Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΛΗΝΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

" ...Εις τα βασιλικά όρη της Νάξου υπάγεται ο Δήμος Κορωνιδος, που έχει πρωτεύουσα την Κωμιακή. Το μέρος αυτό έχει μια εντελώς ξεχωριστή φύση, που ξεχωρίζουν οι άνθρωποι, τα βουνά, τα φυτά.
Η πρωτεύουσα της Κωμιακής είναι ένα πλουσιώτατον αγροκήπιον, γιατί πάντα έχει βλάστηση...". Μ. Κοντελιερης, " Ναξος" , 1929.
Οι αυλές, τα πουντιά, τα πεζούλια, τα δώματα, οι δρόμοι, τα σοκάκια, οι περιφράξεις, κάθε γωνιά, κάθε παράθυρο, ακόμη και τα ερειπωμένα σπίτια του μακρινού και πιο ορεινού χωριού της Νάξου, της Κωμιακής, του χωριού μου, είναι γεμάτα με λουλούδια...


Ένα απέραντο ανθοκήπιο, γεμάτο χρώματα, μυρωδιές, σαν πολύχρωμα υφαντά, απλωμένα και κρεμασμένα παντού στο χωριό.
Σαν τις παλιές υφάντρες, τις κεντίστρες, που καθισμένες, άλλες στον αργαλιό, άλλες στα πεζούλια, στις αυλές, στα δώματα, ύφαιναν, κεντούσαν, αέριζαν, τραγουδώντας, τις προίκες τους, οι σημερινές γυναίκες της Κωμιακής, τα κοπελούδια, οι μωρομάνες, οι νοικοκυρές, οι γιαγιάδες, υφα ίνουν, κεντούν, τραγουδούν, ζωγραφίζουν, με τις γλάστρες και τα λουλούδια, τους κρεμαστούς κήπους, παντού στο χωριό, έναν πολύχρωμο, έναν απέραντο ζωγραφικό πίνακα των λουλουδιών, των χρωμάτων και των αρωμάτων της φύσης.
Τα λουλούδια, σύμβολα χαράς, ελπίδας, αισιοδοξίας, έρωτα κι αγάπης στη ζωή...
Ναι σε αυτό το χωριό η Άνοιξη δεν τελειώνει ΠΟΤΕ!!!
Νίκος Λεβογιάννης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: