Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Η συγχώνευση οδηγεί σε κατάργηση του νοσοκομείο της Νάξου"


«Με έκπληξη και οργή» παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν με το νοσοκομείο της Νάξου ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και υφυπουργός Νίκος Λεβογιάννης, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της συγκεκριμένης υγειονομικής μονάδας – ένα αίτημα του ναξιακού λαού εδώ και 100 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβογιάννη, η «αστεία υπόθεση» της συγχώνευσης (στην ουσία κατάργησης) δεν συνάντησε καμία σοβαρή αντίσταση, με τους παράγοντες της συγκυβέρνησης στις Κυκλάδες και τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού να τηρούν μια στάση «ένοχης σιωπής», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για έναν «απίστευτο “κυβερνητικό συνδικαλισμό πλήρους υποταγής στα κελεύσματα της συγκυβέρνησης και των παραγόντων της στις Κυκλάδες», ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στους χειρισμούς τόσο του κ. Λάμπου, όσο και της κ.Βιτζηλαίου, αλλά και στους Γιάννη Βρούτση και Παναγιώτη Ρήγα, για τους οποίους επεσήμανε ότι «θα είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό της Νάξου».
Ακούστε αναλυτικά τι είπε κ Νίκος Λεβογιάννης

Ακούστε αναλυτικά τι είπε κ. Πλάτωνα Τομπά 
 


«Δεν ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Νάξου και στην Βουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους φορείς […] Είναι θέμα πολιτικής. Είναι φανερό ότι την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του νομού. Αδιαφόρησαν, δεν ενδιαφέρθηκαν κι όχι μόνο αυτό, έριξαν και στάχτη στα μάτια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβογιάννης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι όποιες ενέργειες διεκδίκησης και αντίδρασης ενάντια στη συγχώνευση δεν υπήρξαν πιο έντονες, μαζικές και συντονισμένες.

«Η συγχώνευση οδηγεί σε κατάργηση»
Χωρίς να μασά τα λόγια του, ο κ. Λεβογιάννης ξεκάθαρα υποστήριξε ότι «η συγχώνευση οδηγεί σε κατάργηση», ενώ τόνισε ότι το Γ.Ν. Νάξου «δεν λειτούργησε πότε ως νοσοκομείο». Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι με τον αγώνα του Σωματείου Βάσης «πιθανώς να περισωθεί κάτι».
Στο στόχαστρο του κ. Λεβογιάννη βρέθηκαν, επίσης, η ΟΝΑΣ και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι – κατά την άποψή του – δεν ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε (σε σύγκριση π.χ. με την Πάρο), προκειμένου να κινητοποιήσουν τον λαό και τον ενώσουν σε έναν σθεναρό αγώνα για την υπεράσπιση του νοσοκομείου. «Ο λαός υποτίθεται ότι έχει ορίσει εκπροσώπους του να παίρνει πρωτοβουλίες. Και ο λαός ακολουθεί […] Προφανώς οι Παριανοί έχουν μια καλύτερη τοπική ηγεσία. Δεν είναι ο λαός μια μάζα, χρειάζεται τους αρχηγούς του, τους ηγέτες του […] Ας ευχηθούμε τα νέα παιδιά που εργάζονται στο νοσοκομείο να μπορέσουν να κινητοποιήσουν και τον υπόλοιπο κόσμο και τους υπόλοιπους φορείς της Νάξου» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε παρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που στοχεύει πραγματικά στη διάσωση του νοσοκομείου του νησιού.
Τέλος, ο κ. Λεβογιάννης υποστήριξε ότι οι Κυκλάδες θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, καθώς λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, είναι «μια ειδική περίπτωση». 
Ο κ. Λεβογιάννης άσκησε επίσης σκληρή κριτική στους φορείς της Νάξου για το περιεχόμενο της ευχαριστήριας επιστολής προς το Γιάννη Βρούτση.





























Απάντηση Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ. στην κριτική Λεβογιάννη: «Δεν είμαστε κυβερνητικοί συνδικαλιστές»

tompas-naxosnow.grΆμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ.) στα όσα του καταμαρτύρησε ο Νίκος Λεβογιάννηςσχετικά με το νοσοκομείο Νάξου. Η απάντηση δόθηκε δια στόματος του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου Πλάτωνα Τομπά, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν και αναγνωρίζουν την προσφορά του κ. Λεβογιάννη στην εδραίωση του νοσοκομείου, ταυτόχρονα δε, συμφωνούν και με την άποψη του ότι η συγχώνευση οδηγεί σε κατάργηση.
«Δεν είμαστε “κυβερνητικοί συνδικαλιστές”»
Ωστόσο, για την κριτική απέναντι στο Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ., ο κ. Τομπάς υποστήριξε ότι ο κ. Λεβογιάννης «δεν γνωρίζει καλά τις ενέργειες και τον αγώνα του Σωματείου για το θέμα της συγχώνευσης», αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Τομπά, η κριτική περί «κυβερνητικού συνδικαλισμού» δεν ευσταθεί, καθώς «το Σωματείο ήρθε σε σύγκρουση από την πρώτη στιγμή», προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η συγχώνευση, όσο και η μείωση του Οργανισμού.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με “κυβερνητικό συνδικαλισμό”, αγωνιζόμαστε και μάλιστα είμαστε οι πρώτοι που αναδείξαμε όλα τα προβλήματα σε όλα τα Κέντρα Υγείας […] Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναιρέσουμε το όλο ιστορικό των προσπαθειών που έχουμε κάνει και είναι κρίμα να θυσιάζουμε τόσα πολλά και να μας κατηγορούν και για “κυβερνητικούς συνδικαλιστές” […] Νομίζω ότι είναι τελείως άδικος ο χαρακτηρισμός αυτός» δήλωσε μεταξύ άλλων το μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ., ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την τοποθέτηση του κ. Λεβογιάννη εναντίον του Σωματείου.
Επιπλέον, υπερασπίστηκε την κ. Βιτζηλαίου για το γνωστό βίντεο με τα αναξιοποίητα μηχανήματα του νοσοκομείου, λέγοντας ότι δεν έχει εκείνη ευθύνη για την κυκλοφορία του βίντεο, καθώς το «τράβηξε» κάποιος από το ΣΒΕΝΝΑΜιΚ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την άμεση ανάγκη λειτουργίας τους με την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.

«Πρέπει να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας»
Για το νοσοκομείο της Σύρου, ο κ. Τομπάς υποστήριξε ότι «επιφορτίζεται με επιπλέον ευθύνες, στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί», ενώ αιτιολόγησε την παραίτηση του κ. Τσιργή (πρώην διοικητή των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου) με το σκεπτικό ότι «δεν είχε από πουθενά βοήθεια κι αν δεν παραιτείτο, θα ήταν αντικείμενο σφοδρότατων κριτικών από παντού». «Όπως καταλαβαίνετε, δηλαδή, η συγχώνευση δεν ωφελεί κανέναν» δήλωσε σχετικά ο κ. Τομπάς.
Κατά την άποψη του, μάλιστα, θα πρέπει να συντονιστούν όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα, ώστε οι κινητοποιήσεις να είναι πιο δυναμικές, μαχητικές και αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των λιμανιών όλων των νησιών για να γίνουν ευρύτερα γνωστά και στους επισκέπτες τα οξυμμένα προβλήματα της περίθαλψης. «Βρισκόμαστε σε μία τρομακτική κοινωνική κρίση […] Πρέπει οι φορείς και ο κόσμος να αγκαλιάσουν τις κινητοποιήσεις για διατήρηση του συστήματος δημόσιας υγείας, διότι το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης τους αφορά άμεσα» επεσήμανε.
Ακούστε τον κ. Πλάτωνα Τομπά:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: