Στο μύλο
Πήγαιναν το σιτάρι στο νερόμυλο τη Δευτέρα , για να το έχουν την Παρασκευή . Από το ζύμωμα του προηγούμενου Σαββάτου κρατούσαν ένα κομμάτι ζυμάρι και το φύλαγαν σ’ ένα πήλινο δοχείο μέχρι την επόμενη Παρασκευή .
Προπαρασκευή Την Παρασκευή το βράδυ ‘’ανεμύζανε’’ το προζύμι με δύο οκάδες αλεύρι . Το ζύμωναν και το άφηναν μέχρι την άλλη μέρα το πρωί . Το έβαζαν σ’ ένα πλεχτό καλάθι , αφού πρώτα τοποθετούσαν μέσα πανί . .......
Ζύμωμα Το Σάββατο αυτές τις 2 οκάδες τις έβαζαν μέσα σε 10 οκάδες αλεύρι , για να φτιάξουν ψωμί για όλη την εβδομάδα. Πριν αρχίσει και αφού τελειώσει το ζύμωμα σταύρωναν το ψωμί .
Φούρνισμα Μετά από 2 ώρες , άναβαν το φούρνο . Τα ψωμιά τα έβαζαν μέσα στην πινακωτή . Στις λακκούβες της πινακωτής έβαζαν ένα απλωμένο πανί , από πάνω τα ψωμιά και από πάνω μια κουβέρτα . Όταν ερχόταν η ώρα έπαιρναν ένα ένα τα ψωμιά και τα έβαζαν στο ‘’φουρνέθιο’’ για να μπούνε στο φούρνο . Χωρούσαν μέχρι και 15 ψωμιά . Επειδή δεν είχαν όλοι φούρνο , αυτοί που φούρνιζαν στο φούρνο κάποιου άλλου άφηναν για πληρωμή ένα ψωμί , το φουρνιάτικο .
Πρόσφορα Πρόσφορα έφτιαχναν για τον Άγιο Φανούριο , κυρίως όταν έχαναν κάτι . Επίσης κάθε φορά που γιόρταζε κάποιος από την οικογένεια . Τα πήγαιναν στην εκκλησία μαζί με κρασί και λάδι . Αυτή που ζύμωνε το πρόσφορο έπρεπε να είναι καθαρή στη ψυχή και στο σώμα . Αφού τέλειωνε το ζύμωμα , έβαζε το σφραγιστήρι πάνω στο πρόσφορο και το πίεζε. Το σφραγιστήρι είχε το σχήμα του σταυρού και τα γράμματα ΙΣΧΡΝΙΚΑ .
Μεγάλη Παρασκευή Τη Μεγάλη Παρασκευή στο ψωμί δεν έβαζαν αλάτι και δεν έτρωγαν και πρόσφορα .
Χριστούγεννα Τα Χριστούγεννα έφτιαχναν το Χριστόψωμο και έβαζαν γλυκάνισο , επειδή η γέννηση του Χριστού είναι χαρά . Πάνω σχημάτιζαν σταυρό . Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού , το δεύτερο των φτωχών και το τρίτο της οικογένειας .
Του Λαζάρου Έφτιαχναν ψωμί στο σχήμα του Λαζάρου και πάνω έβαζαν ολόκληρα καρύδια με την ευχή να είναι οι άνθρωποι γεροί όπως το καρύδι . Το ψωμί αυτό λεγόταν
Λάζαρος Πάσχα Το Πάσχα ζύμωναν και έψηναν κουλούρες με αυγό . Δώρα Δ. Χωριανοπούλου φιλόλογος
Το παραπάνω κείμενο της Δώρας Δ. Χωριανοπούλου
Δημοσιευμένο στο βιβλίο ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ ΤΟΠΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΑΡΜΟΝΙΑ Επιμέλειας του Νίκου Ι. Λεβογιάννη φιλολόγου – πρώην βουλευτή .
Προπαρασκευή Την Παρασκευή το βράδυ ‘’ανεμύζανε’’ το προζύμι με δύο οκάδες αλεύρι . Το ζύμωναν και το άφηναν μέχρι την άλλη μέρα το πρωί . Το έβαζαν σ’ ένα πλεχτό καλάθι , αφού πρώτα τοποθετούσαν μέσα πανί . .......
Ζύμωμα Το Σάββατο αυτές τις 2 οκάδες τις έβαζαν μέσα σε 10 οκάδες αλεύρι , για να φτιάξουν ψωμί για όλη την εβδομάδα. Πριν αρχίσει και αφού τελειώσει το ζύμωμα σταύρωναν το ψωμί .
Φούρνισμα Μετά από 2 ώρες , άναβαν το φούρνο . Τα ψωμιά τα έβαζαν μέσα στην πινακωτή . Στις λακκούβες της πινακωτής έβαζαν ένα απλωμένο πανί , από πάνω τα ψωμιά και από πάνω μια κουβέρτα . Όταν ερχόταν η ώρα έπαιρναν ένα ένα τα ψωμιά και τα έβαζαν στο ‘’φουρνέθιο’’ για να μπούνε στο φούρνο . Χωρούσαν μέχρι και 15 ψωμιά . Επειδή δεν είχαν όλοι φούρνο , αυτοί που φούρνιζαν στο φούρνο κάποιου άλλου άφηναν για πληρωμή ένα ψωμί , το φουρνιάτικο .
Πρόσφορα Πρόσφορα έφτιαχναν για τον Άγιο Φανούριο , κυρίως όταν έχαναν κάτι . Επίσης κάθε φορά που γιόρταζε κάποιος από την οικογένεια . Τα πήγαιναν στην εκκλησία μαζί με κρασί και λάδι . Αυτή που ζύμωνε το πρόσφορο έπρεπε να είναι καθαρή στη ψυχή και στο σώμα . Αφού τέλειωνε το ζύμωμα , έβαζε το σφραγιστήρι πάνω στο πρόσφορο και το πίεζε. Το σφραγιστήρι είχε το σχήμα του σταυρού και τα γράμματα ΙΣΧΡΝΙΚΑ .
Μεγάλη Παρασκευή Τη Μεγάλη Παρασκευή στο ψωμί δεν έβαζαν αλάτι και δεν έτρωγαν και πρόσφορα .
Χριστούγεννα Τα Χριστούγεννα έφτιαχναν το Χριστόψωμο και έβαζαν γλυκάνισο , επειδή η γέννηση του Χριστού είναι χαρά . Πάνω σχημάτιζαν σταυρό . Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού , το δεύτερο των φτωχών και το τρίτο της οικογένειας .
Του Λαζάρου Έφτιαχναν ψωμί στο σχήμα του Λαζάρου και πάνω έβαζαν ολόκληρα καρύδια με την ευχή να είναι οι άνθρωποι γεροί όπως το καρύδι . Το ψωμί αυτό λεγόταν
Λάζαρος Πάσχα Το Πάσχα ζύμωναν και έψηναν κουλούρες με αυγό . Δώρα Δ. Χωριανοπούλου φιλόλογος
Το παραπάνω κείμενο της Δώρας Δ. Χωριανοπούλου
Δημοσιευμένο στο βιβλίο ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ ΤΟΠΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΑΡΜΟΝΙΑ Επιμέλειας του Νίκου Ι. Λεβογιάννη φιλολόγου – πρώην βουλευτή .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου