Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Μανώλης Γλέζος "Δεν είμαι σεναριογράφος"

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου
στην Antonietta Demurtas για τη Lettera43.it.


1. Ποια είναι η γνώμη σας για την περιοδεία του Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Ήταν απαραίτητη. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί εντελώς διαφορετική γραμμή από την προηγούμενη, επομένως έπρεπε τα μέλη της και να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους άλλους ομολόγους τους, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, που θα λειτουργήσει τόσο προς όφελος της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.



2. Σε τι είδους συμφωνία μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα μετά τη συνάντηση του Τσίπρα με τη Μέρκελ;


Νομίζω ότι η ανακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μια αναγκαιότητα την οποία πρέπει να κατανοήσει η Γερμανία. Η εξαθλίωση της Ελλάδας δεν πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά. Πολύ αργά για τη Δημοκρατία, πολύ αργά για την ίδια την Ευρώπη που θέλουμε, και αυτή είναι μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοκατανόησης.

3. Τι περιμένετε εσείς από την Μέρκελ;

Να δείξει απέναντι στην Ελλάδα τη μεγαθυμία που επέδειξε η Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Και εξηγούμαι. 
Λίγα μόλις χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που συμφώνησαν να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Γερμανίας. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η Γερμανία να αποπληρώνει χρέη μόνο εφόσον διατηρεί υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, με συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της. 
Κι αυτό είχε βέβαια τη λογική του, καθώς η άνθηση του ναζισμού στηρίχθηκε κυρίως στην εξαθλίωση του γερμανικού λαού. Σήμερα, που ο (νεο)ναζισμός σηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, ούτε η Γερμανία ούτε κανείς Ευρωπαίος πολίτης επιτρέπεται να αδιαφορήσει.
4. Συμφωνείτε με όσα είπε ο Τσίπρας στο Βερολίνο; Είπε: «Είναι λάθος, παρ’ όλα αυτά, να λέμε ότι οι αποτυχίες οφείλονται μόνο σε παράγοντες εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι».

Βεβαίως και συμφωνώ. Τα κόμματα που κυβέρνησαν ως τώρα την Ελλάδα φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή εξαθλίωση της χώρας, την καταστροφή των δομών του κράτους πρόνοιας, την κατάρρευση της υγείας, τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, το ξεζούμισμα του λαού υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Κι ακόμα, για ό,τι δεν έκαναν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαφθοράς.

5. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι οι οφειλές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι μια υλική απαίτηση αλλά μια ηθική κυρίως. Συμφωνείτε;

Ναι, συμφωνώ, και χαίρομαι που η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε την άποψη αυτή. Άλλωστε πάνε 10 χρόνια που έγραφα σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit: «Η Ιταλία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Η Βουλγαρία έχει επίσης εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Η Γερμανία γιατί να αυτοεξαιρείται; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;» Από την άλλη, με διάφορους τρόπους, η Γερμανία στα χρόνια που μεσολάβησαν, ακόμα και πριν από την επανένωσή της, κάλυψε τις απαιτήσεις των κρατών τα οποία έβλαψε, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα. Γιατί;

6. Η Μέρκελ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του “Ελληνο-γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον” αλλά δεν συμφωνήσαμε ακόμη σε κάτι. Δεν αγνοούμε το ζήτημα». Θεωρείτε ότι είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη νέου διαλόγου με τη Γερμανία;

Το «Ταμείο» αυτό, που είναι έμπνευση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ‒στο οποίο άλλωστε και υπάγεται‒, αφορά αποκλειστικά τα μαρτυρικά χωριά και τις μαρτυρικές πόλεις, στα οποία και προτίθεται να παρέχει χορηγίες για δράσεις και προγράμματα. Όμως οι κύριες απαιτήσεις προς το Δημόσιο αναφέρονται: (α) στο αναγκαστικό δάνειο, (β) στις επανορθώσεις για την καταστροφή της εθνικής οικονομίας της χώρας και (γ) στην επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών.

«Το ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων έχει κλείσει από νομική και πολιτική πλευρά», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Θα επαναλάβω το ερώτημα: «Πότε και πώς έκλεισε;»

Διαφωνώ, επομένως, απολύτως και κανένας διάλογος δεν έχει νόημα σε αυτή τη βάση. Αν όμως είναι έτσι, γιατί δεν υπογράφουμε, επιτέλους, Συμφωνία Ειρήνης με τη Γερμανία, παρά μένουμε στο καθεστώς της μη εμπόλεμης κατάστασης;

7. Στις 8 Απριλίου ο Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον Πούτιν. Ανησυχείτε για τη συνάντηση αυτή;

Γιατί να ανησυχώ; Κάθε άλλο! Οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στον ρώσικο και τον ελληνικό λαό μετρούν πολλούς αιώνες. Άλλωστε εγώ ο ίδιος απέστειλα τον προηγούμενο Αύγουστο επιστολή στον Πούτιν, ζητώντας του να μην εφαρμοστεί εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Αλλά τότε, βέβαια, είχαμε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που, μολονότι είχε χάσει την πλειοψηφία, παρέμενε στην εξουσία για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας. Τώρα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πολύ διαφορετική.

8. «Έχουμε άλλους τρόπους να βρούμε χρήματα. Θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Καμμένος. Υπάρχει κίνδυνος η Ε.Ε. να απαιτήσει το σεβασμό του παλαιού προγράμματος (Τρόικα) και άλλων μέτρων λιτότητας; Θα μπορούσε η Ελλάδα να κοιτάξει προς την Ανατολή;

Μια χώρα σε κρίση, όπως η Ελλάδα, πρέπει να βρει λύσεις, και μάλιστα επειγόντως. Οι πρώτοι στους οποίους απευθυνόμαστε είναι, βεβαίως, οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Και προσδοκούμε να βρούμε κατανόηση. Αν διαψευστούμε, έχουμε χρέος, πέρα από τη λαϊκή εντολή, να υπερασπιστούμε τους πολίτες της χώρας μας. Το παλαιό πρόγραμμα είναι σαφές ότι έχει πεθάνει, μαζί με την κυβέρνηση που το υπέγραψε. 
Αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να λιποθυμάνε παιδιά από την πείνα στα σχολεία, όπως συμβαίνει σήμερα.
 Ούτε μπορούμε να πάμε πολύ μακριά με την ανεργία να ξεπερνά σταθερά το 25%. Ελπίζουμε η Ευρώπη να τα κατανοήσει αυτά.

9. Τι είδους πολιτικό σενάριο θα ήταν αυτό;

Το λέτε μόνη σας: σενάριο. Κι εγώ δεν είμαι σεναριογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: