Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Νίκος Συρμαλένιος - Οφειλόμενη απάντηση στον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Ο σύλλογος εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ερμηνεύοντας μονομερώς την πρόσφατη τοποθέτηση μου στην υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών της βουλής, εξαπολύει προσωπική επίθεση εναντίον μου με προφανή στόχο την αποδυνάμωση του επιχειρήματος για κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων........

Δηλώνω εξαρχής ότι η στόχευση μου δεν έχει καμιά σχέση με τους εργαζόμενους, ούτε υποτίμησα ποτέ την προσπάθεια τους να υπηρετήσουν, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το έργο το οποίο κλήθηκαν να υπηρετούν. Μακριά από μένα απόψεις περί άχρηστων ή περισσευούμενων υπαλλήλων, άλλοι εξέπεμψαν και εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές, οδηγώντας χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και σε απόλυση.
Αποσυνδέοντας λοιπόν το θέμα των υπαλλήλων, συνεχίζω να υπερασπίζομαι με φανατισμό την άποψη μου περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, διότι θεωρώ ότι αποτελούν ένα θεσμό ξεπερασμένο αφού οι αρμοδιότητες τους εμπλέκονται μεταξύ της κεντρικής διοίκησης (υπουργείων) και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής και δημοτικής. Θεωρώ επίσης ότι συντηρούν τη γραφειοκρατία και κατά συνέπεια τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για θέματα της καθημερινότητας των ελλήνων, με προφανείς αρνητικές συνέπειες. Το επιχείρημα ότι υπάρχουν αμιγώς κρατικές αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί σαφέστατα να αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους στα υπουργεία και την κεντρική διοίκηση με τη σύσταση αντίστοιχων αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών ως οργανικών μονάδων των υπουργείων. Αντίστοιχα κάποιες άλλες αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων, προσδίδοντας σε αυτή πιο ολοκληρωμένο περιεχόμενο στην ευθύνη για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Άλλωστε την άποψη μου αυτή θα υπερασπίσω δημόσια σε όλη τη διαδικασία του διαλόγου που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Αν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα, δεν είμαι ο αρμοδιότερος να το απαντήσω, αλλά σε τελευταία ανάλυση και αυτά θα μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, είναι αυτονόητο ότι όλο το προσωπικό θα μεταταγεί αυτοδίκαια εκεί που θα μεταφερθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες και φυσικά θα μπορούν αυτονόητα να κάνουν χρήση και της κείμενης νομοθεσίας περί εθελούσιων μετακινήσεων κλπ., στο βαθμό που θεωρούν ότι αδικούνται.
Τέλος σχετικά με επιχειρήματα που ξεπερνούν το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω γιατί όσοι, όσες τουλάχιστον είμαστε δημόσια πρόσωπα, έχουμε κριθεί και προφανώς καθημερινά κρινόμαστε για τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας, οι οποίες φυσικά θα κριθούν συλλογικά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
11/4/2017                                                            
Συρμαλένιος Νίκος
Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: