Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΕΦ «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας» (VIDEO

«… Εμείς το δίκιο το 'χουμε μαζί μας και το ξέρουμε. Κι όσο σιγά κι αν σου μιλήσω, ξέρω πως θα με πιστέψεις.
Συνηθίσαμε στη σιγανή κουβέντα στα κρατητήρια,
στις συνεδριάσεις, στη συνωμοτική δουλειά της Κατοχής.
(Δείτε εδώ ολόκληρη την παράσταση)Συνηθίσαμε στα μικρά σταράτα λόγια πάνω απ’ το φόβο και πάνω απ’ τον πόνο. Ημέρα, ώρα, σύνθημα, στις τρομερές μουγκές γωνιές της νύχτας, στις

διασταυρώσεις του χρόνου που μια στιγμή τις φώτιζε ο προβολέας του μέλλοντος…».
Η φωνή του δικού μας ποιητή, του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου γέμισε τη καρδιά και το μυαλό όλων όσοι παρευρέθηκαν στο ΣΕΦ. 

Έτσι ξεκίνησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας». Περιεχόμενο της εκδήλωσης η ζωή, η σκέψη και η δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δεν λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες. Η αντοχή, το θάρρος και ο ηρωισμός των χιλιάδων κομμουνιστών που στάθηκαν αλύγιστοι στα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Αφηγηματικός πυρήνας που ενώνει αυτές τις ιστορίες είναι η «πορεία» ενός γαρίφαλου κι ενός γράμματος, που ενώνουν και το χθες με το σήμερα.
Μπροστά στους θεατές απλώθηκε ένας «χάρτης» που περιλαμβάνει τόπο εξορίας και κελιά... Πέρασαν μπροστά μας διάφορες πλευρές της καθημερινότητας των φυλακισμένων και των εξορίστων. Η μεταφορά φυλακισμένων στην εξορία, το αντάμωμα παλιών συντρόφων που γνωρίστηκαν ως κρατούμενοι κ.λπ. Σημαντικές πλευρές της κομματικής ζωής και δράσης, που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την ηθική ανωτερότητα των κομμουνιστών. Η ομαδική μελέτη, η πολιτιστική δουλειά και δημιουργία…
Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης εναλλάσσονταν η ζωντανή μουσική, η σκηνική δράση και η προβολή βίντεο.
Τις νύχτες, όποιος δεν φοβάται τα φαντάσματα, μπορεί να παρακολουθήσει, στου φεγγαριού το φως, κάποιους ίσκιους που χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και ν’ ακούσει κάποιες απόκοσμες φωνές, που παραγγέλνουν σε μας που φεύγουμε: «Στο καλό, σύντροφοί μας! Στο καλό! Πηγαίνετε να προσκυνήσετε τα πόδια του ματοβαμμένου λαού μας που σας χαρίζει και πάλι στον αγώνα. Εμείς θα μείνουμε εδώ, στους θαλάμους που ζήσαμε μαζί, στις αυλές ετούτες που πονέσαμε μαζί και τις ραντίσαμε με δάκρυα κι αίμα. Όταν θα βρείτε τα παιδιά μας, πάρτε τα, φέρτε τα στο μνήμα μας, κι εκεί απάνω ξεσφραγίστε και διαβάστε τους τούτη τη διαθήκη που σας εμπιστευόμαστε».
Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ήταν οι εμβόλιμες προβολές video από μαρτυρίες αγωνιστών που έζησαν στις φυλακές και στις εξορίες, ενώ το χειροκρότημα των θεατών ήταν παρατεταμένο όταν αγωνιστές εισήλθαν στο χώρο του ΣΕΦ μαζί με μικρά παιδιά.
1 / 21
Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε σε κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Θέμου Κορνάρου και Μενέλαου Λουντέμη, καθώς και της Κυριακής Καμαρινού από το βιβλίο «Τα πέτρινα πανεπιστήμια». Για τις σκηνές της παράστασης, στοιχεία είχαν παρθεί από μια μεγάλη βιβλιογραφία και κυρίως τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που αποτυπώνουν πλευρές της «φυλακίστικης» ζωής.
Τα κείμενα πλαισιώθηκαν από τραγούδια των Μίκη ΘεοδωράκηΑπόστολου ΚαλδάραΧρήστου ΛεοντήΘάνου Μικρούτσικου και Βασίλη Τσιτσάνη. Ακούστηκε, επίσης, ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε και πρωτοτραγουδήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.
Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Ενορχηστρώσεις: Μανώλης ΑνδρουλιδάκηςΚώστας Σταυρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου
Σκηνικά: Στράτος ΣαραντίδηςΒαγγελιώ Νικολάου, Νεφέλη Τσόλη
Κατασκευή μάσκας: Μαρίνα Ρούσσου
Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση
Φωτισμοί: Άκης Αποστολίδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ήρα ΡόκκουΣοφία Πολυχρονίδου
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης ΑνδρονιάδηςΓιάννης Μπαλούς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης ΑνδρονιάδηςΦίλιππος Παχνιστής
Βίντεο: Σήφης Στάμου
Μοντάζ: Σήφης ΣτάμουΚοσμάς Φιλιούσης
Τραγούδησαν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Λίνα Ψυχογιού.
Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Ελίνα ΚαπετάνουΔανάη ΚατσαμένηΣπύρος ΚοντορίζοςΚατερίνα ΚουτροκόηΙωάννα ΚυρίτσηΑριάδνη Μιχαηλάρη,Παύλος ΟρκόπουλοςΔημήτρης ΤζουμάκηςΝίκος Τουρνάκης, Ελένη ΦιλιούσηΛίνα Ψυχογιού
Έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Βιντσεντζάτος (τρομπέτα), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, λαούτο), Άγγελος Τζαμαρίας (τρομπόνι), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι). Στη λύρα ο Νίκος Τουρνάκης.
Επί σκηνής βρέθηκαν ακόμα 50 συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: