Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΑΣ (βιντεο φωυογραφίες)

Στη φιλόξενη αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) και ο Σύνδεσμος των Απανταχού Κείων διοργάνωσαν στις 13 Μαΐου μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε η ιστορική μελέτη του Στέφανου Λέπουρα «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΑΣ».
Το ακροατήριο, αποτελούμενο από εκλεκτούς προσκεκλημένους, δημοσιογράφους των Κυκλάδων και απόδημους από το νησί της Κέας ...

(Τζιας), μέλη του Συνδέσμου των Απανταχού Κείων, παρακολούθησε ένα πρόγραμμα με ιστορικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Παρόντες και οι υποψήφιοι των προσεχών εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέας, που χαιρέτησαν τους Τζιώτες της Αθήνας σε μια μεταφορά του δημοκρατικού εθίμου να παρουσιάζονται όλοι μαζί οι υποψήφιοι ενώπιον των ψηφοφόρων του νησιού μια Κυριακή πριν από τις εκλογές στην κεντρική πλατεία της Χώρας.
Το έργο, που είναι μια ιστορική αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της νήσου Κέας βασισμένη στις αποφάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων κατά τα έτη 1870-1950,  παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε από 2 Νάξιους ερευνητές και λόγιους τους κ.κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο και Λάζαρο Θεόφιλο.

Για την προσφορά του συγγραφέα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη δημοσιογραφία και την πολιτιστική ανάπτυξητης Κέας και των Κύκλάδων μίλησε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Απανταχού Κείων κ. Κατερίνα Μπαλταζάνη, δικηγόρος, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΑΣ Η ΚΕΑ.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Τζιράκης αναφέρθηκε στη συγγραφική πορεία του Στέφανου Λέπουρα και παρουσίασε τα 10 βιβλία του. Τα σχόλια και οι επισημάνσεις του έγιναν αποδεκτά με ικανοποίηση και προβληματισμό από το ακροατήριο.
Τελευταίος ομιλητής ο ποιητής και συγγραφέας Σπύρος Κάλμπαρης, Ειδικός Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ. παρουσίασε ένα από τα βιβλία που του έκαναν εντύπωση, την «Ψαριά», ένα αστυνομικό, αλλά και λογοτεχνικό μυθιστόρημα.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Απανταχού Κείων απένειμε στον Στέφανο Λέπουρα τιμητική πλακέτα για το συγγραφικό του έργο και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κέας.



Στην αντιφώνησή του ο Στέφανος Λέπουρας ευχαρίστησε όσους τον βοήθησαν σ’ αυτή την εργασία του, όσους μίλησαν στην εκδήλωση και όλους όσοι παρευρέθηκαν και τον τίμησαν με την παρουσία τους.
Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν και οι εξής, σύμφωνα με την προσφώνηση της εφόρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Ευαγγελίας Κοντού:
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου Αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Αγγελιδάκης, ο Αιδ/λογιώτατος π. Ελευθέριος Χαβάτζας, ο κ. Δημ. Κορρές πρόεδρος της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών, ο κ. Εμμ. Σέργης καθηγητής Πανεπιστημίου, ο κ. Δημ. Μπάιλας τ. Νομάρχης υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, η κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου επίτ. πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ., ο κ. Μανώλης Καλαϊτζής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, ο κ. Αντώνης Κουζούπης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων και ο τ. πρόεδρος κ. Πασχάλης Συρίγος, η κ. Ευαγγελία Λουρά πρόεδρος του Συνδέσμου Ιητών, ο κ. Ελευθέριος Γρέκας επίτ. πρόεδρος του Συνδέσμου των Απανταχού Κείων, η κ. Μαρία Πουλάκη πρόεδρος του Συλλόγου Πέρα Μεριάς Κέας, η κ. Άννα Γαβαλά πρόεδρος της Ενώσεως Καταπολιανών Αμοργού, ο κ. Βασιλ. Γρατσίας αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ο κ. Μάνος Λιβάνιος τ. πρόεδρος του Συνδέσμου Σεριφίων, ο κ. Ιωάννης Βλασερός, ιατρός υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, ο κ. Μόσχος Κορασίδης υποψ. βουλευτής Β΄ Αθηνών Βορείου Τομέα, η κ. Σοφία Θεολογίτου υποψ. βουλευτής Κυκλάδων, ο κ. Ιωάννης Τζανετής υποψ. βουλευτής, η κ. Κατερίνα Γκιολέ υποψ. Περιφ. Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, ο κ. Αντώνης Παπακωνσταντής τ. πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιατών Νάξου και τ. Γεν. Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ., η κ. Χάϊδω Μουστάκη τ. Γραμματέας του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ο κ. Μανόλης Αναστασιάδης Επιμελητής Ύλης της εφημερίδας ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ, ο κ. Πέτρος Βαρελής συγγραφέας-παιδαγωγός, οι πρώην Γραμματείς της Κοινότητας Κέας πρακτικογράφοι των αποφάσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων κ. Σπύρος Μπίθαρης και κ. Κλεοπάτρα Χαρτοφυλακίδου-Γροσομανίδου.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: