Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου (ΣΚΕ) της ΕΡΤ,

Από τη μέχρι τώρα συμμετοχή μου στις ολομέλειες του ΣΚΕ, διαπιστώνω με λύπη μου, την πλήρη διάψευση κάθε προσδοκίας για ουσιαστική παρέμβαση, και χωρίς  υστεροβουλία, συνεισφορά στο κτίσιμο της νέας  ΕΡΤ . Πίστευα (λάθος μου) ότι με τη συμμετοχή μου θα βοηθούσα στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΡΤ, κυρίως στους τομείς παιδείας και πολιτισμού. Δυστυχώς η χρονοβόρα ενασχόληση του ΣΚΕ με τα αυτόνόητα  (όπως δημιουργία φόρμας επικοινωνίας με το κοινό) και η .....
κατασπατάληση χρόνου για δευτερεύουσας σημασίας τεχνικά ζητήματα, ή αν θα προσερχόμαστε στις συνεδριάσεις με κάρτες ή ταυτότητες κλπ, διεκδικώντας οφίτσια ώστε έτσι να ξεχωρίζουμε από τους κοινούς θνητούς, με αφήνουν παγερά αδιάφορο και με στενοχωρούν ιδιαίτερα.
Πίστευα πως η ΕΡΤ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βάζοντας υψηλούς στόχους.

Δυστυχώς ο υποτιθέμενος κοινωνικός έλεγχος ,περιορίζεται στα στενά όρια που καθορίζονται από τη διοίκηση και τους πολιτικούς προϊσταμένους της. Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε πρωτοφανές, ούτε περίεργο, είναι ο κανόνας κάθε μορφής εξουσίας. Ετσι σμιλεύεται περίτεχνα μια πλασματική εικόνα δημοκρατικού ελέγχου και κοινωνικής συμμετοχής στα τεκτενόμενα της ΕΡΤ, που ασφαλώς βολεύει τους πολιτικούς προϊσταμένους της και ικανοποιεί τις μύχιες  βλέψεις αρκετών από τους συμμετέχοντες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που παρόμοιες προσπάθειες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν παταγωδώς.

Αυτά όμως που έπρεπε να απασχολούν το ΣΚΕ και τη διοίκηση, παραμένουν εκτός ατζέντας και βέβαια δεν υπάρχει ούτε η θέληση ούτε η διάθεση, έστω για μια συζήτηση. Μερικά ερωτήματα τέτοιου περιεχομένου είναι:
Με ποιους τρόπους μπορεί να παρέμβει η ΕΡΤ στην πρόληψη της διαρκώς αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας. Μήπως ευθύνεται η εξοικείωση της νεολαίας με την κάθε μορφής βία, που χωρίς όρια καθημερινά πλασάρει  η ιδιωτική τηλεόραση. Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΡΤ στην χωρίς όρους και όρια, αθρόα εισαγωγή ξένων φθοροποιών πρότυπων .
Πως πρέπει η ΕΡΤ να αξιοποιεί και όχι να απαξιώνει την ελληνική γλώσσα. Γιατί βέβαια οι τίτλοι FOCUS ή ΟΝ ΕΡΤ κλπ δεν βοηθούν. Σε ποιους άλλωστε απευθύνονται, γιατί θα πρέπει όλοι να πιθηκίζουμε, σε ότι έρχεται απ’ έξω. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η ΕΡΤ για την  καταγραφή και διάσωση της τοπικής ντοπιολαλιάς, που σταδιακά χάνεται, λόγω της  συνεχιζόμενης ερήμωσης της επαρχίας.
Τούτες τις ώρες που εμείς αναλισκόμαστε σε ατέρμονες, μονότονες και ανιαρές συζητήσεις, παράγεται τεράστιος πολιτιστικός πλούτος χάρη στις πρωτοβουλίες των ίδιων των πολιτών, μέσα από σωματεία, κινήσεις  πολιτών κλπ. Απλοί πολίτες της καθημερινότητας, δημιουργούν  αξιόλογα έργα, στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το κέντημα, στην κοπτική ραπτική, στην υφαντουργία, στη χειροτεχνία, στις κατασκευές. Υπάρχουν κινήσεις πολιτών και σωματεία με τεράστιο πολιτιστικό έργο στο θέατρο, στους παραδοσιακούς χορούς, στην παραδοσιακή μουσική κλπ. Δεν θάπρεπε η ΕΡΤ να αναδεικνύει και να προβάλει τέτοιες σπουδαίες πρωτοβουλίες. Δεν εννοώ βέβαια τις ελάχιστες εξαιρέσεις, που περιστασιακά προβάλλονται, αξιόλογων δημιουργών, που ασφαλώς βέβαια και αυτοί πρέπει να έχουν  «μπάρμπα στην κορώνη». Μέχρι περγαμηνές φιλοτεχνούνται από ένα σπάνιο δημιουργό στη Νάξο, μια εικόνα μπορείτε να πάρετε στη διεύθυνση  http://koronida.blogspot.gr/ 

Αυτοί είναι κάποιοι ελάχιστοι προβληματισμοί, που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να απασχολήσουν το ΣΚΕ. Επειδή δεν αποδέχομαι το ρόλο, του κατ’ επίφαση ενεργού πολίτη και επειδή ο χρόνος μου είναι πολυτιμότερος, αν τον αξιοποιώ στο εργαστήριό μου, δεν προτίθεμαι να συμμετέχω πλέον στο ΣΚΕ.
Αθήνα 14/6/201 Με εκτίμηση
Μάρκος Παντελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: