Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 2018 (φωτογραφίες βίντεο)


Στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Χώρας έγινε η παρουσίαση του επτάτομου βιβλίου «Νεότερη ιστορία της Νάξου» του συμπατριώτη μας φιλόλογου και πρώην Βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη. Στην εκδήλωση παρέστησαν  ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Νάξου Μανώλης Μαργαρίτης, Γιώργος Μαργαρίτης, Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Εμμ. Αγγελής,  οι  επίτιμοι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου ...


Νικόλαος Καβαλιέρος και Ιωάννης Λασκαρίδης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, της ΟΝΑΣ και των Συλλόγων της Αθήνας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου Κώστας Απιδόπουλος. Χαιρετισμούς έστειλαν οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίμος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός. Παρέστησαν επίσης Ναξιώτες αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης η δράση των οποίων έχει καταγραφεί στο βιβλίο, καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλοί εκπαιδευτικοί.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Πόπη Αλιμπέρτη. Γιατο βιβλίο μίλησαν ο Λάζαρος Θεόφιλος, χημικός, διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Νάξου και ο Στάθης Φατούρος, φιλόλογος, Διευθυντής Γυμνασίου. Κείμενα διάβασε ο Μανώλης Λυκουρόπουλος.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε ηχογραφημένο ντοκουμέντο στο οποίο ο ναξιώτης ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου διαβάζει με μοναδικό τρόπο το χρονογράφημα του Νικηφόρου Μανδηλαρά «μασε τρώνε στο μέτρημα-μαζί τα φάγαμε!!!».
Την προβολή των videoκαι των φωτογραφιών επιμελήθηκε ο Γιάννης Πρεβενιός.
Οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται συγκροτημένα και σε ένα βιβλίο η Νεότερη ιστορία της Νάξου, η οποία είναι συγκλονιστική και τόνισαν ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο για να τη διδασκαλία της  στα σχολεία της Νάξου, στα πλαίσια των σχετικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Δήμαρχος Νάξου, ανταποκρινόμενος στην πρόταση αυτή, ανακοίνωσε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ότι ο Δήμος Νάξου θα φροντίσει ώστε να εφοδιαστούν οι σχολικές βιβλιοθήκες με αυτό το βιβλίο, προκειμένου να είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησε στην αίθουσα εκδηλώσεων έκθεση με φωτογραφίες προσωπικοτήτων και άλλα ντοκουμέντα της Νεότερης ιστορίας της Νάξου, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν η εφημερίδα «Ναξιακά Χρονικά» καιο «φάκελος των κοινωνικών φρονημάτων» του Νικηφόρου Μανδηλαρά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο συγγραφέας Νίκος Λεβογιάννης απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και επιτυχία της.








































Δεν υπάρχουν σχόλια: