Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ναξιακών συλλόγων - Ο.ΝΑ.Σ.
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2018, συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα της Νάξου, όπως η λειψυδρία, το χωροταξικό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο κ.ά. και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.
Ως προς τα προβλήματα του νοσοκομείου το ψήφισμα της Ο.ΝΑ.Σ. αναδεικνύει το θέμα της.....
ανεξαρτητοποίησης του από το νοσοκομείο Σύρου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ψήφισμα: « 6. Επαναφέρει ( η Γενική Συνέλευση) στην επικαιρότητα και ζητά την ανεξάρτητη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάξου και τη συνέχιση της ενίσχυσής του, με ειδικευμένο προσωπικό για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στον Ναξιακό λαό».
***
Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την ίδρυση του Νοσοκομείου Νάξου και ακόμη αυτό δεν έχει λειτουργήσει ως μονάδα Β/θμιας περίθαλψης Υγείας, αλλά παραμένει ως Κέντρο Υγείας. Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας πρόσφατα στη Νάξο ενίσχυσε τις ελπίδες ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του και ο ίδιος αναφέρθηκε στη λειτουργία το επόμενο διάστημα των χειρουργείων. Δεν απάντησε όμως θετικά στο αίτημα αυτονόμησης του νοσοκομείου από εκείνο της Σύρου, που το έθεσαν έντονα οι εργαζόμενοι, ενώ είπε ότι πρόκειται να αποκτήσουν την αυτονομία τους 5 μικρά νοσοκομεία σε άλλες περιοχές. Κομβικό σημείο δρομολόγησης της πλήρους λειτουργίας του Νοσοκομείου Νάξου είναι να σταματήσει η εξάρτησή του από τη Σύρο, γεγονός που το κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο και δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί αυτό φυσιολογικά, να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να γίνει νέος σχεδιασμός, νέος οργανισμός λειτουργίας. Oλες οι βασικές του λειτουργίες εξαρτώνται από το Νοσοκομείο Σύρου και το τεράστιο βάρος της διοίκησής του σηκώνει στις πλάτες του ένα μέλος του Δ.Σ., ο Αναπληρωτής Διοικητής,Κώστας Απιδόπουλος, που είναι Ναξιώτης, ο οποίος καταβάλλει τεράστια ομολογούμένως προσπάθεια. Ακόμη και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. συχνά καθίστανται δύσκολες, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν θέματα επείγοντα του νοσοκομείου Νάξου.
Οι αρμοδιότητες που έχει ο αναπληρωτής διοικητής, ως εποπτεύων του νοσοκομείου Νάξου, είναι περιορισμένες και τα πάντα σχεδόν εξαρτώνται από τη Σύρο. Εκείνοι έχουν το πεπόνι, εκείνοι και το μαχαίρι σε όλα τα βασικά ζητήματα, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Σύρου να παίρνει τη μερίδα του «λέοντος» και το νοσοκομείο Νάξου να είναι ο φτωχός συγγενής. Γενικά οι παράγοντες του νοσοκομείου Σύρου δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου Νάξου και δεν επιθυμούν την ανάπτυξή του. Οι λόγοι είναι απλοί. Η μεταφορά μεγάλου αριθμού ασθενών από τη Νάξο και τα γύρω νησιά στη Σύρο σημαίνει μεταφορά και εγκατάσταση εκεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα των συνοδών ή συγγενών των ασθενών. Κανένας ασθενής δεν πηγαίνει εκεί μόνος. Το οικονομικό κόστος για τους ασθενείς είναι μεγάλο, αλλά για τη Σύρο έχει πολλαπλά οφέλη.
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο μόνιμος πληθυσμός της Νάξου είναι ισάριθμος με εκείνο της Σύρου, ενώ κατά την τουριστική περίοδο, που συνεχώς διευρύνεται, η Νάξος έχει τριπλάσιο τουλάχιστον πληθυσμό από εκείνο της Σύρου, γεγονός που πολλαπλασιάζει και τις ανάγκες του νοσοκομείου Νάξου, το οποίο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά. Στο νοσοκομείου Νάξου οι μισοί περίπου από τους ασθενείς που εξυπηρετούνται στη μονάδα τεχνητού νεφρού είναι από τα γύρω νησιά.
Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τη σημερινή κυβέρνηση και κυρίως με τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, το νοσοκομείο Νάξου παραμένει Κέντρο Υγείας. Με δεδομένο δε ότι η κυβέρνηση, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα στη Νάξο, με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει σύντομα από τη Βουλή, προωθεί την αυτονομία 4-5 μικρών νοσοκομείων, πρέπει να καταβληθεί άμεσα προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, να περιληφθεί σε αυτά και το Νοσοκομείο Νάξου. ***
Σύντομο ιστορικό ίδρυσης και εξέλιξης του νοσοκομείου Νάξου
Το Νοσοκομείο Νάξου ιδρύθηκε το 1999 με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ τ. Α΄200/29.9.1999) ΝΠΔΔ, με δική του Διοίκηση, εσωτερικό οργανισμό λειτουργίας, οργανικές θέσεις, τμήματα, μονάδα τεχνητού νεφρού, χειρουργεία κ.λπ.
Στις 30/11/1999 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου διορίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.
Το 2003 εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το έργο κατασκευής και εξοπλισμού νέου κτιρίου του νοσοκομείου (επέκταση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας). Είχαν προηγηθεί: α) η παραχώρηση από το Υπουργείο Γεωργίας του γηπέδου δίπλα από το Κέντρο Υγείας, στο οποίου υπήρχε αποθήκη της ΑΤΕ, β) η ΑΤΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, θεωρώντας ιδιοκτησία της το γήπεδο, γ) ακολούθησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στον χώρο που κράτησαν 1,5 χρόνο και αποκαλύφτηκαν αμύθητοι αρχαιολογικοί θησαυροί.
Το Υπουργείο Υγείας ανέθεσε στην κρατική εταιρία ΔΕΠΑΝΟΜ, ειδική στην κατασκευή νοσοκομείων, τη μελέτη και δημοπράτηση του έργου. Τον Δεκέμβριο του 2003 έγινε η δημοπρασία, αλλά απέβη άκαρπη για τυπικούς λόγους και, λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν τον Μάρτιο του 2004, έπρεπε να επαναληφθεί αμέσως μετά.
Η κυβερνητική αλλαγή ανέτρεψε πλήρως τον αρχικό προγραμματισμό, υπήρξαν σκέψης ακύρωσης του νοσοκομείου και τελικά το έργο δημοπρατήθηκε το φθινόπωρο του 2006, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του στα τέλη του 2007.
Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν από τις εκλογές του 2004, 2007 και 2009, ασχολήθηκαν μόνο να αλλάζουν συχνά τις διοικήσεις του νοσοκομείου, το οποίο ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, το νοσοκομείο άρχισε να χάνει προσωπικό όλων των κατηγοριών και ουσιαστικά συρρικνωνόταν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να περιπέσει στην πριν από την ίδρυση του Κέντρου Υγείας (1987) κατάσταση, να στηρίζεται στους ελάχιστους μόνιμους γιατρούς που υπήρχαν, αλλά συνεχώς μειώνονταν λόγω συνταξιοδότησης και τελικά να λειτουργεί σχεδόν μόνο με αγροτικούς γιατρούς.
Το οριστικό χτύπημα του νοσοκομείου ήρθε το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία το νοσοκομείο έπαψε να είναι αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο και συγχωνεύτηκε στο Νοσοκομείο Σύρου.
Η κατάργηση της αυτοτέλειάς του είχε ως συνέπεια την ακύρωση κάθε πιθανότητας αυτό να εξελιχθεί και να λειτουργήσει ως μονάδα Β/θμιας περίθαλψης υγείας. Μετατράπηκε ουσιαστικά με το νόμο σε Κέντρο Υγείας, που υπολειτουργούσε και υποβαθμιζόταν συνεχώς. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μειώθηκε στο μισό, ενώ τμήματα του ιατρικού εξοπλισμού, πακεταρισμένα και αχρησιμοποίητα, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Σύρου. Επιχειρήθηκε ακόμη και η μεταφορά του εξοπλισμού των χειρουργείων, αλλά λόγω της ισχυρής αντίδρασης του προσωπικού δεν υλοποιήθηκε αυτή.
Του Νίκος Λεβογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: