ήταν από την Κωμιακή
Η ιστορία του ναυαγού ναυτικού που έγινε στη συνέχεια καλόγερος στο Άγιο Όρος είναι γραμμένη υπό μορφή διηγήματος από τον Φώτη Κόντογλου,Είναι αληθινή Ιστορία που συνέβη πράγματι τα Χριστούγεννα του 1864.
Ολόκληρη την ιστορία την δημοσιεύει η Απεραθίτισσα Θεολόγος Ειρήνη Πολυκρέτη στο βιβλίο της "Νάξιοι Μοναχοί Αγιορείται"(Νάξος 2009), σ.49-56. Ο καπετάνιος και στη συνέχεια μοναχός Γεράσιμος λεγόταν Γεώργιος Ανδρής, ήταν κάτοικος Χώρας, αλλά προφανώς καταγόταν από την Κωμιακή. Ανδρήδες δεν φαίνεται να υπάρχουν σε άλλα χωριά, ούτε στη Χώρα, παρόλο ότι η Πολυκρέτη υποστηρίζει πως ο μοναχός Γεράσιμος ήταν Χωραΐτης. Στα μητρώα αρρένων της εποχής εκείνης Ανδρήδες υπάρχουν μόνο στην Κωμιακή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: