Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τα «Κυκλαδονήσια» του Μανώλη Γλέζου

«Σε παρέσυρε ο τίτλος, αγαπητέ αναγνώστη.
 Να ξεφύγεις ήθελες με μιαν εκδρομή στα Κυκλαδονήσια 
κι ήρθες ανίδεος για την τρικυμία που σε βρήκε. 
Λαχταρούσες οράματα και μύθους, ηρεμία και ησυχία.
 Σε πότισα με το φαρμάκι του πόνου.
 Οταν οι βολές του θανάτου θερίζουν τα νιάτα, 
όλοι μένουν άλαλοι, τα σήμαντρα ηχούν και οι εκτελεσμένοι φωνάζουν, κραυγάζουν “όχι άλλο αίμα, το δικό μας ας είναι το στερνό”...
 Τώρα που ξημερώνει κι οι μυροφόρες έρχοντα
ι ν’ απαλύνουν τον πόνο, προβάλλει μέσ’ απ’ τα σύννεφα ο νήλιος.
 Να τα όλα τα νησιά, που, κι αν τα πνίξει η θάλασσα,
 πάλι θα μείνουν στην ιστορία, γεννήτορες πολιτισμού»


φωτογραφία EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 Συντάκτης:  Βασιλική Τζεβελέκου 
Aνάρτηση  efsyn.gr
"Ηρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός, ο Μανώλης Γλέζος είναι ηγετική προσωπικότητα.
Χθες βράδυ ωστόσο ξεδιπλώθηκε μια άλλη πλευρά του, άγνωστη στο πλατύ κοινό, του ποιητή, που τον συνοδεύει όλη τη ζωή του.
Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και οι εκδόσεις Gutenberg παρουσίασαν στη Στοά του Βιβλίου την ποιητική συλλογή του «Στα Κυκλαδονήσια Η Αίσθηση στο Φως Στιχουργεί», την οποία αφιερώνει στην αδελφή του Βασιλική Δημητροκάλλη, ενώ τον τίτλο έδωσε η γυναίκα του Γεωργία Αργυροπούλου.
Κι εκεί περικλείονται 120 ποιήματα γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του.
Ποιήματα αγωνιστικά, λυρικά, προσωπικά, τρυφερά, χωρισμένα σε ενότητες για κάθε Κυκλαδονήσι και αφιερωμένα σε αγωνιστές, εξόριστους, ποιητές, αδιακοχαμένους, από τον αδελφό του Νίκο, τον Σπύρο Μουστακλή, τον Νικηφόρο Μανδηλαρά μέχρι τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον Παύλο Φύσσα, όλους τους εξόριστους σύγχρονους μάρτυρες.
Τα 53 γράφτηκαν από το 1949 έως το 2013 και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και βιβλία ενώ τα υπόλοιπα 67 από το καλοκαίρι του 2014 έως τις αρχές του 2015.
«Ενας τόμος κυκλαδίτικης πατριδογνωσίας φτιαγμένος από χρώμα», όπως είπε η συντοπίτισσά του Τασία Δεουδέ που παρουσίασε με υποδειγματικό τρόπο τη συλλογή την οποία χαρακτήρισε «μια ομηρικού τύπου ελεγεία. Μια αγκαλιά κυκλαδίτικη με κέντρο τον Μανώλη και ακτίνα το φως της ποίησής του».
Ενώ ο Στέφανος Ψαρράς, διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, ανέφερε:
«Κατάλαβα τις ποιητικές ρίζες του Μανώλη Γλέζου το 1993, όταν τον προσκάλεσα να μιλήσει για την Αντίσταση στο Κολλέγιο Αθηνών.
Επί 2 ώρες 800 μαθητές και οι καθηγητές τους άκουγαν τον ζωντανό φορτισμένο λόγο του.
Στα ποιήματά του υπάρχει η μεστή ωριμότητα που προϋποθέτει βαθιά γνώση του Ομήρου, του Παλαμά, του Σικελιανού, του Λειβαδίτη, του Ρίτσου...
Ολοι οι συγκρατούμενοί του έγραφαν ποιήματα σ’ ένα πνεύμα συνολικής αντίστασης. Και εκείνος στην εξορία έγραψε τα πιο άρτια ποιήματά του».
Ο Μανώλης Γλέζος έγραψε το πρώτο ποίημα σε ηλικία 15 ετών, αλλά «όταν το έδειξα στον πατριό μου εκείνος έγινε έξαλλος και μου απαγόρευσε να ξαναγράψω. Κι εγώ επειδή τον εκτιμούσα άκουσα την προτροπή του και δεν ξαναέγραψα μέχρι την παραμονή της εκτέλεσης το 1949» θυμήθηκε ο Μανώλης Γλέζος, που αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης συγκινήθηκε από τις εξαιρετικές αναγνώσεις των ηθοποιών που συμμετείχαν, όπως και όλο το ακροατήριο στις δύο κατάμεστες αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου.
«Σε παρέσυρε ο τίτλος, αγαπητέ αναγνώστη. Να ξεφύγεις ήθελες με μιαν εκδρομή στα Κυκλαδονήσια κι ήρθες ανίδεος για την τρικυμία που σε βρήκε. Λαχταρούσες οράματα και μύθους, ηρεμία και ησυχία. Σε πότισα με το φαρμάκι του πόνου. Οταν οι βολές του θανάτου θερίζουν τα νιάτα, όλοι μένουν άλαλοι, τα σήμαντρα ηχούν και οι εκτελεσμένοι φωνάζουν, κραυγάζουν “όχι άλλο αίμα, το δικό μας ας είναι το στερνό”... Τώρα που ξημερώνει κι οι μυροφόρες έρχονται ν’ απαλύνουν τον πόνο, προβάλλει μέσ’ απ’ τα σύννεφα ο νήλιος. Να τα όλα τα νησιά, που, κι αν τα πνίξει η θάλασσα, πάλι θα μείνουν στην ιστορία, γεννήτορες πολιτισμού», γράφει ο Μανώλης Γλέζος στον επίλογο της έκδοσης.
Και όπως εύστοχα είπε ο Μανώλης Μαρμαράς από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, «...αλλά και το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη εκτός από πράξη ηρωική ήταν και πράξη ποιητική».
Τα ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Στέφανος Ληναίος, Κερασία Σαμαρά, Ελλη Φωτίου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: