Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

6 ΜΑΗ 1821 - ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ

6 ΜΑΗ 1821 - ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΙΕΡΟΘΕΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΜΑΡΚΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΣΛΟΤ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΒΕΓΓΕΤΗ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ -ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΕΒΗ - Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΧΘΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
Από καμιά ιστορική πηγή ή σύγγραμμα ιστορίας της Επανάστασης του 1821 δεν προκύπτει αυτό. Αντίθετα όλοι οι ιστορικοί καυτηριάζουν τη στάση της καθολικής εκκλησίας και ηγεσίας απέναντι στην Επανάσταση επισημαίνοντας ότι ήταν
εχθρική. Από καμιά επίσημη ή ανεπίσημη ιστορική πηγή δεν προκύπτει συμμετοχή τους στην Επανάσταση. . Ο καθολικός επίσκοπος Νάξου την περίοδο εκείνη, ο Αντρέα Βεγγέτη, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του, παρόλον ότι κλήθηκε επίσημα. Αντίθετα απέτρεψε και το καθολικό στοιχείο του νησιού να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και τις πρώτες Επιτροπές που έγιναν στο νησί.
Ήταν εχθρικός προς την Επανάσταση ανησυχώντας για την απώλεια των προνομίων που απολάμβαναν οι καθολικοί από τον Σουλτάνο και το εξεδήλωσε αυτό με κάθε επίσημο τρόπο, όταν τον επισκέφτηκε ο εκπρόσωπος των Αρμοστών των νήσων, των πρώτων δηλαδή εκπροσώπων της πρώτης ελληνικής διοίκησης.
Πρωταγωνιστής της κήρυξης της Επανάστασης στη Νάξο ήταν ο Μητροπολίτης Παροναξίας (Ορθόδοξος) ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ, φίλος και συμπολεμιστής του Κολοκοτρώνη, που με την κήρυξη της Επανάστασης, έβγαλε τα ράσα, φόρεσε φισεκλίκια και μαζί με δεκάδες εθελοντές παλικάρια από το νησί μπήκαν σε καΐκια κι έφυγαν να πολεμήσουν στην Αττική και την Πελοπόννησο.Ο καθολικός επίσκοπος αντίθετα κλείστηκε στο κάστρο, ύψωσε τη γαλλική σημαία στη μητρόπολη, δηλώνοντας έτσι ότι υπακούει στον βασιλιά της Γαλλίας κι όχι στην ελληνική διοίκηση.
Το σύνολο εξ άλλου της καθολικής θρησκευτικής των Κυκλάδων ήταν εχθρικοί προς την Επανάσταση.
Ας μην συνδέουμε λοιπόν τους αγωνιστές ιεράρχες εκείνης της περιόδου με τους προσκυνημένους καθολικούς "επΙσκόπους" όπως ήταν ο Βεγγέτη και όλοι οι καθολικοί επίσκοποι στις Κυκλάδες.
Περισσότερα για εκείνη την περιοδο στη Νάξο και τις Κυκλάδες στο βιβλίο μου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ 1ο ΤΕΎΧΟΣ ΤΟΥ Β΄ τόμου που πρόσφατα κυκλοφόρησε.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ 1821 ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Το πρωτότυπο χειρόγραφο της Επαναστατικής προκήρυξης των Ναξίων, που την εξέδωσαν στις 6 Μαΐου 1821 με την κήρυξη της Επανάστασης στη Νάξο. Το πρωτότυπο της προκήρυξης δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο βιβλίο μου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ τόμος Β΄ τεύχος 1ο. Το πρωτότυπο απόκειται στην ΕΘνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Αρχείο Αγωνιστών).

Νίκος Λεβογιάννης
Νίκος Λεβογιάννης Σχόλιο στο fb του κ. Σλοτ: Λάθος κάνετε κύριε Σλοτ και συγγνώμη για την επισήμανση. Ο καθολικός επίσκοπος Νάξου ήταν απόλυτα εχθρικός προς την Επανάσταση του 1821 και δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή, αντίθετα την υπονόμευσε με κάθε τρόπο. Ανησυχούσε βέβαια μη χάσει τα προνόμια που είχε από τον Σουλτάνο. Τι δουλειά έχει αυτός ο προσκυνημένος με τον αγωνιστή και ήρωα του γένους μας ΙΕΡΟΘΕΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ Μητροπολίτη Παροναξίας τότε, που, αφού κήρυξε την Επανάσταση στη Νάξο, έβγαλε τα ράσα, φόρεσε στρατιωτική στολή, πήρε τα φυσεκλίκια, μπήκε σ' ενα καΐκι με δεκάδες παλικάρια Ναξιώτες εθελοντές και πήγαν να πολεμήσουν στα πολιορκημένα απ' τους επαναστάτες κάστρα του Μοριά; Ας μην μπλέκουμε τους ήρωες με τους προσκυνημένους. Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στο βιβλίο μου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ τόμος Β΄ τεύχος 1ο που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: