Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Την Τετάρτη κλειδώνουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι τα νέα ονόματα

Η σύνθεση των κομματικών υποψηφίων με τα πρόσωπα που προέρχονται από συμμαχίες, το κοινωνικό προφίλ που θέλει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι σημαντικές προσωπικότητες που θέλει να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια «πονοκεφαλιάζουν» τους επιτελείς της Κουμουνδούρου Με στόχο να υπερδιπλασιάσει τις βουλευτικές του έδρες η επιλογή των προσώπων αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην Κουμουνδούρου, καθώς η αρμόδια
επιτροπή θέλει οι νέοι «εθνοπατέρες» να προκύπτουν από ένα μεγάλο φάσμα της
επιστημονικής, επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας.Στη Βουλή που προέκυψε τον Ιούνιο του 2012, από τους 71 βουλευτές που είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ την μερίδα του λέοντος είχαν οι Οικονομολόγοι με 7 εκπροσώπους. Ακολουθούσαν 5 Μηχανικοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Αλέξης Τσίπρας και 4 δικηγόροι και γιατροί. Την κοινοβουλευτική ομάδα συμπλήρωναν συνδικαλιστές, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, φαρμακοποιοί, δασολόγοι κ.α.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι νομαρχιακές επιτροπές έχουν "φιλτράρει" αρκετές εξωκομματικές υποψηφιότητες, τις οποίες εξαρχής δεν είχαν δει με καλό μάτι. Το "ψαλίδισμα" των υποψηφιοτήτων είναι τόσο μεγάλο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εξάντλησαν το περιθώριο που τους έδωσε το κόμμα να στείλουν διπλάσιο αριθμό υποψηφίων από τον οριζόμενο.

Ενδεικτικά, στις Κυκλάδες για τις 6 θέσεις που διαθέτουν  θα μπορούσαν να στείλουν 12 υποψηφιότητες. Τελικά έστειλαν μόλις 8 προτάσεις (7 και ο Μανώλης Γλέζος).

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώην βουλευτές θεωρούνται δεδομένοι στα νέα ψηφοδέλτια που θα καταρτιστούν από τη στιγμή που και οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας, καθώς οι συζητήσεις έχουν γίνει σε πολύ κλειστό κύκλο και τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο. Εξαίρεση, η υποψηφιότητα του εκπρόσωπου τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη που έχει κλειδώσει, καθώς αυτό του επιτρέπει να έχει απεριόριστες εμφανίσεις σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Ερωτηματικό υπάρχει για το αν ο  Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ένας από τους υποψηφίους και θα μετακομίσει από τη Β΄ Αθηνών, ενώ πολύ έντονα έχει ακουστεί και το όνομα του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση της τελικής λίστας θα παίξει και το γεγονός ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει να εναλλάσσονται άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι.

Α΄ Αθήνας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να ξεπεράσει το 26,96% του 2012 αναμένεται να βάλει νέα ισχυρά χαρτιά. Μέχρι στιγμή οι πληροφορίες θέλουν να μπαίνει στο ψηφόδελτιο ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη έχει γνωρίσει την ευρεία αποδοχή του κόσμου, ο διευθυντής της «ΑΥΓΗΣ» Νίκος Φίλης, η ιστορικός Σία Αναγνωστοπούλου (υποψήφια και στις ευρωεκλογές) και το στέλεχος του γραφείου τύπου Χρήστος Στάικος.

Την Α΄ Αθήνας, αλλά και την Αχαΐα αναμένεται να προτιμήσει και αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Β΄ Αθήνας

Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η εσωκομματική μάχη θα είναι σκληρή, καθώς οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο μαζί με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά.

Από το ψηφοδέλτιο επικρατείας αναμένεται να μετακομίσει η Θεανώ Φωτίου, αλλά και ο Δημήτρης Τσουκαλάς. Υποψήφιοι θα είναι οι Γιάννης Μπαλάφας, Ανδρέας Καρίτζης, Κώστας Πουλάκης και οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης, Αννέτα Καββαδία και Γιώργος Κυρίτσης. Από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος το εισιτήριο αναμένεται να πάρουν οι Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού, Γιάννης Τόλιος και Κώστας Ήσυχος. Το όνομα του Οικονομολόγου Κώστα Βαρουφάκη ακούστηκε πολύ έντονα μετά τη συνεδρίαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής.

Η «Πλατφόρμα 2010» έχει προτείνει για το υπόλοιπο Αττικής τον ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο, ενώ στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται και τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας Αλέκος Καλύβης και Βασίλης Πριμικήρης.

Στην Α΄ Πειραιώς θα βρεθεί ο Στάθης Λεουτσάκος και στη Β΄ Πειραιά η Νίνα Κασιμάτη  και η δημοτική σύμβουλος Καίτη Κυλάκου.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα κατέβουν ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με τον ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ρία Καλφακάκου.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί τι θα γίνει με τον Μανώλη Γλέζο, καθώς, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, ο ευρωβουλευτής είχε δηλώσει πως επιθυμούσε να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η νομαρχιακή επιτροπή τον πρότεινε,  αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο κόμμα.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ιστορικό στέλεχος να τοποθετηθεί σε κάποια μονοεδρική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκλέξει βουλευτή.

Οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή συνεργαζομένων πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Κουμουνδούρου θα μπορέσουν να τελικά να δουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Πιο σίγουρες περιπτώσεις θεωρούνται οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να τεθούν στην διάθεση του κόμματος και οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Στην τελική διαμόρφωση των ισορροπιών σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι σχεδιασμοί που έχουν τα ρεύματα που υπάρχουν μέσα στο κόμμα. Τόσο από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και από την σοσιαλιστική τάση.


από news 267

Δεν υπάρχουν σχόλια: