Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΟ.ΚΑ. ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προκαταρκτική μελέτη για το ΒΙΟ.ΚΑ του Απόλλωνα, αλλά και οι σχετικές μελέτες και των κοινοτήτων Κορωνίδας, Κορώνου και Απεράθου, έχουν περαιωθεί. Τις μελέτες έκανε το τεχνικό γραφείο του μηχανολόγου μηχανικού Μανόλη Κοντόπουλου και μαζί με τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές εκτιμήσεις(από το γραφείο Θεωνά), θα προωθηθούν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για αξιολόγηση.
Ειδικά για τον Απόλλωνα, που το πρόβλημα του υπάρχοντος ΒΙΟ.ΚΑ είναι οξύτερο-αν και φέτος ο βιολογικός λειτούργησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα- η προκαταρκτική μελέτη έχει αξιολογήσει τρεις θέσεις για τη χωροθέτηση νέου ΒΙΟ.ΚΑ(αξιολόγησε επιπλέον και την υπάρχουσα θέση), με αντίστοιχες οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις.
Οι θέσεις αυτές είναι στην Ασμυρόλιμνο(προς τη μάντρα του Φαφούλη), θέση που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της φύσης του εδάφους αλλά κυρίως προβλήματα λόγω natura, η άλλη είναι σε ψηλότερο σημείο, στο δρόμο προς την Κωμιακή και η Τρίτη-ίσως η πλέον επιλέξιμη- τοποθετείται στις Αφόρμους. Η λύση του υποθαλάσσιου αγωγού, πίσω από το Βενέτι, θεωρείται απαγορευτική λόγω κόστους αλλά και λιγότερο αποτελεσματική για τη λύση του προβλήματος.
Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τις παραπάνω μελέτες και εγκρίσεις, θα ακολουθήσουν προμελέτες, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποβολή πρότασης ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εκτέλεση των έργων, που θα προχωρήσουν, ανάλογα με την έγερση ή μη ενστάσεων και προσφυγών.
Αναφερόμαστε συνολικά σε όλους τους παραπάνω ΒΙΟ.ΚΑ.(ή τουλάχιστο στον ΒΙΟ.ΚΑ Απόλλωνα, σε συνδυασμό με εκείνον της Κωμιακής), γιατί το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του Υπουργείου Περιβάλλοντος χρηματοδοτεί τώρα έργα επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικά δίκτυα σε οικισμούς Γ΄προτεραιότητας με πληθυσμό 2000-15000 κατοίκους(Γ΄κατηγορίας), προϋπόθεση που δεν ικανοποιεί μόνος του ο Απόλλωνας. Είναι εξάλλου ευκαιρία να λυθούν σχετικά προβλήματα περισσότερων οικισμών.
Μετά την υποβολή πρότασης, την αξιολόγησή της και την ένταξη στο πρόγραμμα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και η εκτέλεση των έργων, με δικαιούχο την Τ.Α. Ειδικά για τον Απόλλωνα, αυτή η δυνατότητα νέας χωροθέτησης του ΒΙΟ.ΚΑ. είναι σημαντική για τη λύση ενός χρονίζοντος και εριζόμενου προβλήματος. Παράλληλα είναι ευκαιρία να αντιμετωπιστεί σωστά και η αποχέτευση της Κωμιακής. Αρκεί τα έργα να γίνουν σωστά, με βάση τους κανόνες της σύγχρονης τεχνολογίας και με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος.
                                                                                                                         Β. Ι. Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: