Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ρίχνουν το βάρος σε Υγεία, Νεώριο, Ακτοπλοϊκό και πρωτογενή τομέα


Ποιες είναι οι σημαντικότερες πολιτικές κινήσεις που πρόκειται να δρομολογήσουν  στις Κυκλάδες οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές του Κοινοβουλίου; Σε ποιες βασικές αρχές θα κινηθούν, σε ποιους τομείς θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές, και ποιά υποστηριχτικά μέτρα για την οικονομία-τουρισμό πρόκειται να παρθούν;
του Θεοδόση Δανάμπαση 
Παρακάτω ακολουθούν (με αλφαβητική σειρά) οι
σκέψεις και οι προτάσεις των βουλευτών Κυκλάδων.
Γιάννης Βρούτσης:  Παρόλη την καλή διάθεση να μεταθέσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο το άρθρο, όπερ και εγένετο, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Κυκλάδων δεν κατάφερε να προλάβει να απαντήσει στη μοναδική (και κοινή με τους υπόλοιπους βουλευτές)  ερώτηση που του ετέθη, επικαλούμενος βεβαρημένο φόρτο εργασίας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καθώς και τις προγραμματικές δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Νικόλαος Μανιός: "Βασικό μας μέλημα είναι να απευθυνθούμε στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να καταστήσουμε σαφή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυκλαδικών οικονομιών και κοινωνιών που σχετίζονται με τη γεωγραφική διαμόρφωση των νησιών, δηλαδή την «νησιωτικότητα». Μέχρι σήμερα, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν ελάμβαναν υπόψη τους αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Εμείς θα αγωνιστούμε για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για τις Κυκλάδες αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο και υποστηρίζοντας τη δημογραφική ανάπτυξη των νησιών μας. Κάποια άμεσα μέτρα δίνουν μια ανάσα στις Κυκλάδες: διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΤΑΙΠΕΔ. Πέραν τούτου, μια σειρά από τομείς θα προσεγγιστούν υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας.
Η Υγεία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό, δημόσιο αγαθό. Όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία Σύρου, και Νάξου θα αναμορφωθούν και θα λειτουργήσουν, καθώς και το Νοσοκομείο της Σαντορίνης θα λειτουργήσει επιτέλους για πρώτη φορά, μέσα στα πλαίσια του ΕΣΥ. Ειδικά κίνητρα στους γιατρούς θα θεσμοθετηθούν προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι μονάδες που προαναφέρθηκαν. Η δημιουργία ΕΚΑΒ Κυκλάδων με έδρα ένα από τα στρατιωτικά αεροδρόμια στις Κυκλάδες, π.χ. Σαντορίνη κρίνεται απαραίτητη. Αυτή θα συμβάλει στη γρήγορη και ασφαλή διακομιδή των ασθενών και στην εξοικονόμηση πόρων που κατασπαταλώνται σε ιδιωτικά, μη ασφαλή μέσα διακομιδής ασθενών.
Επιπλέον, θα αγωνιστούμε για το όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης με Αριστερό πρόσημο. Υπογραμμίζουμε ότι το κυριότερο πλεονέκτημα των Κυκλαδικών προϊόντων είναι η ποιότητα τους και όχι η ποσότητα. Δομικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας είναι: η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της χρηματοδότησης τους από αναπτυξιακές τράπεζες ειδικού σκοπού, η συνεργατική πρωτογενής παραγωγή, η ανάδειξη και διάθεση εντός και εκτός συνόρων τοπικών προϊόντων, ο εναλλακτικός, φιλικός προς το περιβάλλον τουρισμός και η υποστήριξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας των νησιών. Επίσης, η μονάδα του Νεωρίου αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό παράγοντα της Σύρου και των Κυκλάδων. Γι' αυτό θα διασφαλίσουμε και θα διευρύνουμε τη λειτουργία του και τη στελέχωση του.
Ο Δημόσιος Φορέας Ακτοπλοΐας αποτελεί κρίσιμο εργαλείο της στρατηγικής μας. Μέσω αυτού θα εξυπηρετηθεί η επικοινωνία του ηπειρωτικού χώρου με τον νησιωτικό και θα εξασφαλιστούν μεταφορικές υπηρεσίες απαλλαγμένες από την αβεβαιότητα που προκαλούν τα ιδιωτικά ακτοπλοϊκά συμφέροντα.
Τέλος, η Δημόσια Διοίκηση θα λειτουργήσει αποκεντρωμένα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νησιωτικοτήτας. Η Παιδεία όλων των βαθμίδων θα αναβαθμιστεί και θα ανασταλεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των σχολείων".
Αντώνης Συρίγος: "Παρότι η  Ελλάδα είναι μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα  και  τα νησιά μας θεωρούνται ως παράδεισοι για τουριστικό συνάλλαγμα, εν τούτοις την  ιδιαιτερότητά τους  δεν φάνηκε να την συμμερίζονται  οι  μέχρι τώρα ασκηθείσες πολιτικές, με αποκορύφωμα βέβαια τις κυβερνήσεις των μνημονίων, που οδήγησαν  ουσιαστικά στην περιθωριοποίησή τους.
 Η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη και η ανάδειξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας αποτελεί τον κορμό της νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησής μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή και με γνώση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα νησιά μας, οι τομείς, στους οποίους θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας  και χωρίς  αυτοί να παρατίθενται ιεραρχικά, είναι  η στήριξη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας  των νησιών μας,  ενδεικτικά αναφερομένων του πρωτογενούς τομέα (αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας κ.λπ.), του  ναυπηγοεπισκευαστικού  (Νεώριο), ο τομέας των συγκοινωνιών και μεταφορών, ο οποίος λειτουργεί  σχεδόν ικανοποιητικά  αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων,  ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος έχει να κάνει  με ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ο τομέας του περιβάλλοντος, ο οποίος προϋποθέτει  χωροταξικό σχεδιασμό των νησιών μας και  έλεγχο εφαρμογής των περιβαλλοντικών διατάξεων και φυσικά οι ευαίσθητοι τομείς της υγείας  και της παιδείας, οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν υπό διάλυση και τα προβλήματα των οποίων τα βιώνουμε  όλοι μας καθημερινά.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Θεωρώ συνετό να αναμένουμε την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής μας, αφού θα αποτελέσει τον γνώμονα με βάση τον οποίο θα  χαραχθεί η πολιτική μας και σε κάθε περίπτωση  οι προτεραιότητες μας θα καθορίζονται σταδιακά και από την ίδια την  καθημερινότητα και τη ζωή μας.  Η ενεργή συμμετοχή όλων μας θα  είναι ο καταλυτικός παράγοντας για τη στήριξη και εφαρμογή μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή της σελίδας για τις Κυκλάδες μας".
Νικόλαος Συρμαλένιος: "Οι πολιτικές μας προτεραιότητες για τις Κυκλάδες καταρχήν έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση σε όλα τα επίπεδα πολιτικών νησιωτικότητας, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με τη νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να επεξεργαστούν πολιτικές ανάπτυξης και ανακούφισης των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων και να επιστέψει η λογική της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Όπως γνωρίζετε, η μόνη εφαρμογή πολιτικής που σέβεται τη νησιωτική ιδιαιτερότητα είναι η θεσμοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, κάτι που έβαινε προς κατάργηση σε περίπτωση επανεκλογής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη και έτσι - ως προς αυτό το θέμα - τα νησιά μας παραμένουν θωρακισμένα και επίσης θα μείνουν χαμηλοί οι συντελεστές του ΦΠΑ για τον Τουρισμό.
Στα πλαίσια αυτά, από τις πρώτες προτεραιότητες μας θα είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας που ουσιαστικά βρίσκεται σε κατάρρευση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για στελέχωση των μονάδων υγείας με γιατρούς αλλά και με λοιπό προσωπικό, καθώς επίσης και μια άλλη λογική για τις διακομιδές των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, στην κατεύθυνση δημιουργίας περιφερειακού ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι η ουσιαστική λειτουργία τριών δημόσιων νοσοκομείων στις Κυκλάδες, στη Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
Το άλλο μεγάλο θέμα για τα νησιά μας, που θα αντιμετωπίσουμε και αποτελεί ΣΤΟΙΧΗΜΑγια μας, είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, όσο και μεταξύ τους. Σε αυτό το θέμα πρόταγμα μας θα είναι η δημιουργία ενός ελάχιστου δημόσιου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα διασφαλίσει ότι η μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.
Τέλος, υπάρχουν μια σειρά άλλα θέματα όπως η παιδεία, η χωροταξία, ο τουρισμός, οι περιβαλλοντικές υποδομές που με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις θα υλοποιηθούν.
Τρία, βεβαίως, ζητήματα θα είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες: η στήριξη του Νεωρίου, το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης και η αποκατάσταση της λειτουργίας του ΠΙΙΕΤ της Τήνου, στη βάση της πρότερης κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα είναι πολλά και κρίσιμα και βεβαιότητα μας είναι ότι οι όποιες λύσεις θα προωθηθούν με τη συνεχή στήριξη και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: