Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι Απεραθίτες δήλωσαν έτοιμοι για όλα.........

Σήμερα Σάββατο 15/12 στην Απείρανθο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση / ενημέρωση της επιτροπής αγώνα Σμυριδεργατών Νάξου στους Απεραθίτες και σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τη σμύριδα .
Όσοι χώρεσαν ενημερώθηκαν και άκουσαν τις μέχρι τώρα ενέργειες τις επιτροπής , τις επόμενες ενέργειες αλλά και πήραν θέση για το θέμα .
Διαφάνηκε καθαρά η αγανάκτηση των σμυριδεργατών αλλά και των κατοίκων της Απειράνθου για την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση , οι σμυριδεργάτες Απεραθίτες δήλωσαν έτοιμοι για όλα και πως θα αγωνιστούν ώστε να μη τους στερήσει ένα άρθρο τα δικαιώματα τους .
Αύριο είναι η συγκέντρωση στην Κόρωνο , στις 7 το απόγευμα στο Οικομουσείο , μετά το πέρας των εκλογών του Σωματείο Σμυριδεργατών Κορώνου .
Όλα δείχνουν πως η αντίδραση της κοινωνίας των 6 σμυριδοχωριών της Νάξου θα είναι δυναμική και ευχόμαστε να μην είναι και ανεξέλεγκτη . Ας καταλάβουν οι πολιτικοί μας πως δεν πάει άλλο και ας γίνει η αρχή από τους σμυριδεργάτες .
από τα ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ



ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ

Αναλυτικά, επιστολή προς τους αρμόδιους:
ΘΕΜΑ : Απαιτούμε την απάλειψη του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις», που βάζει λουκέτο στα σμυριδορυχεία Νάξου.
Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, που λήγει σήμερα, το κλείσιμο των σμυριδορυχείων Νάξου. Με ένα άρθρο-λαιμητόμο και με συνοπτικές διαδικασίες, οι ανάλγητοι εμπνευστές του προσπαθούν να μας πάρουν τη ζωή και να στείλουν στην ανεργία και την ανέχεια μερικές εκατοντάδες μεταλλωρύχους, αλλά και να εξαφανίσουν χωριά ολόκληρα που ζουν και υπάρχουν, εκατοντάδες χρόνια, από την εξόρυξη αυτού του ορυκτού. 
Χωρίς κανένα διάλογο μαζί μας, άρον-άρον, σαν να ήθελε να κρύψει κάτι και να προλάβει τη δικαιολογημένη έκρηξή μας, το ΥΠΕΚΑ “έχωσε” στο σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις», το άρθρο 12, για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας».
Στην παράγραφο 4 του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρεται ότι «από την πρώτη (1η) Ιανουαρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των Σμυριδωρυχείων Νάξου, καθώς και η ισχύς κάθε νομοθετικής διάταξης ή διοικητικής πράξης που αντίκειται στην παρούσα ρύθμιση. Για τα έτη 2013 και 2014 οι ποσότητες σμύριδας που θα εξορυχθούν και κατ’ επέκταση το σμυριδεργατικό δικαίωμα που αναλογεί σε αυτές, θα καλυφθούν αποκλειστικά από τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από τις πωλήσεις σμύριδας του προηγούμενου έτους και εγγράφονται στον ΚΑΕ 2419».

Σας τονίζουμε ότι τα έξι (6) σμυριδοχώρια της Ορεινής Νάξου οφείλουν την ύπαρξη τους στην λειτουργία των σμυριδωρυχείων και η ιστορία τους δείχνει ότι η ζωή των κατοίκων ήταν και είναι συνυφασμένη με τη μαύρη πέτρα (σμύριδα), που χρησιμοποιήθηκε σαν υπέγγυα πρόσοδος το 1898 για το δανεισμό του κράτους. Την περίοδο μάλιστα της Γερμανοιταλικής κατοχής, που παύει η πώληση της σμύριδας, χάνονται πεντακόσιες εξήντα (560) ψυχές από την πείνα και την ανέχεια σε δύο μόνο από τα σμυριδοχώρια. Αυτά, συνειρμικά, για τους ανιστόρητους «σμυριδοφάγους» της σημερινής σκληρής συγκυρίας.

Η πτώση της αξίας της ξεκινάει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο διότι ποτέ το επίσημο κράτος δεν έλαβε υπόψη του τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων και του πολυτεχνείου για την αξιοποίησή της. Η αξία της σαν ορυκτό όμως ποτέ δεν έπαψε μιας και η χρήση της είναι ποικίλη (π.χ. το κορούνδιο που είναι η βάση της σμύριδας είναι βασικό συστατικό στην βιομηχανία του διαστήματος για την κατασκευή κρυστάλλων διαστημόπλοιων κλπ).

Με αυτή τη ρύθμιση κλείνουν τα σμυριδωρυχεία σε δυο χρόνια και καταργείται η νομοθεσία περί Ναξίας Σμύριδας. Υπενθυμίζουμε ότι το 1973 η δικτατορία κατάργησε το προνόμιο εργασίας των σμυριγλάδων και το επανέφεραν το 1978! Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια να σφραγίσουν τα ορυχεία, που θα αντιπαλέψουμε με νύχια και με δόντια, γιατί είναι άδικη, θέμα ζωής και θανάτου για μας και τον τόπο μας γενικότερα, συνοδεύει και η πρόβλεψη ότι τα δυο επόμενα χρόνια η αμοιβή και ασφάλισή μας θα καλυφθούν από τα έσοδα των πωλήσεων σμύριδας! Σας γνωρίζουμε -για να δείτε τη διαχρονική εγκατάλειψη και την υποκρισία των κυβερνήσεων και της κρατικής μηχανής- ότι εμείς, οι σμυριδεργάτες, βρήκαμε εμπόρους και εξάγεται το μετάλλευμα, ενώ το κράτος που οφείλει από το νόμο να το εμπορεύεται δεν κάνει τη δουλειά του.

Διεκδικούμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας, διεκδικούμε την επιβίωσή μας, δεν αρνούμαστε την εργασία και την ανάπτυξη, απαιτούμε όμως την απόσυρση αυτής της ρύθμισης και την προώθηση αναπτυξιακών μελετών για την αξιοποίηση της Ναξίας Σμύριδας.

Ποιοι και γιατί στήνουν ξανά τη σμύριδα και τους εργάτες στο απόσπασμα;  Ποιοι θα ψηφίσουν την εξόντωση της Ορεινής Νάξου; Ποιοι θα υπογράψουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου μιας δημογραφικά γερασμένης και εγκαταλελειμμένης περιοχής;

Οι κύριοι φταίχτες για το κατάντημα της σμύριδας δε μπορούν να τιμωρούν τους εργάτες και ολόκληρα χωριά και να μας σπρώχνουν στο γκρεμό της «μνημονιακής» δυστυχίας και εξαφάνισης.
ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ!
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 
- Σωματεία Σμυριδεργατών Κορώνου & Απεράθου
- Νικόλαος Χουζούρης πρόεδρος Τ.Κ. Κορώνου
- Χριστίνα Γιακουμή πρόεδρος Δ.Κ.Απεράθου
- Μιχάλης Πάσουλας πρόεδρος Τ.Κ.Σκαδού
- Νικήτας Κουτσοκέρης πρόεδρος Τ.Κ. Μέσης
- Μανώλης Φακίνος πρόεδρος Τ.Κ. Κεραμωτής
- Κώστας Βάσιλας πρόεδρος Τ.Κ. Δανακού
- Γιάννης Κωνσταντάκης πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Δρυμαλίας & πρώην  πρόεδρος Σωματείου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα
- Ματθαίος Σιδερής σύμβουλος Τ.Κ. Κορώνου & πρώην πρόεδρος Σωματείου
Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα
Η επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων

Προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. 13/12/2012

Θέμα: Κατάργηση του άρθρου 12 περί <<ρυθμίσεως θεμάτων Ναξίας Σμύριδας>> που είναι στο σχέδιο νόμου <<ρυθμίσεων θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις>>
Αξιότιμοι αρχηγοί των κομμάτων,

Προς μεγάλη μας έκπληξη και εντελώς συμπτωματικά,πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έχει βάλει σε δημόσια διαβούλευση < < Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας, άρθρο 12 >> και στην παράγραφο 4 αναφέρει ότι: <<από1/1/2015 αναστέλλεται η λειτουργία των σμυριδωρυχείων Νάξου, καθώς και η ισχύς κάθε νομοθετικής διάταξης ή διοικητική πράξης που αντίκειται στην παρούσα ρύθμιση>> 

Επομένως με αυτήν την ρύθμιση καταργείται η Νομοθεσία Περί Ναξίας Σμύριδας!
Να γνωρίζετε ότι αν επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σαν να υπογράφετε να πέσουν έξη πυρηνικές βόμβες στα έξη σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου!
Σας θέτουμε υπόψη σας, πως η υπάρχουσα Νομοθεσία, μας δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους των έξη χωριών που υπάρχει η σμύριδα να έχουμε την εξόρυξη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής είναι ο εργοδότης μας, εκείνο εμπορεύεται το ορυκτό που παράγουμε και μας ασφαλίζει και μας δίνει κι ένα χρηματικό ποσό, μέσος όρος 100 ευρώ (τον χρόνο) σε κάθε σμυριδεργάτη! Μήπως το έθνος μας θα σωθεί με το να αφαιρέσετε τα λίγα ψίχουλα από τα έξη άγονα χωριά της Νάξου; 

Κι ακόμα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι στα ορυχεία υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πριν από εκατονταετίες ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας να ανοίγουν στοές και χρειαστήκαμε χρόνια για να φτάσουμε στην σμύριδα. Οι συνθήκες εργασίας ήταν και είναι απίστευτές! Με λυχνάρια και ενδεδυμένη με προβιές ζώων (στα σημεία που έσταζαν οι στοές, )με μόχθο και στερήσεις φθάσαμε στα σπλάχνα της Νάξιας γης!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε, πως η σμύριδα έμπαινε ως εγγύηση από το κράτος για να παίρνει δάνεια και τώρα με μια ρύθμιση βόμβα θα επιτρέψετε να σβήσουμε από τον χάρτη;
Αυτό δεν έγινε ούτε επί Τουρκοκρατίας! 

Θα γίνει τώρα που έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα;

Αξιότιμοι ηγέτες των κομμάτων του έθνους μας, μπορεί να χρησιμοποιούμε σκληρές εκφράσεις αλλά πρέπει να μας καταλάβετε, αν περάσει μια τέτοια ρύθμιση τα έξη σμυριδοχώρια θα καταστραφούν! Τούτη η γης είναι πέτρινη,δεν πατάμε σε χώμα, δεν υπάρχει σημείο γόνιμο και επίπεδο, οι πλαγιές των χωριών μας είναι απόκρημνες κι απάτητες!

Και για του λόγου το αληθές, την κατοχή που σταμάτησε η εξόρυξη σμύριδας, οι νεκροί από πείνα ήταν πολλές εκατοντάδες! Μόνο σε δύο χωριά είχαμε 560 νεκρούς!

Τέλος πιστεύουμε πως οι αληθινές έγγραφες εικόνες που σας δώσαμε, θα σας προβληματίσουν και θα σας οδηγήσουν στο να αποσυρθεί η καθ’ όλα άδικη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: