Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Οι 300 επιβάτες προκάλεσαν φασαρία… και τους αποβίβασαν στην Σύρο! https://cyclades24.gr

Κέφι, ζωντάνια, τσαμπούνα, τουμπιά, βιολιά, λαούτα, κλαρίνα και σουραύλια προκάλεσαν μια ευχάριστη φασαρία με την Σύρο να πάλλεται σε παραδοσιακούς ρυθμους.
Ραντεβού σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην πλατεία Μιαούλη για την Παρουσίαση των μουσικών σχημάτων από τα νησιά που εκπροσωπούνται στη Συνάντηση. Cyclades24.gr ΜΜΕhttps://cyclades24.gr

Μια μοναδική 3ημερη μουσική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει την υπερτοπικής σημασίας 16η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου.







Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των Συναντήσεων πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Οι ήχοι της τσαμπούνας, του σουραυλιού και άλλων παραδοσιακών οργάνων θα πλημμυρίσουν την Σύρο, ενώ η διάθεση και το κέφι των οργανοπαιχτών θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσοι βρεθούν στις εκδηλώσεις αυτές αρχής γενομένης από την μεγάλη εκδήλωση στη πλατεία Μιαούλη την Δευτέρα στις 8 το βράδυ!
Από το πρωί καταφτάνουν οργανοπαίκτες από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ανατολικό Αιγαίου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της μουσικής λαϊκών πνευστών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, φοιτητές μουσικών σπουδών που δραστηριοποιούνται στην παραδοσιακή μουσική του Αιγαίου, διακεκριμένοι εθνομουσικολόγοι, ηχολήπτες και σκηνοθέτες.
Οι πρώτοι μουσικοί από Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο έφτασαν σήμερα το μεσημέρι στους οποίους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων και το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου» Άρωμα Παράδοσης» τους επιφύλασσαν θερμή υποδοχή με παραδοσιακά λουκούμια, Χαλβαδοπιτάκια, προσφορά της Βιοτεχνίας Λουκουμιών «Κανακάρης». και Συριανού τσίπουρου τα οποία τα πρόσφεραν μέλη του »’Άρωμα Παράδοσης» του κ. Νίκου Σολάρη.







Η Υποδοχή κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακή με τους οργανοπαίκτες να  υποδέχονται και τους τελευταίους της αποστολής ενώ το λιμάνι πήρε φωτιά… από το γλέντι που στήθηκε σηματοδοτώντας το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο νησί της Σύρου τις επόμενες τρεις ημέρες.
Η τσαμπούνα και το τουμπάκι δεν είναι όργανα μουσικής δωματίου, ούτε θα τα ακούσουμε σε συναυλιακούς χώρους. Η τσαμπούνα και το τουμπάκι δεν έχουν πλούσια μουσική γκάμα, ούτε θα μας εντυπωσιάσουν με τις απεριόριστες εκφραστικές τους δυνατότητες. Τουναντίον, όλη η μουσική που ξεχύνεται απ’ αυτά θα στηριχθεί στις πέντε νότες, τις πέντε τρύπες του καλαμιού. Απ’ αυτές τις τρύπες, αλλά και από το ρυθμικό κτύπημα του τουμπελεκιού, θα βγουν οι ήχοι που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο για το γλέντι και το ξεφάντωμα.







Όπως είναι γνωστό, οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2002, με πρωτοβουλία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αρχικά σε κυκλαδικό επίπεδο. Η διοργάνωση συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας πλέον αποκτήσει παναιγαιακό χαρακτήρα.
Έτσι, συμπληρώνονται φέτος 16 χρόνια γόνιμης δράσης και δημιουργικής παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων οι «Μουσικές Συναντήσεις» έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως άκρως επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας.


Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων» συγκροτούνται ήδη με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου
11.00 – 14.00: ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ: Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο. Μουσική περιήγηση στην πόλη (Δημαρχείο, Αγορά, Πεζόδρομος)
18.30 – 20.00: Μουσικός περίπατος στην ΑΝΩ ΣΥΡΟ (Βορνάς, Πιάτσα, Καμάρα).
20.30 – 00.30: ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, κεντρική πλατεία Μιαούλη: Καλωσόρισμα από τους διοργανωτές και την επιστημονική ομάδα της Συνάντησης. Παρουσίαση των μουσικών σχημάτων από τα νησιά που εκπροσωπούνται στη Συνάντηση. Εναλλαγή ήχων από τα πνευστά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου
10.30 – 13.30: ΓΑΛΗΣΣΑΣ, Αίθουσα ξενοδοχείου Dolphin Bay:Προβολή αποσπασμάτων από παλαιές και πρόσφατες λήψεις των συνεργαζόμενων με την Περιφέρεια κινηματογραφικών συνεργείων. Αποτιμώντας το έργο των Μουσικών Συναντήσεων:Ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών των μουσικών και μουσικολόγων – Προοπτικές.
17.30 – 23.00: ΦΟΙΝΙΚΑΣ, πλατεία: Παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων από τους νέους Αιγαιοπελαγίτες μουσικούς.
20.30 – 21.15: ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, Λιμάνι:Κατευόδιο – Αναχωρήσεις των μουσικών για Πάρο – Νάξο – Αμοργό – Κρήτη.
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
10.30 – 15.00: ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ:Μουσικός επίλογος στην παραλία της πόλης. Η 16η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου δίνει τη σκυτάλη στο Animasyros.
11.00, 17.00, 22.30: Κατευόδιο – Αναχωρήσεις των μουσικών για Άνδρο – Τήνο – Μύκονο – Κύθνο – Κέα – Ικαρία – Σάμο – Δωδεκάνησα.
Διοργανωτής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού Κυκλάδων
Συνεργάτες: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Πολιτιστικός Σύλλογος Φοίνικα https:/ /cyclades24.gr




















Δεν υπάρχουν σχόλια: