Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της φαλάκρας.Ο δρ Γιώργος Κωτσαρέλης επικεφαλής της νέας μελέτης


Τα ποντίκια ανέπτυξαν εκ νέου τρίχωμα στην περιοχή της πληγής μέσω μοριακών μηχανισμών παρόμοιων με αυτών που συμβαίνουν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».
  Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα θηλαστικά διαθέτουν πολύ ισχυρότερες αναγεννητικές ικανότητες απ’ όσες πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Αν και ορισμένα αμφίβια μπορούν να αναγεννούν ακρωτηριασμένα άκρα και μερικά ερπετά να αναγεννήσουν την ουρά τους, η αναγέννηση στα θηλαστικά είναι πολύ πιο περιορισμένη.  
Ο δρ Γιώργος Κωτσαρέλης, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, είπε ότι τα νέα ευρήματα διαλύουν το δόγμα που θέλει την απώλεια των μαλλιών μόνιμο πρόβλημα σε ζώα και ανθρώπους, επειδή όταν καταστραφούν οι θύλακες των τριχών δεν αναγεννώνται.
  Κατά τον δρα Κωτσαρέλη, τα νέα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για φάρμακα για την ανδρικού τύπου αλωπεκία (την φαλάκρα), για άλλα είδη τριχόπτωσης, καθώς και για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών, όπως η ακμή και η υπερτρίχωση.

   Οι αναγεννημένοι θύλακες λειτούργησαν φυσιολογικά στα ποντίκια, ενώ το νέο τρίχωμα των ζώων αναπτύχθηκε περνώντας απ’ όλα τα αναμενόμενα στάδια – και τελικά έγινε πλούσιο όπως το παρακείμενο, με εξαίρεση ότι δεν διέθετε χρωστικές ουσίες και γι’ αυτό ήταν άσπρο (τα ποντίκια είχαν γκρι τρίχωμα, και έτσι η διαφορά ήταν αισθητή).
   Ωστόσο, αυτή η διαφορά μπορεί να μην συμβεί στους ανθρώπους όταν τα νέα ευρήματα μετουσιωθούν σε φάρμακο για την φαλάκρα, κατά τον δρα Κωτσαρέλη, διότι το ανθρώπινο σύστημα μελάγχρωσης (μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει στο δέρμα και στα μαλλιά το χρώμα τους) διαφέρει σημαντικά από αυτό των ποντικιών.
  Το όλο επίτευγμα έγινε πιθανό χάρη στην χορήγηση των επονομαζόμενων πρωτεϊνών Wnt, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των θυλάκων. Οι ερευνητές χορήγησαν πρόσθετες πρωτεΐνες Wnt στα ζώα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των νέων θυλάκων που δημιουργήθηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: