Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Διαδηλώσεις με άδεια και στο πεζοδρόμιο

Την πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, πρόταση που έχει διττό στόχο, δηλαδή να λειτουργήσει ως νομοπαρασκευαστικό εργαλείο και να αποτελέσει το εφαλτήριο για «την έναρξη ανοικτού, ανυπόκριτου δημόσιου διαλόγου».Στο νέο πλαίσιο, δεν αναγνωρίζονται στους συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις μόνο δικαιώματα, αλλά και ευθύνη για την ειρηνική διεξαγωγή της διαδήλωσης

. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 4, «ο οργανωτής οφείλει να μεριμνά για την ειρηνική πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως είναι η απομάκρυνση προσώπων που φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα για την άσκηση βίας και η εν γένει περιφρούρησή της».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμίνης, στις περιπτώσεις αυτές, οι διαδηλωτές θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία ώστε να επέμβει και θα πρέπει επίσης να ειδοποιείται άμεσα ο εισαγγελέας. Σε περίπτωση βλαβών ζωής, σωματικής ακεραιότητας και ιδιοκτησίας, οι διοργανωτές διαδήλωσης υποχρεούνται να αποζημιώσουν όσους υπέστησαν τις βλάβες.

Οι διαδηλώσεις μπορούν να απαγορευθούν «αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», ενώ διαδηλώσεις λίγων ατόμων μπορούν να περιορισθούν, για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο.

Ο δήμαρχος επίσης, προτείνει την απαγόρευση της χρήσης χημικών για την διάλυση μιας διαδήλωσης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: