Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

NEWSLETTER Β.Ε.Α. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ενημέρωση επιχειρήσεων Παράταση για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Υπεγράφη χθες τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην καταχώριση των υπόχρεων προσώπων, στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Με την τροποποίηση, επεκτείνονται χρονικά οι προθεσμίες, εντός των οποίων τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα οφείλουν να καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.....

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση στα νομικά πρόσωπα της απόφασης με αριθμ. 67343 ΕΞ 2019/19-06-2019 (Β’ 2443) ως εξής:
- Ομάδα Α΄ έως 25/11/2019, - Ομάδα Β΄ έως 28/11/2019,
- Ομάδα Γ΄ έως 12/12/2019          

Σε τροχιά ανάπτυξης τον Οκτώβριο η μεταποίηση

Σε τροχιά ανάπτυξης έμεινε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο. Η εικόνα του είναι αρκετά πιο υγιής από εκείνη του ευρωπαϊκού, που έχει παγιδευθεί στην ύφεση. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή oριακά μόνο χαμηλότερη από τις 53.6 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που αποτυπώνει σύμφωνα με τους οικονομολόγους της εταιρείας τη σταθερή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου του 2019.

Σχέδιο για τη μείωση φορολογίας παροχών σε είδος
Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις παροχές σε είδος, αυξάνοντας με έμμεσο τρόπο τις αποδοχές των εργαζομένων, δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της φορολογίας των παροχών σε είδος που επιβάλλεται στους εργαζομένους. Σήμερα, όλες οι παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων και στα συγγενικά τους πρόσωπα εφόσον υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.


Σε αναμονή νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ
Παρεμβάσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου, στα πρότυπα του προγράμματος του ΟΤΕ το 2012-14, αλλά και θα της επιτρέψουν να ανανεώσει το στελεχικό της δυναμικό -με πιο ευέλικτες ωστόσο εργασιακές σχέσεις και χωρίς μονιμότητα Δημοσίου για τους νεοπροσληφθέντες- περιλαμβάνουν τα δέκα μέτρα για την επιχείρηση που εντάσσονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα ψηφισθεί έως τις 20 Νοεμβρίου.

Ξεκίνησε σήμερα η πλατφόρμα των Τραπεζών για δανειολήπτες
Από σήμερα ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας των τραπεζών μέσω της οποίας θα ελέγχονται όλοι οι δανειολήπτες που έχουν καταφύγει στο νόμο Κατσέλη. Εκτιμάται πως το σύνολο αυτών πλησιάζει, αν δεν ξεπερνά, τους 100.000. Η πλατφόρμα αυτή θα συνδέεται με την αντίστοιχη της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα δίδει πρόσβαση στις τράπεζες στο Taxis.

Σήμερα η Ανακοίνωση για το πάγωμα των τραπεζικών χρεώσεων
Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση όχι μόνο για το πάγωμα των χρεώσεων, αλλά και για μειώσεις από τρεις συστημικές τράπεζες της χώρας, ενώ θα ακολουθήσει και η τέταρτη την Δευτέρα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μειώσεων εντός του Νοεμβρίου.


Το σχέδιο "αναστήλωσης" της οικοδομής

Επτά μέτρα για την αναστήλωση της οικοδομικής δραστηριότητας με ευνοϊκές επιδράσεις για τους ιδιοκτήτες καθώς και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιστρατεύει η κυβέρνηση:

1. Αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια.
2. Πάγωμα φόρου υπεραξίας.
3. Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων.
4. Νέες αντικειμενικές αξίες.
5. Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές.
6. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.
7. Ανατροπές στους φόρους μεταβιβάσεων.

Αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η εξέταση των υποθέσεων, αυτεπάγγελτων ή μετά από καταγγελία, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η επιτροπή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ένα επικαιροποιημένο σύστημα προτεραιοποίησης (ΕΣΠ) με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, της λειτουργίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: