Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Το αρχαίο λιμάνι του Απόλλωνα και η ΟΝΑΣ

Απάντηση του πρώην Βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη στην ανακοίνωση της ΟΝΑΣ
Το Δ.Σ. της ΟΝΑΣ και οι συντάκτες του κειμένου της απόφασής της για το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα και για τον αρχαίο μόλο, αγνοούν παντελώς, τόσο την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ - ΦΕΚ 292/14.9.2012), με την οποία ορίστηκε η ζώνη προστασίας του αρχαίου μόλου του Απόλλωνα, όσο και τις επιστημονικές ανακοινώσεις τριών κορυφαίων αρχαιολόγων σχετικές με τον αρχαίο μόλο του Απόλλωνα, του Βασίλη Λαμπρινουδάκη ομότιμου καθηγητή του
Παν/μίου Αθηνών, της Γεωργίας Αλευρά-Κοκορού καθηγήτριας αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών και της Αγγελικής Σίμωση δ/ρος αρχαιολόγου - Διευθύντριας της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ελλάδας, δημοσιευμένες οι δύο πρώτες στα Πρακτικά του "Δ΄ Συνεδρίου με θέμα η Νάξος διά μέσου των αιώνων" (Σεπτέμβριος 2008 Κωμιακή) και η τρίτη στο περιοδικό της ΟΝΑΣ ΝΑΞΙΑΚΑ (τεύχος 26/64-Νοέμβριος 2007).
Αγνοούν ακόμη την αναφορά του αρχαίου μόλου του Απόλλωνα από τον καθολικό ιερέα - περιηγητή Ιγνάτιο Λίχτε το 1791, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Απόλλων εν Πειραιεί (τ. 89/Μάιος 1892), αλλά και τμήμα της στα "Ναξιακά" της ΟΝΑΣ (τχ. 12-13/ Μάρτιος 1987).
Αποκλειστική πληροφόρησή του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση που πήρε, αποτελεί μια κουβέντα που φέρεται να είπε κάποιος άγνωστος εργάτης συνεργείου, που ερευνούσε τον βυθό του όρμου του Απόλλωνα για λογαριασμό της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε ερώτηση άλλου άγνωστου προσώπου, ότι δεν βρήκαν αρχαία εκεί (πού;), καθώς και κάποια ανύπαρκτη εισήγηση για δήθεν επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ. Τα δυο αυτά δήθεν στοιχεία, αναπαράγουν αποκλειστικά, Κωμιακίτης δικηγόρος-μέλος στο παρόν Δ.Σ. της ΟΝΑΣ και ο Σύλλογος Απολλωνιατών, σε δημοσιεύματα της εφημερίδας "Τα Νέα του Απόλλωνα".
Η διοίκηση της ΟΝΑΣ αγνοεί ακόμη το πιο σημαντικό στοιχείο, ότι ο αρχαίος μόλος του Απόλλωνα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το περιβόητο αλιευτικό καταφύγιο. Η οριοθέτηση από το ΚΑΣ ζώνης προστασίας του αρχαίου μόλου δεν εμποδίζει την επισκευή του διαλυμένου κυματοθραύστη, ούτε την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, απλά η όποια μελέτη υπάρχει ή θα συνταχθεί στο μέλλον για το έργο αυτό, πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες (ΚΑΣ). Αλλά είναι γνωστό ότι και η μελέτη με βάση την οποία δημοπρατήθηκε το 2005 ή 2006 το αλιευτικό καταφύγιο Απόλλωνα, που τελικά δεν έγινε λόγω προσφυγής πολιτών στο ΣτΕ, είχε εγκριθεί κατ' αρχήν από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ως προς τα δύο από τα τρία τμήματα του έργου, με τον όρο ότι θα παρίσταται υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε δώσει έγκριση για το τρίτο κομμάτι του έργου που ήταν ο αντιπροσαμμωτικός μόλος, γιατί προβλεπόταν η κατασκευή του πάνω στον αρχαίο μόλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είναι βέβαια απορίας άξιο πώς η ΟΝΑΣ, ένας κατ' εξοχήν πολιτιστικός φορέας, που, αν δεν κάνω λάθος, βασικό καταστατικό σκοπό έχει, την με κάθε μέσο προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και την προστασία του περιβάλλοντος, παίρνει θέση αρνητική για ένα αρχαίο μνημείο, ένα μοναδικό μάλιστα αρχαίο τεχνικό έργο, τμήμα του αρχαίου λατομείου του Απόλλωνα, στο οποίο, μαζί με εκείνο των Μελάνων-Ποταμιάς, γεννήθηκε η μαρμαρογλυπτική, η μεγαλύτερη τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας.
Το περιβόητο αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα είναι γνωστό ότι με τη μελέτη που είχε συνταχθεί, αν ποτέ κατασκευαζόταν, θα κατέστρεφε οικολογικά και τουριστικά τον Απόλλωνα.
Σημειώνω ότι εκείνη η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή κυματοθραύστη πάνω στον σημερινό μήκους 140 μέτρων και ύψους 5. 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν ο βόρειος κυματοθραύστης του λιμανιού της Χώρας δεν ξεπερνά σε ύψος τα 2.50 μέτρα. Θα υψωνόταν δηλαδή κατά μήκος του θαλάσσιου χώρου του όρμου του Απόλλωνα ένα τερατούργημα τσιμεντένιο.
Αντί όλων αυτών θα ήταν χρήσιμο η ΟΝΑΣ να ερευνήσει με ποιες αδιαφανείς διαδικασίες συντάχτηκε μια μελέτη-μαϊμού, γιατί τέτοια ήταν (συρραφή κομματιών από μελέτες άλλων παρόμοιων έργων) για το περιβόητο αλιευτικό καταφύγιο Απόλλωνα, με ποιες κατεπείγουσες διαδικασίες υπογράφηκε η σύμβασης εγκατάστασης του εργολάβου και πόσα χρήματα τελικά κόστισε στο ελληνικό δημόσιο η μελέτη-τερατούργημα, αλλά και η αποζημίωση του εργολάβου, ο οποίος δεν πέρασε από τον Απόλλωνα ούτε ως επισκέπτης. Έγκυρες πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο εργολάβος πήρε από τον κρατικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ αποζημίωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: