Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Νάξος: "Κυνηγώντας" την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Απόλλωνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, λίγες ημέρες μετά την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για την ανάθεση μελέτης για αποκατάσταση ζημιών λιμένα Απόλλωνα, προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου μετά από πρόταση του προέδρου του, Νίκου Σέργη. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από την Κορωνίδα που έθεσε ερωτήματα και επανέλαβε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από το σύνολο των φορέων και των κατοίκων, τόσο για άμεση παρέμβαση σχετικά με τις ζημιές, αλλά και την άμεση δρομολόγηση όσων απαιτούνται για την υλοποίηση ενός νόμιμου και ασφαλούς λιμενικού έργου.

 Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, ο πρόεδρος της Κορωνίδας Δημήτρης Κορρές, η εκπρόσωπος του συντονιστικού της συνέλευσης των κατοίκων, Ελένη Ζερβού, από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Βαγγέλης Κορρές, από το συντονιστικό των κατοίκων και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής, ο Γιάννης Φρατζέσκος και η Πόπη Φρατζέσκου, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής.

Η εκπρόσωπος του συντονιστικού, Ελένη Ζερβού, κατά τη συζήτηση του θέματος που έγινε το πρωί της Πέμπτης 31/3, εξέφρασε φόβους σχετικά με την επικύρωση ανάθεσης της μελέτης αν ακολουθηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου η ίδια διαδικασία με την προηγούμενη φορά, που δεν εγκρίθηκε, όχι λόγω ένστασης όπως πίστευαν οι κάτοικοι, αλλά γιατί δεν είχε τηρηθεί η δέουσα διαδικασία ανάθεσής της και γιατί δεν υπήρχε η προεκτιμώμενη αμοιβή του μελετητή.

Η κ. Ζερβού, ρώτησε παράλληλα, αν τα παραπάνω είχαν τηρηθεί και προχωρούσε το θέμα της αποκατάστασης θα υπήρχαν στη συνέχεια βάσιμοι λόγοι για να υποβληθεί ένσταση;

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, απάντησε ότι ναι θα υπήρχαν.

Επιπλέον, στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν τηρήθηκαν όσα έπρεπε ώστε να μην ακυρωθεί η απ’ ευθείας ανάθεση, ο κ. Σέργης, αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές ενημερώσεις που αρχικά είχαν γίνει και που στη συνέχεια υπήτξε διαφοροποίηση.

Τώρα πλέον ρωτούμε εγγράφως για τη διαδικασία και αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί αυτή που ορίζει το άρθρο 10, είπε ο κ. Σέργης.

Στο ερώτημά μας σε τι ακριβώς αναφέρεται, απάντησε ότι θα πρέπει να υποβληθεί φάκελος για το ζήτημα των ζημιών στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαδικαία αυτή είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά ήταν και γνωστή και την προηγούμενη φορά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου.

Ο λόγος που δεν ακολουθήθηκε πάντως δεν αποσαφηνίστηκε.

Τόσο ο πρόεδρος της Κορωνίδας Δημήτρης Κορρές, όσο και οι Βαγγέλης Κορρές και Γιάννης Φρατζέσκος, έθεσαν κατ’ επανάληψη το ζήτημα της δρομολόγησης μελέτης για τη δημιουργία λιμενικού έργου που θα προφυλάσσει πραγματικά από τους καιρούς τον οικισμό του Απόλλωνα.

  • Ακούστε το ΗΧΗΤΙΚΟ
Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αυτό είναι στο πρόγραμμα να δρομολογηθεί και θα ενταχθεί στο Master Plan που θα καταρτίσει το Λιμενικό Ταμείο για σειρά έργων στα όρια αρμοδιότητάς του, αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία ενώ παράλληλα άπτεται και του ζητήματος νομιμοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων που απασχολεί όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου έχει εντάξει περί τις 120.000 ευρώ για το θέμα αποκατάστασης ζημιών και ποσό για τη μελέτη, ενώ όπως σημείωσε ο πρόεδρός του, αν η μελέτη δείξει ότι θα απαιτηθούν περισσότερα, θα τα διαθέσει.

Ο κ. Σέργης είπε ότι έχει τη διαβεβαίωση πως η έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την απευθείας ανάθεση της μελέτης θα γίνει πολύ σύντομα ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η ανάθεση της μελέτης που θα αποφασιστεί σε έκτακτη συνεδρίαση.

Πάντως, από τη συζήτηση δεν αποσαφηνίστηκε ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι όποιες αποκαταστάσεις ζημιών θα καταδείξει η μελέτη που θα εκπονηθεί.

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)


Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΗΧΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: