Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η «ταπεινή» τέχνη της γλύπτριας Ειρήνης Γκόνου

Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα.  καταγωγή  Κωμιακή Νάξου εγγονή του Αλιμπερτομανόλη,.
Σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι, στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts (1974-1978) στα εργαστήρια των Couturier και Delahaye. Παράλληλα σπούδασε στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1974-1978) στο εργαστήριο του Renée Bossaert. Στην ίδια σχολή εργάστηκε ως βοηθός (1982-1984) στο τμήμα κεραμικής γλυπτικής. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια.
Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1980 με γλυπτική και σχέδια στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές στην Αθήνα. Δούλεψε αρχικά με βασικό υλικό τον πηλό. Προχώρησε σε κατασκευές από υλικά όπως ξύλο, ύφασμα, ..Έργα της 
  Ειρήνη Γκόνου Phantasma στον Πύργο Μπαζαίου
    Διάρκεια έκθεσης Από 4 Ιουνίου – 28 Σεπτεμβρίου 2017

σίδερο, σύρμα, χαρτί, σπάγκο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς της είναι οι πολιτισμικές αναφορές διαφόρων προελεύσεων, τις οποίες κωδικοποιεί και συνταιριάζει στις συνθέσεις της. Συχνά τα έργα της θυμίζουν ενθυμήματα, λατρευτικά τάματα ή αφιερώματα. Το προσωπικό της ιδίωμα διαμορφώθηκε μέσα από την ένταξη αρχετυπικών συμβολισμών σε ένα σύγχρονο εικαστικό και εννοιολογικό πλαίσιο. Οι συχνές παραπομπές στο αρχέτυπο της γυναίκας – φύσης τονίζουν την εσωτερικότητα και το εκλεπτυσμένο συναίσθημα των μορφών της.
Μια ιδιαίτερη πλευρά της δουλειάς της έχει σχέση με την εικαστική προσέγγιση της γραφής. Στα τρισδιάστατα κολάζ της βρίσκουμε ενσωματωμένα κείμενα, ποιήματα και λέξεις. Τα μεμονωμένα γράμματα αντιμετωπίζονται συχνά ως σχέδια και τα κείμενα ως ολοκληρωμένες συνθέσεις. Το ενδιαφέρον της αυτό οδήγησε σε μια σειρά σεμιναρίων στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη για την τέχνη και τη γραφή, από το 2011.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και σε Παρίσι, Λονδίνο, Χαΐδελβέργη, Λευκωσία, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Μπέργκεν. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Ιταλία, Κίνα, Τουρκία).
Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο Ernest Renan (Tréguier, Γαλλία), στο The Heyman Center for the Humanities (Columbia University, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Αθήνας, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γκόνου Ειρήνη (1955)


Δεν υπάρχουν σχόλια: