Ασύρτικο, την εξαιρετική ποικιλία κρασιού που παράγεται στο νησί, προσφέρει προφύλαξη από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του με θέμα «Ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Σαντορίνης» στην εκδήλωση «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης», την οποία οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων του νησιού.
Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο -σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- η ποικιλία Ασύρτικο αν και είναι λευκή έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογη με το κόκκινο κρασί. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει σε σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, ενώ σταματά πλήρως τη διαδικασία της αγγειογένεσης που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ποικίλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρκινικές μεταστάσεις. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες αυτές του Ασύρτικου με τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών από σταφύλια της ποικιλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου