Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Νίκος Λεβογιάννης: στον AegeanVoice 107.5, με την Πόπη Αλιμπέρτη, «Ο λαός γράφει την ιστορία»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη σήμερα το πρωί στον AegeanVoice 107.5, με βασικό πρόσωπο τον φιλόλογο και πρώην βουλευτή Νίκο Λεβογιάννη, ο οποίος, εδώ και χρόνια, έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει ευρύτερα γνωστή την νεότερη ιστορία της Νάξου.
Η έρευνα του κ. Λεβογιάννη ξεκίνησε το 1990 και συνεχίζεται αμείωτη, καθώς συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία και γεγονότα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λεβογιάννης στην Πόπη Αλιμπέρτη, η νεότερη...
ιστορία της Νάξου είναι μια αξιοθαύμαστη και σπουδαία περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας το νησί είχε έντονη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα όλων των φάσεων του νεοελληνικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Λεβογιάννη για τον τόπο του παρέμενε ζωντανό, αφού έκρινε ότι αξίζει να γίνει μια πιο οργανωμένη έρευνα για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Νάξου, η οποία έχει να επιδείξει πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο (π.χ. τον αγώνα των σμυριδεργατών που ξεκινά πριν από το 1821), αλλά και συμμετοχής στους αγώνες του Έθνους.

«Είναι έργο ζωής για μένα» τόνισε ο κ. Λεβογιάννης, ο οποίος έδωσε έμφαση στον λαό, τους ανώνυμους αγωνιστές «γιατί ο λαός γράφει την ιστορία». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η Νάξος πρόσφερε πολύ αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας».

Επισήμανε, ακόμη, ότι τα βιβλία του είναι αρκετά χρηστικά και μπορούν να αξιοποιηθούν από τις σχολικές βιβλιοθήκες της Νάξου, κάτι για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Λεβογιάννη, οι νέες γενιές (και όχι μόνο) οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους, προκειμένου να γίνονται και πρεσβευτές της.

Σημειώνεται ότι ο 4ος Τόμος της Νεότερης Ιστορίας της Νάξου που επικεντρώνεται στην ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουλίου.
ΠΗΓΉ naxostimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: